perjantai 23. toukokuuta 2014

Hylkeiden metsästys on tärkeää


Päivän Aamulehteä lukiessani löysin Lukijalta -palstalta Paavo Pajun mielipidekirjoituksen harmaahylkeen eli hallin vahingollisuudesta. Vaikka hylkeillä on toki paikkansa ja oikeutensa Suomen luonnossa, ei niiden kannan kasvu ole ollut mitenkään ongelmatonta. Hylkeiden metsästyksen liiallinen rajoittaminen sekä vastustaminen ovat johtanut tilanteeseen, jossa sillä ei ole yhtään luontaista vihollista ja kannan kasvu uhkaa kalastajien elinkeinon lisäksi myös luonnonkalan saatavuutta kaupoista.Harmaahylje on Suomen pahin suurpeto


Maamme yleisin petoeläin ja vieläpä suurpeto ei ole susi, karhu, ilves eikä ahmakaan. 

Yleisin suurpetomme on harmaahylje, eläin jonka lukumäärä merialueillamme ylittää kolminkertaisesti muiden petojen yhteenlasketut kannat. Sen kalastolle ja kalastukselle aiheuttamat tuhot myös ylittävät kaikkien maapetojen yhteensä aiheuttamat vahingot. 

Hylje on suurin syy siihen, että kolmen miljoonan suomalaisen kaupasta ostamasta kalasta enää noin seitsemän prosenttia on kotimaista luonnonkalaa.

Harmaahylje eli halli syö päivässä kalaa viitisen kiloa. Ja kun hylkeiden määrä pelkästään Suomen merialueilla ylittää 15 000 yksilön rajan menee kalaa niiden suihin yli 75 tonnia. Päivässä! 

Ammattikalastajan rysän ympärillä pyörivät hallit syövät kalaa, jonka oikeasti pitäisi päätyä sinun ruokapöytääsi.

Mutta muutama sata hylkeensuojelijaa Ville Niinistö (vihr) etunenässään ovat sitä mieltä, että sinä et sitä kalaa tarvitse, vaan se on hylkeiden ruokaa. 

He ovat toiminnallaan antaneet hylkeiden määrän kasvaa moninkertaiseksi siihen nähden, mitä kannan monimuotoisuus ja kestävyys vaatisi. Ja samalla linjalla ovat jatkamassa – tekemässä lisää hylkeiden suojelualueita ja vaikeuttamassa kalastajien työtä. 

Tavoitteena lienee saada kotimaisen kauppakalan määrä laskemaan viiteen prosenttiin tai allekin.

Joka kerran, kun näet hylkeen kuvan, muista, että se on sinäkin päivänä syönyt kalaa viisi kiloa. 

Kumpaa teet mieluummin, suojelet hylkeitä vai syö kotimaista kalaa?

Paavo Paju
Jokioinen