perjantai 16. elokuuta 2013

Kesän grilliherkut – Tatu LehtovaaraMiten teet helposti BBQ-savustustelineen, joka toimii vaikka Leirinuotiolla? Osaatko pihvien eri kypsyysasteet sisälämpötiloina? Kerron vastauksen näihin edempänä, mutta katsotaan ensin, mitä muuta hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa löytyy grillauksen perusteoksesta, Tatu Lehtovaaran: Kesän grilliherkut.

Kirjassa käydään ensimmäiseksi läpi erityyppisten grillien ominaisuudet. Nämä tiedot auttavat valitsemaan oikeanlaisen grillin oikeaan tarpeeseen hiiligrillistä, puugrillistä, kaasugrillistä, laavakivigrillistä, sähkögrillistä, kertakäyttögrillistä, kamado-grillistä, tandoorista, hibachista...

Seuraavaksi kirjasta löytyy huolellista ohjeistusta grillien oikeaoppiseen käyttöön sytyttämisestä suoraan ja epäsuoraan grillaukseen. Kirja jatkaa kiertomenetelmällä grillaamisesta, käänteisestä grillaamisesta, kypsän tuotteen grillaamisesta, BBQ-grillaamisesta, plankingista, grillausalustalla grillaamisesta jne.

Kesän grilliherkut kirjassa on paljon hyviä vinkkejä grillaukseen, sekä reseptikokoelma: marinointi ja mausteseokset sekä –kastikkeet (sis. valelu, dippaus & maustevoi), pääraaka-aineluokittain: porsas, nauta, lammas, kalat ja äyriäiset, broileri ja muut linnut, makkarat, jauheliharuoat, kasvikset ja sienet, leipää ja salaattia, jälkiruoat sekä grillaus ja juomat. Kesän grilliherkut sisältää yhteensä yli 70 reseptiä.

Tatu Lehtovaaran: Kesän grilliherkut –kirja sisältää oikeastaan kaiken tietämisen arvoisen grilleistä ja grillaamisesta. Se on ehdoton kirjahankinta kaikille, joille grillaaminen ei ole vain makkaran käristystä takapihan pallogrillissä.

Ja sitten lupaamaani lainauksiin kirjan sisällöstä:


Pihvien kypsyysasteet


raa’an pihvin sisälämpötila 45-50 astetta
medium-pihvin 55-60 astetta
kypsän pihvin 65-68 astetta

Tee-Se-Itse BBQ-savustusteline


Metallinen BBQ-teline (ks. kuva) on helppo ja nopea tehdä eikä vaadi erityisiä kädentaitoja. Telineen voi valmistaa rautakaupassa myytävistä määrämittaisista rautatangoista sekä erilaisista grilliritilöistä. Osat voi kiinnittää toisiinsa rautalangalla, tai niistä voi valmistaa jykevämmän version hitsaamalla. Telineen voi mitoittaa kesämökin nuotiopaikan kokoon sopivaksi. Teline käy myös loimuttamiseen esimerkiksi halsterin avulla.


Tarvikkeet 

9 kpl metrin pituisia 8 mm:n rautatankoja, harjateräs käy myös
1 pyöreä ja tukeva grilliritilä, halkaisijaltaan noin 40-50 cm
1 rulla noin 1 mm:n rautalankaa
noin 2 m 4 mm:n hehkutettua rautalankaa
(1 pyöreä pieni grilliritilä tai -kori)


Kokoaminen 

Merkitse maalarinteipillä rautatankoihin 35 cm:n korkeudelle ritilän kiinnityskorkeus. Nosta kaikki rautatangot nippuna pystyyn ja kiinnitä ne yläpäästä löysästi yhteen narunpätkällä. Avaa tangot maata
vasten siten, että asetelma muistuttaa muodoltaan kotaa. Asettele tangot tasaisesti ympyrän muotoon kuitenkin siten, että yhteen väliin jää noin 25 cm:n väli (väli helpottaa tuotteiden asettelua grilliritilälle). Kiinnitä iso grilliritilä rautalangan pätkillä 35 cm:n korkeudelle rautatankoihin.

Irrota yläpäästä naru ja kiinnitä yläosaan ritilä tai kori (yläosassa ei välttämättä tarvita ritilää).

Kiinnitä rautatankoihin eri korkeudelle 1-2 rautalankarengasta vaakatasoon. Kiinnitä siihen muutamia rautalangasta taivutettuja koukkuja. Koukut voi tarvittaessa teroittaa.

Telineessä voi grillata kuten missä tahansa hiiligrillissä, kun telineen asettaa hiilloksen päälle. Telineessä valmistuvat kokonaiset kylkirivit hitaasti nuotion loimussa ja samalla ne saavat savun aromia.


Kirjailija: Tatu Lehtovaara
Valokuvaaja: Jukka Heiskanen
Kustantaja: Otava
Sidosasu: Sidottu
Kieli: suomi
Julkaistu: 2013
Sivumäärä: 160
ISBN10: 9511250507
ISBN13: 9789511250500


Lisätietoja ja tilaukset:

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511250507