torstai 27. marraskuuta 2014

Itse tehtyä mustaamakkaraa


Mitä sinulle tulee mieleen termistä katuruoka? Päädyin omalta kohdaltani miettimään tätä saatuani Blogiringiltä haasteen tehdä katuruoka-aiheisen blogauksen, jossa olut ja ruoka kulkevat harmonisesti käsi kädessä.

Mansessa syntyneenä ja suurimman osan elämääni asuneena asia oli harvinaisen selvä. Olen syönyt mustaamakkaraa Tammelantorilla jo paljon ennen kuin edes yletyin itse luukulle asioimaan. Mustan kanssa kuitenkin perinteisesti tarjotaan maitoa. Tuollaista kummallista tapaa olisi tuskin koskaan muodostunut, jos alkoholipolitiikkamme ei olisi ollut näin vinoutunut. ”Mitä siitäkin ny tulis jos ukot rämis ruokkiksella yhren kaljan menopaluun kanssa?” (Turkulaisille kerrottakoon, että on yleinen tapa tilata mustaamakkaraa termillä ”menopaluu”, joka kuvastaa mustanmakkaran U:n mallista muotoa. Toinen tapa on sanoa vaikka ”vitosella mustaa”.)

Maku on tietysti tärkein, mutta olut sopii mustan kanssa sikälikin paremmin, että maito heikentää makkarassa olevan raudan imeytymistä. Mielestäni oluen etuja maitoon nähden ei tarvitse tämän enempää perustella, itsestään selvyys kun on.

Mustanmakkaran tekeminen ei ole vaikeaa ollenkaan ja hieman sovellettuna aineetkin löytyvät lähimarketista. Jos nyt joku sanoo että alla kertomani resepti tai valmistustapa ei ole alkuperäinen, niin tyydyn vain toteamaan sen olevan parempi. Eikä tässä ole stabilointiaineita, kamaraa tai muitakaan vippaskonsteja, joita teollinen versio sisältää. Kaiken lisäksi voit tehdä tällä reseptillä halutessasi myös riistaversion.

Olueen yhdistäminenkin helpottui entisestään löytäessäni Sinebrychoffin valikoimasta mainion Hoegaarten Witbierin. Mustamakkara on tämän raikkaan belgialaisen suodattamattoman vehnäoluen kanssa verraton kumppani. Lähikaupoissa en ole Hoegaartenia löytänyt, mutta Alkosta kylläkin.

5 dl naudan verta (löytyy kaupan pakastealtaasta tai riistatilanteessa peuran/hirven verta)
1 dl ohrasuurimoita
½ l riistalientä (tai lihalientä)
2 sipulia
200 g riistapalvia (tai kaupasta possun savukylkeä)
200 g siansilavaa (tai 1 dl hanhenrasvaa)
2 ½ dl ruisjauhoja
½ dl olutta
voita
timjamia
mustapippuria
suolaa


Keitä ohrasuurimot riistaliemessä ja jäähdytä nesteineen. Raasta sipulit ja palvi karkeaksi raasteeksi. Paista sipuleita ja palvia hetki pannulla runsaassa voissa, mausta reilusti timjamilla. Lisää joukkoon pieneksi paloiteltu silava tai hanhenrasva (myös ankanrasva tai paremman puutteessa voikin käy). Rasvan sulettua sekoita ja jäähdytä seos.

Valuta ohrasuurimot. Sekoita ruisjauhot vereen, lisää joukkoon kaikki muut ainekset (suolan määrä riippuu käyttämistäsi raaka-aineista, joten lisää aluksi varovaisesti) ja sekoita kunnolla. Laita seos kylmään lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.  Paista makkaramassasta pannulla koepaloja ja lisää tarvittaessa suolaa/pippuria.

Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan noin kolmen sentin paksuudelta. Paista 150-asteessa 30 minuuttia ja nosta uunin lämpöä 200-asteeseen vielä 15 minuuttiin.  Anna jäähtyä ja nosta kylmään pariksi tunniksi.

Leikkaa makkara annospaloiksi ja paista pinnat rapeiksi pannulla.

Mustan kanssa tarjoillaan perinteisesti puolukkahilloa, mutta raparperiketsuppi ja granaattiomenan siemenet sopivat annokseen vähintään yhtä hyvin. Lisukkeena toimii parhaiten itse tehty perunasalaatti.

Ja hei, niille jotka epäilevät mustanmakkaran erinomaisuutta, vinkiksi kerrottakoon Anthony Bourdainin lausuneen asiasta tuomionsa: Aivan järkyttävän hyvää!Ilmainen reseptivihko


Lisää oluen kanssa maistuvia ruokareseptejä ja ilmaisen 40-sivuisen reseptivihon löydät täältä.


Yhteistyössä Sinebrychoff