torstai 2. tammikuuta 2014

Kompassi on ketun salainen ase


Jaroslav Červený havainnoi kettujen käyttäytymistä Tšekin tasavallassa tutkimusryhmänsä ja metsästäjien kanssa. Kertynyt aineisto kattaa 65 paikkakunnalla 84 luonnonvaraisen ketun 95 metsästyssarjaa ja kaikkiaan 592 saalistushyppyä. Havainnot tehtiin kahden vuoden aikana erilaisissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Yksi metsästyssarja kesti keskimäärin 19 minuuttia, sisältäen seitsemän saalistushyppyä.

Tutkimuksessa havaittiin, että jos kettu näki saaliin esteettömästi, se hyppäsi suoraan kohteeseen riippumatta ilmansuunnista. Jos saalis oli piilossa kasvillisuuden tai lumen alla, kettu hyppäsi mieluiten pohjoiskoilliseen. Jos kettu teki saalistushypyn pohjoiskoilliseen (noin 20 astetta itään magneettisesta pohjoisesta), se sai saalista 73% iskuista. Jos hyppy suuntautui vastakkaiseen suuntaan lounaaseen, niin onnistuminen jäi 60%:iin. Kaikkiin muihin suuntiin hyökkäyksistä onnistui vain 18%.

Červený totesi, että eläimet hyppäsivät samaan suuntaan riippumatta vuorokaudenajasta, vuodenajasta, pilvipeitteestä tai tuulen suunnasta. Hänen mielestään ainoa jäljellä oleva selitys on, että ketut sopeuttavat saalishyppynsä maan magneettikenttään. Jos Červený on oikeassa, niin kettu on monella tapaa ainutlaatuinen peto. Se olisi ensimmäinen tunnettu eläin, joka käyttää magneettikenttää metsästykseen.
Ketun päässä uskotaan olevan paikannusjärjestelmä, joka ottaa huomioon magneettikentän voimaviivojen taipumisen alaspäin magneettinapaa kohti. Kun kettu kuulee hiiren äänen, se seuraa sitä, kunnes tulee kohtaan, jossa äänen tulokulma on halutussa suhteessa magneettikentän voimaviivojen kulmaan. Tässä maagisessa pisteessä kettu tietää täsmälleen, missä kohdassa saalis on ja tekee tarkan iskun.

Tieto ketun erikoisesta saalistuskyvystä on kiinnostava. Olisi lisäksi mielenkiintoista tietää, ovatko metsästäjät Suomessa tehneet samanlaisia havaintoja ja voisiko tästä tiedosta olla hyötyä vaikka ketun kyttäys- tai houkuttelupyynnissä?


Lähteet: