tiistai 7. toukokuuta 2013

Helvetin Enkelit vs. riistanhoitotyöTänään alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa Helvetin Enkeleiden rötössarjan käsittely. Yle uutisoi asiasta seuraavasti:

Poliisi on tehnyt viime vuosina useita kotietsintöjä kansainvälisen Helvetin Enkelit -moottoripyöräjengin Lappeenrannan jäsenkerhon MC Karelian tiloihin Lappeenrannan Karhuvuoressa. Kotietsinnöissä on löytynyt huumeita, aseita ja alkoholia. Syyttäjän kannalta pääpaino jutussa on kuitenkin todistaa, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta.

- Nämä yksittäiset rikoksethan eivät ole erityisen suuria, vaan nyt käsitellään nimenomaan järjestäytyneisyyttä, sanoo kihlakunnansyyttäjä Mika Lopmeri.

Onko tosiaan nykyään niin, että järjestäytyneen taparikollisuuden laiton alkoholibisnes, huumeet ja laittomat aseet eivät ole erityisen suuria rikoksia? Ja toden totta, hiukan googletettuani huomaan yleisen rangaistuslinjan olevan noista rikoksista vain pieniä sakkoja jos edes sitäkään. Löysin nimittäin uutisen joka kertoi, etteivät enkelijengin kerhotalolta löytyneet varastettu pumppuhaulikko ja helposti ampumakuntoon muutettava konekivääri ansainneet tuomiota ollenkaan:

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä ei ole osoittanut aukottomasti, että aseet olisivat kuuluneet juuri kyseisille miehille. Osoitteessa on kirjoilla useita ihmisiä ja kerhotiloissa pyörii suhteellisen paljon muutakin väkeä.

Epäselvässä asiassa asia on ratkaistava syytetyn eduksi.

Mielenkiintoinen tuo käräjäoikeuden lausunto: ”Epäselvässä asiassa asia on ratkaistava syytetyn eduksi.” Itsensä lain ulkopuolelle määrittelevän kansainvälisen rikollisjengin tiloista löytyy rikostutkinnan yhteydessä laittomia ja varastettuja aseita, niin oikeus näkee asiassa jotain epäselvää.

Itselleni muistui mieleen toinen epäselvä tapaus viime joulukuulta, jossa lainkuuliaiselle metsästäjälle tapahtui ikävä virhe Harjavallan Hiirijärvellä. Hän oli mennyt tarkistamaan mahdollisesti suden tappamaa peuranraatoa. Paikalle saavuttuaan metsästäjä oli havainnut raadolla liikettä, tulkinnut ruskean möykyn supikoiraksi ja ampunut eläimen. Laukauksen jälkeen hän huomasi ampuneensa vahingossa maakotkan ja ilmoitti itse välittömästi asiasta hätäkeskukseen.

Todella typerä virhe toki oli, eikä sitä olisi saanut tapahtua. Metsästäjä ei tahallaan rikkonut lakia ja virheensä huomattuaan ilmoitti teostaan poliisille välittömästi. Nyt hän on kuitenkin saamassa syytteen luonnonsuojelurikoksesta, josta voidaan rangaista sakoilla tai enintään kahdella vuodella vankeutta. Poliisi on takavarikoinut metsästäjän käyttämän laillisen kiväärin rikoksentekovälineenä jo lähes puoli vuotta sitten, eli hänen osaltaan metsästyskausi päättyi reilusti ennen aikojaan. Jos tuomio ehtii vielä ennen syksyä lainvoimaiseksi, hän saanee yhdestä viiteen vuotta metsästyskieltoa lisää, sekä tietysti joutuu korvaamaan ympäristöministeriön asettaman maakotkan korvausarvon 4.900 euroa.

Vertailun vuoksi valtion varoista rikoksen uhrina surmansa saaneen läheiselle maksettava korvaus voi olla yhteensä enintään 5.700 euroa. Onneksi metsästäjä ei ampunut vahingossa ahmaa, sillä se on paljon ihmistä arvokkaampi eläin, korvaus voisi nousta jopa 16.500 euroon. Miten viranomaisten ja lainlaatijoiden käsitys oikeudesta ja kohtuudesta voi olla näin kieroutunut.

Hämärässä pienpetojen haaskakyttäyksessä jos tosiaan vahingossa ampuisi ahman (ei mitenkään todennäköistä, mutta täysin mahdollista) joutuisi oikeuteen syytettynä törkeästä metsästysrikoksesta, josta on aina rangaistuksena vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Lisäksi tuomittu saa metsästyskieltoa jopa kymmenen vuotta. Epäonninen metsästäjä joutuisi korvaamaan ahmasta jopa tuon 16.500 euroa, menettäisi aseensa ja muut käyttämänsä metsästysvälineet valtiolle ja joutuisi todennäköisimmin luopumaan kaikista metsästysaseistaan. Lisäksi tulisi tietysti vielä oikeudenkäyntikulut sekä muu tuska, vaiva ja vitutus.

Tiesitkö muuten, että edunvalvojamme Suomen Metsästäjäliitto kannatti törkeän metsästysrikoksen lisäämistä lakiin? He olivat siis sitä mieltä, että näin kovia rangaistuksia tarvitaan meidän metsästäjien pelotteeksi. Olisiko kuitenkin parempi, että edusmiehemme keskittäisivät rajalliset resurssinsa vain parantamaan harrastusmahdollisuuksiamme, uusille sanktioille lienee tuskin tarvetta?Lähteet:

http://yle.fi/uutiset/helvetin_enkeleiden_jarjestaytyneisyydesta_kiistellaan_oikeudessa/6630963

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013031316780101_uu.shtml

http://ls24.fi/jutut/rauma-ja-alue/ymparisto/juttu-maakotka-ammuttiin-supikoirana-harjavallassa

http://yle.fi/uutiset/maakotkan_supikoirana_ampunut_saamassa_syytteen_luonnonsuojelurikoksesta/6504646

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Kansalaisille_ja_yhteisoille/Korvaukset_ja_etuisuudet/Rikosvahingot

http://www.mmm.fi/attachments/riistatalous/5ooE4Wzdr/100407_riista_ohjeelliset_arvot_asetus.pdf

http://www.metsastajaliitto.fi/?q=node/778