sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Järkipuhetta Lasse Lehtiseltä

Viikonlopun Iltasanomissa on jotain harvinaista ja esille nostamisen arvoista. Nykyään valtalehdissä ei juuri koskaan ole metsästystä ja metsästäjiä arvostavia positiivisia kirjoituksia, ei ainakaan demaripoliitikon kirjoittamia. Demarit kun ovat jo vuosia liukuneet kaupunkilaisnaisia kosiskelevaksi vaaleanpunaviherhöttöä tarjoavaksi tositvsaippuasarjaksi, ryyditettynä Tuomiojan edustamalla ”aseet eivät kuulu suomalaiskoteihin” -änkyrävasemmistosiivellä.

En keksi yhtään syytä, miksi kokolihaa maakunnassa grillaava heteromies demareita äänestäisi. Nyt kuitenkin aivan yllättäen ja pyytämättä demaripoliitikko ja kirjailija tohtori Lasse Lehtinen avautuu otsikolla ”Metsästäjä tähtäimessä”. Lainaan jutun poikkeuksellisesti tähän kokonaisena kolmessa palassa. Kerrankin voin sanoa olevani täysin samaa mieltä demarin kanssa. Ehkä toivoa ei ole kokonaan vielä menetetty...

Klikkaa kuva isommaksi

Klikkaa kuva isommaksi

Klikkaa kuva isommaksi


Omatekoinen kuusenkerkkälikööri ja –siirappiMiltä kuulostaisi omatekoinen kaatoryyppy? Juuri nyt on oikea aika kerätä kuusen uusia vuosikasvaimia, eli niitä vaaleanvihreitä versoja oksien kärjissä. Nämä kuusenkerkät ovat monikäyttöisiä yrttejä, joita voi käyttää yskänlääkkeenä, mausteena ja haudutettuna teejuomana.  Yleisimmin kuusenkerkästä tehdään makusiirappia ja parhaimmillaan se on omatekoisessa liköörissä tai snapsissa. Myös katajankerkät ovat kokeilemisen arvoisia, joskin huomattavasti työläämpiä kerätä. Kerkät kannattaa ennen käyttöä huuhdella hyvin ja laittaa vuorokaudeksi likoamaan viileään veteen yön yli, vaikka jääkaappiin.Kuusenkerkkälikööri


Likööri syntyy samalla yksinkertaisella perusohjeella, kuin hedelmistä ja marjoista tehdyt liköörit, eli:

1 kg kuusenkerkkiä
400 g sokeria
1 litra 40–80 –prosenttista alkoholia

Kuusenkerkät huuhdotaan hyvin ja ladotaan sokerin kanssa sopivaan kannelliseen lasitölkkiin. Kaadetaan viinat päälle ja laitetaan kansi kiinni. Käännellään tai ravistellaan silloin tällöin, jotta sokeri varmasti sulaa. Säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa, kuten kellarissa tai jääkaapissa.

Sokerin määrää ja alkoholin vahvuutta muuttamalla voi samoistakin aineksista tehdä hyvin eriluonteisia juomia. Kannattaa siis testata. Likööri on valmista muutamassa kuukaudessa, joten vielä ehdit tehdä kaatoryyppypullon tulevaksi jahtikaudeksi. Kirkkaan viinan voit korvata myös jaloviinalla tai omatekoisella perinnejuomalla ja näin lopputulos on todellakin korpikuusen kyyneliä ;)
Kuusenkerkkäsiirappi


1 litra kuusenkerkkiä
400 g sokeria
(vaniljasokeria tai vaniljatanko)
2 litraa vettä

Kuusenkerkät huuhdotaan ja liotetaan. Laitat kerkät kattilaan, lisää vesi ja keitä pienellä poreilulla pari tuntia. Siivilöi kerkät pois ja ota liemi talteen. Jatka liemen keittämistä ja lisää sokeri. Voit laittaa joukkoon mausteeksi myös puolikourallista vaniljasokeria tai halkaistun vaniljatangon, joissain ohjeissa käytetään mausteena myös tuoretta raastettua inkivääriä n. 1 ruokalusikallinen.

Huuhdo kerkät.

Keitä kerkkiä tunti tai pari.

Siivilöi neste, lisää sokeri ja jatka keittämistä.

Jatka liemen keittämistä, kunnes lopputulos on ruskeaa ja siirappimaista. Keittämiseen kuluu helposti toista tuntia aikaa. Kuusenkerkkäsiirapilla saa hienoa aromia vaikka juustokakkuun tai muihin leivonnaisiin. Se soveltuu myös vaahterasiirapin tavoin lättyjen ja jäätelön maustamiseen tai vaikka teen makeuttamiseen. Kokeile myös rosmariinisiirappia.
Kuusenkerkkäsnapsi


Lisää kirkkaaseen viinaan tai jaloviinaan maun mukaan kuusenkerkkäsiirappia. Siirappi soveltuu myös kuivan kuohuviinin tai samppanjan maustamiseen hieman erähenkisemmäksi kuplajuomaksi.