maanantai 15. huhtikuuta 2013

Isosisko valvoo, oletko valmis?


On olemassa pieni, mutta kasvava joukko, joka pyrkii aktiivisesti häiritsemään metsästystä. Esimerkkinä tästä radioliikenteen häirintä Pöytyän susijahdin yhteydessä, joka käytännössä sulki metsästäjien käyttämän radiokanavan. Ilmassa on selviä merkkejä pelin kovenemisesta, sillä useat suurpetojahteihin osallistuneet metsästäjät (ja jopa perheenjäsenet) ovat saaneet erilaisia uhkauksia.

Yhdysvalloissa ja Englannissa samanmieliset tahot ovat ottaneet videokameralla varustetut lennokit käyttöönsä valvoakseen ja häiritäkseen metsästystä sekä kalastusta.Huhut kertovat vastaavan toiminnan suunnittelusta Liminganlahdella. Sorsia on tarkoitus pelotella metsästäjien ulottumattomiin, sekä valvoa metsästysalueiden rajoja ja dokumentoida metsästystä/metsästäjiä. Suunnitelmia on jo vastaavan toiminnan ulottamisesta susijahtien, karhujahtien ja jopa hirvestyksen yhteyteen.

Samaisia laitteita käytetään myös maatilojen ja turkistarhojen salakuvaukseen.

Halukkuutta toimintaa on siis meilläkin, laitteet ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Muista siis hymyillä ulkona kulkiessasi, voit olla piilokamerassa!


Lähteitä:Tämä ei todellakaan ole enää pelkästään kettutyttöjen puuhastelua. Verkosta löytyy paljon valmista työ/ohjekirjamateriaalia mediakampanjan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Nämä videot päätyvät julkisuuteen tarkoitushakuisen suunnitelmallisesti.31 kommenttia:

 1. Voi vittu! Tähän on lääke ja se on 12 cal.

  VastaaPoista
 2. Niinpä niin. Tehokas se varmasti on, mutta kannattaa olla tarkkana reseptiä kirjoittaessa, ettei lääkeruisku päädy sinitakkien kaappiin :/

  VastaaPoista
 3. Kaislikoissa lentelevä otus saattaa helposti sekoittua sinisorsaan ja tippua alas. Siis ihan vahingossa, luonnollisestikin! Eihän kukaan metsästäjä nyt rehellistä metsästyksen häirintää suorittavan viherpiiperön toimintaa estäisi, eihän?

  VastaaPoista
 4. Vahinkoja toki sattuu, en minäkään usko tahallisuuteen... :D

  VastaaPoista
 5. UFOn ampuminen ei kai sentään ole minkään maan laissa kiellettyä?

  VastaaPoista
 6. Ei varmaankaan, kunhan ei aiheuta maailmojen sotaa:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmojen_sota  ;)

  VastaaPoista
 7. Jokainen alas ammuttu härveli on mediavoitto piiperöille. Nehän ihan odottaa, että ammutt, jotta voivat valittaa kymppiuutisissa metsästäjien rikkovan lakia ja ammuskelevan sinne tänne. Sitten kysytään Paaterolta, miksei poliisi tee mitään ja iltapäivälehdet itkevät

  VastaaPoista
 8. Voit olla hyvinkin oikeassa, tämä ei ole helppo tilanne... Julkisuudessa asia saattaa kääntyä eduksemme tai sitten juuri niin kuin piiperöt haluavat. Metsästäjät osoittautuvat "jälleen kerran" vastuuttomiksi. :/

  VastaaPoista
 9. Metsästyksen häirintähän on laissa kriminalisoitu ja saaliseläinten karkuunhätistäminen kyllä täyttää kaikki ko rikoksen kriteerit.

  VastaaPoista
 10. Olet oikeassa. Mutta ikävä kyllä nämä kriinpissikset vähät laista välttävät. Samaa porukkaa, ketkä käyvät yöllä maatilolla kuvaamassa ja turkistarhoissa aukomassa häkkejä.

  VastaaPoista
 11. Herranjumala eläimiä kuolee! Pitäiskö "pelastajien" hiljalleen alkaa heräämään tältä nyky-yhteiskunnan pumpulipediltä todelliseen maailmaan?! Kaikki kuolema ja raakuus pitäisi saada poistettua Suomesta! (koska jos näillä Suomen edustajilla olisi koko maailmasta on kyse, niin eiköhän tuosta itärajan takaa löytyis läheltä muutama todellinenkin ongelma luontokappaleiden puolesta tehtäväksi)
  Eiks tän ideologian mukaan hyvinvointivaltion tulisi alkaa tuottamaan luonnossakin eläville petoeläimille jotain korvaavaa tuotettua ravintoa, jotta niiden ei tarvitsisi tappaa toisia eläimiä, koska eikö niilläkin ole oikeus hyvään ja pitkään elämään?!?
  Ja sitten taas koirien kanssa ollaan jo menty melkeen toiseen ääripäähän, kun pyritään ongelmakäyttäytymistä ratkoa niiden "luontaisen" käyttäytymisen kautta ja pyritään korvaamaan keinotekoisia ravinteita puhtaalla lihalla, koska keinotekoisista on alkanut pitkässä juoksussa koitua harmia koirien terveydelle....


  Pitää prkele aina mennä pää eeltä paskaan, ennen kuin tajuaa, että kyllä se paskanhaju tuli ihan oikeesta paskasta.


  Meinaa välillä vähän alkaa kiertämään, kun näitä tulee vastaan... mutta mutta hymyillen ja hyvällä omalla tunnolla lakeja noudattaen jatkan metsästysharrastustani. Ja ihan varmasti kameran kanssa ikuistan kaikenlaisia luonnontarjoamia elämyksiä, ja ihan varmasti myös tällaiset vielä (toivottavasti jatkossakin) harvinaiset viuhahtajat tulevat ikuistettua.

  VastaaPoista
 12. Kamera on kyllä myös hyvä ase näitä häirikköjä vastaan. Kuvalla voinee todistella asiaa poliisille. Huono homma kuitenkin, että nämä häiriköt juurikin hakevat huomiota asialleen ja lienevät tyytyväisiä, kun asiasta nostetaan haloota... :/

  VastaaPoista
 13. Niinpä, mitä isot suuressa maailmassa edellä, sitä pienet Suomessa perässä.

  VastaaPoista
 14. Pöytyällä radioliikenteen sulki se, kun toistasataa ukkelia painoi samaan aikaan radiopuhelimen tangenttia ensimmäisen laukauksen kajahdettua. Jollakin vielä huonot akut hirvipuheiimessa ja siinä sitä sitten oltiin. Tätä sattuu joka syksy hirvimetsillä ja on käynyt meidänkin hirviporukassa usein. Ei kenelläkään ole edes sellaisia laitteita, joilla jonkun radiokanavan voisi noin vain sulkea. Väitteet radiohäirinnästä eivät saaneet edes vahvistusta viranomaisilta. Rajavartiolaitoksen mukaan väitteet häirinnästä olivat silkkaa spekulaatiota (L-S 21.1.2012). Alkaa olla nämä vainoharhaiset jutut kuin Lindillä. Itse muistan hymyillä aina, kun huomaan olevani riistakamerassa. Niin ja mikähän se pieni, mutta kasvava joukko sitten loppujen lopuksi on - pikku-ukkojako?

  VastaaPoista
 15. Itse en tuohon jahtiin osallistunut, joten tietenkään minulla ei omaa varmaa tietoa asiasta ole. Olitko Sinä mukana? Tietoni perustuvat Metsästäjäliiton tiedotteeseen, lehtitietoihin sekä keskustelupalstoilta lukemaani. Ymmärtääkseni Rajavartiolaitos ei millään muotoa ole tutkinut tai seurannut tuota häirintää, vaikka näin julkisuudessa on väitetty.

  Radiohäirintään olen itsekin metsästyksen yhteydessä törmännyt. Tosin välillä on vaikea ottaa motiivista selvää, onko kyse vain lasten leikistä vai osallistuuko toimintaa lastenmielisiä piiperöitä. Radiokanavaa ei tietenkään voi tavanomaisin laittein sulkea, mutta kuten sanoin sen voi ”käytännössä sulkea” pitämällä lähetystä jollain kanavalla päällä.

  Se pieni, mutta kasvava joukko on niitä samoja ihmisiä, jotka esimerkiksi kaatavat ja rikkovat hirvitorneja. Myös ilkivaltaa metsästysmajoilla ja lahtivajoilla esiintyy vuosittain. Useita kertoja olen kuullut sorsastuksen ja kyyhkyjahdin tahallisesta häirinnästä erilaisin keinoin. Nämä ilmiöt ovat toki yleisempiä Etelä-Suomen asutuskeskusten läheisyydessä, eivätkä ilmeisesti vielä koske koko Suomea. Toivotaan etteivät koskaan tulekaan sinne Raumalle.

  Olen törmännyt metsästysseuroihin, jotka eivät halua kertoa toiminnastaan netissä tai lehdissä yhtään mitään, koska ovat aina julkisuudessa esiinnyttyään kohdanneet häirintää ja ilkivaltaa. Nuo videot ovat selvä todiste häirinnästä maailmalla. Huhut kertovat samoista ajatuksista myös Suomessa. Toivottavasti ovat pelkkiä pikku-ukkoja, mielestäni asia on kuitenkin keskustelemisen arvoinen.

  VastaaPoista
 16. Jos tollanen sattuu minun yli pörräävän nii saatan ampua alas :)

  VastaaPoista
 17. Kaikkea ei kannata uskoa, millä töppäilyyn syyllistyneet toimiaan puolustaa. Vielä vähemmän silloin, kun kyseinen taho siitä kertoo. Metsästäjäliittokin tiedotti vain sen, mitä heidän suuntaansa kerrottiin. Lopun aikaa liitto olikin jo sitten vaiti.

  VastaaPoista
 18. Näyttäisi tuo olevan Jenkeissäkin melko yleinen käytäntö. Saa nähdä kuinka paljon näitä Suomessa käyttöön tulee ja kuinka pitkään ilmassa pysyvät ;)

  VastaaPoista
 19. Kiitos Jussi kriittisestä mielipiteestäsi. Samassa hengessä jään miettimään kuinka luettavaa tietoa tarjoaa sellainen nimimerkki internetissä, joka ei itse ollut paikalla ja joka tunnetusti suhtautuu sudenmetsästykseen nuivasti ja susivahinkoihin vähättelevästi.

  VastaaPoista
 20. Mielen kiintoista.

  Ensimmäisenä tuli mieleeni, että saattaa olla laitonta valvontaa tuollainen kuvaaminen. Minusta tuossa RC-lennokista/helikopterista kuvaaminen on vastaavaa kuin valvontakameralla kuvaaminen. (valvontakamera edellyttää kyltityksen että alueella on kameroita jne...) Varmaankin vaatii oikeuden määrittelemän ennakko tapauksen tuonkin suhteen, mutta ehkäpä joku minua paremmin lakia tunteva osaisi tuohon vastata?

  Niin tai näin tuollaista "härpäkettä" ei MISSÄÄN NIMESSÄ pidä mennä ampumaan.

  Jos ja KUN olemme laillisesti metsällä, kuvatkoon. Ei meillä ole mitään syytä tahi tarvetta hävetä/piilotella. Aina kun piilottelemme tms. annamme avaimet käteen metsästyksen vastustajille.


  Ja kyllä minusta kannattaa tehdä rikosilmoitus metsästyksen häirinnästä ja ilkivallasta jos sellaista on tosiaankin tapahtunut. Kannattaa miettiä miten sen (esim. häirinnäin) voi todentaa.

  Pidetään nyt kaikki pää kylmänä ja huolehditaan kukin omalta osaltamme siitä, että oma pesä pysyy puhtaana. Sillä periaatteella metsästyksen vastustajien eväät syödään pikkuhiljaa loppuun. Jokainen "räiskiminen", salakaato, nettikirjoittelu (kannattaa miettiä pariin kertaan mitä kirjoittaa -varsinkin suutuspäissään ) jne hölmöily vain antaa lisää polttoainetta medialle ja metsästyksen vastustajille.

  Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä ;)

  VastaaPoista
 21. Puhut ihan asiaa ja näkökantasi on validi. Aika näyttää pörrääkö näitä härveleitä kiusaksemme ja kuinka maltillisesti niihin jaksamme suhtautua.

  Mitä sitten laki tuohon kuvaamiseen sanoo? Aika laillahan siinä on kyse samasta asiasta kuin riistakameroissa. Ne rinnastetaan valvontakameroihin ja niillä saa melko vapaasti kuvata julkisilla paikoilla. Eivät tarvitse edes kylttejä. Lue:

  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/10/riistakameroiden-asennus.html

  Tuo ilmassa kuvaaminen ei ymmärtääkseni vaadi maanomistajan lupaa, varsinkin jos lennätys tapahtuu julkiselta paikalta käsin. Tämä tosin vain oma tulkintani, joka saattaa olla myös pätemätön. Mutta tietenkään kenenkään kotirauhan piirissä olevaa tilaa, aluetta tai rakennuksen sisään ei saa kuvata. Ilmakuvausta tekevät tunnetusti myös kaupalliset yhtiöt, jotka näitä kuvia myyvä mm. talojen omistajille.

  VastaaPoista
 22. Pöytyän tapauksesta en tiedä, mutta meidän seurassa (n.20km Pöytyältä etelään) viimesyksynä hirvijahdissa alkoi jokaisen metsäpuhelimesta kuulumaan samaa venäjänkielistä sössötystä ja musiikkia. No vaihdettiin sitten kanavaa ja sama peli jatkui aina vaan. Eikä ollut mikään perus jahtijakt puhelin lähettimenä vaan kuului kyllä jokapaikassa yhtä hyvin vaikka paikkaa vaihdettiinkin. Miksi ei siis voisi pitää pelkkää tangenttia pohjassa ja "sulkea" kanava tehokkaalla lähettimellä ja antennilla. Ei varmasti ole vaikea homma jos on vaikka armeijan käynyt ja tietää edes jotain radiotekniikasta.
  En ole kuullutkaan, että kanava tukkeutuisi metsästäjien omista puhelimista laukauksen jälkeen. Meillä ainakin on tapana olla hiljaa laukauksen jälkeen ja odottaa ampujan kertovan tapahtuneet.

  VastaaPoista
 23. Ja mihin töppäilyyn siellä on edes syyllistytty? Ei tietääkseni mihinkään. Koko susijahti tapahtui täysin lain kirjainta noudattaen.

  VastaaPoista
 24. Kiitos kommentista. Näistä radioliikenteen häiritsijöistä olen kuullut useamman kerran kun on asia tullut puheeksi metsästäjien kanssa.


  Kyllä niissä seurueissa, joissa itsekin metsästänn noudatetaan melko hyvin radiokuria ja radiohiljaisuutta. Vaikea kuvitella, että kaikki pauhaisivat yhtä aikaa. En ole moiseen törmännyt.

  VastaaPoista
 25. Jep, syytökset kuivuivat kasaan.

  http://www.metsastajaliitto.fi...

  VastaaPoista
 26. Amerikassa kaikki on toisin: http://www.uproxx.com/technology/2013/05/meet-the-dehogaflier-the-pig-hunting-drone/

  VastaaPoista
 27. Tuollaisia vehkeitähän voisi käyttää hirvilaskentaan.

  VastaaPoista
 28. Totta, ymmärtääkseni saman laisia vekottimia käytetään myös porojen paikantamisessa ja laskennassa. Metsästyksen apunakin olisi varmasti tehokas laite, mutta onneksi kuitenkin kielletty...

  VastaaPoista
 29. Onneksi täällä on lentäjän nimi jo sevillä,kannattaa pysyä vahvasti 20.08 maankamaralla tai on entinenlentäjä.

  VastaaPoista
 30. Sori, mutta nyt en ymmärtänyt pointtiasi?

  VastaaPoista