torstai 20. helmikuuta 2020

Sako S20 Hunter ja PrecisionSako julkaisi aivan juuri äsken erittäin kiinnostavan uutuuden. He kutsuvat sitä hybridikivääriksi. Mutta kyse ei nyt ole mistään hipsterikivääristä, vaan kokonaan uudella tavalla ajatellusta modulaarirakenteisesta aseesta. Sako S20:n muunneltavissa oleva rakenne muovautuu vaihteleviin tarpeisiin ampujan oman kehittymisen myötä ja tarjoaa mahdollisuuden yksilöllisemmin sopivaan aseeseen.Uudella tavalla ajateltua perinnettä


Sako S20 ei todellakaan ole mikään tavallinen pulttilukkokivääri. Se ei ole sitä ulkonäöltään, eikä myöskään rakenteeltaan. Perinteistä Sakoa on sen sijaan suomalainen insinööriosaaminen, joka tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn kevyemmässä ja virtaviivaisessa paketissa.
Ja kyllä, voin tosiaan puhua suorituskyvystä jo nyt, vaikka S20 on ollut tarkkaan varjeltu salaisuus tähän julkistuspäivään 20.02.2020 klo 19:00 asti. Pääsin testaamaan uutuutta viime viikonloppuna ensimmäisten talon ulkopuolisten ”siviilien” kanssa #teamsakonordic -jäsenenä. Ammuimme Hunter ja Precision -versioilla haastavassa räntäsateessa pitkiltäkin matkoilta ja myös liikkuviin kohteisiin, mutta siitä tunnelmia hieman myöhemmin.
Alumiinirunko


S20:n perustana on lentokonealumiinista valmistettu runko. Jäykkä runko parantaa tarkkuutta. Lentokonealumiini mahdollistaa optimaalisen painon ja vahvan, aikaa kestävän rakenteen. Runko kantaa myös tukkiin kohdistuvan rekyylivoiman. Modulaarisuus syntyy alustana olevasta rungosta, johon kaikki osat liittyvät. Myös kaikki lisävarusteet liittyvät suoraan aseen runkoon. Tämä takaa varman ja turvallisen toiminnan. Mustaksi anodisoidut pinnat kestävät hyvin korroosiota ja estävät tehokkaasti heijastuksia.


S20 Hunter


Hunter-version takatukin suunnitteluun Sako on selvästi tehnyt paljon töitä. Siinä on hyvä ergonomia, joka tietysti omalta osaltaan parantaa ampumamukavuutta ja tarkkuutta. Pistoolikahvassa on pehmeän nahkamainen tuntuma. Synteettinen materiaali on sään kestävä, mutta antaa lämpöisen kontaktin myös kylmässä. Tukissa on helposti säädettävä poskipakka, ja perän pituutta voidaan säätää jatkopaloja lisäämällä tai poistamalla.Etutukista saa hyvän, jämäkän otteen myös kosteilla käsillä (testasin asetta räntäsateessa). Otepinta on integroitu samalla nahkaisella tekstuurilla kuin pistoolikahva. Kantohihnan liittäminen käy helposti ja nopeasti QD-kuppien (Quick Detachable) ansiosta. QD-kupit löytyvät tukin molemmilta puolilta helpottaen kiväärin käsittelyä.
S20 Precision


Precision-version takatukki tarjoaa monipuolista säädettävyyttä ja liitettävyyttä. Takatukissa on nopeasti säädettävä poskipakka korkeuden numeronäytöllä. Korkeuden suhteen säädettävä perälevy vähentää rekyylin tuntua ja tarjoaa hyvän ergonomian eri ampuma-asennoissa. Perän pituutta voi säätää välilevyillä. Takatukin muoto mahdollistaa hyvin aseen tukemisen vapaalla kädellä tukin alta. Lisävarusteena myytävä peukalotuki antaa hyvän otteen niin oikea- kuin vasenkätisille ampujille.Etutukin suunnittelussa on huomioitu erityisesti pitkänmatkan tarkkuusammunta. Sen tasainen pohja mahdollistaa kiväärin tasapainottamisen myös ilman bipodia. Etutukissa on integroidut M-LOK –liittimet sekä molemmin puolin tukkia (2) että pohjassa (3+1) useiden lisävarusteiden kiinnittämistä varten.
Tukin rakenne ja modulaarisuus


Modulaarisuudella saavutetaan monta erinomaista asiaa. Tukit irrottamalla voidaan ase purkaa erikseen myytävään kovaan kantolaukkuun kuljetusta varten. Tukkien irrotus ei vaikuta kiikarin kohdistukseen, joten ase on uudelleen kasattuna heti toimintavalmis. Kivääri on myös helposti muokattavissa eri etu- ja takatukeilla tilanteen ja tarpeen mukaan.


S20-kiväärissä hyödynnetään urheiluvälineistäkin tuttua HIR-materiaalia alumiinirungon ympärillä.
Lukonkehys ja lukko


S20-kiväärin lukonkehys on suunniteltu vahvasti käyttövarmuutta silmällä pitäen. Integroitu picatinny-kisko on koneistettu suoraan teräksiseen lukonkehykseen. On vaikea kuvitella varmempaa ja vahvempaa kiskojärjestelmää optiikan kiinnittämiseen. Kiväärissä on V-petausjärjestelmä, joka kulkee koko kehyksen pituudelta. Alumiinirungon vinoihin pintoihin yhdistettynä petaus takaa aseen tarkkuuden. Lukonkehys on kiinnitetty pohjasta runkoon kolmella ruuvilla. Kolmipistekiinnitys takaa vahvan ja turvallisen liitoksen rungon ja lukonkehyksen välillä.


S20-kiväärin lukko on valmistettu korroosionkestävästä ruostumattomasta teräksestä. Erittäin suuri sulkupinta-ala lisää suorituskykyä ja turvallisuutta. Myös lukon kahva on modulaarinen eli vaihdettavissa.Cartridge+ lipas


Cartridge+ lipas on hatunnosto jälleenlataajille. Lippaaseen mahtuvat nimittäin myös normaalia pidemmät patruunat. Lipaskapasiteetti on vakiona 5 patruunaa (3 patruunaa magnum-kaliipereissa) ja lisävarusteena myydään 10 patruunan (7 patruunaa magnum-kaliipereissa) lippaita. Patruuna tukeutuu lippaaseen hartiasta, joka vähentää luodin kärkien vahingoittumista rekyylin voimasta. Lipas on mallia kaksirivinen ja keskeltä syöttävä, ja se voidaan purkaa huoltoa varten.Kiikarin kiinnitys


S20 kiikarinjaloissa on käytetty ajatusta huolella. Lopputuloksena on todella tukeva rakenne. Picatinny-kiskoon sopivaan yksiosaiseen kiikarinjalkaan voidaan kiinnittää eri halkaisijalla ja korkeudella saatavia renkaita (1”, 30/34/36mm, 3 eri korkeutta). Kiikarinjalat ja rengasparit myydään erikseen.


Tuntemukset radalla


Sako S20 on juuri sitä mitä ulkonäkö lupaakin. Se on pidemmälle ehtineille tai tähtääville ampujille ja metsästäjille suunniteltu premium-ase. Ergonomia ja ammuntatuntuma on molemmissa malleissa hyvä. Kulunutta sanontaa lainatakseni S20 istuu kuin hansikas käteen. Vaikka en ensisijaisesti ajattele aseissa niiden ulkonäköä, niin on kuitenkin pakko myöntää, että sillä on suuri merkitys hankintapäätöstä tehdessä. Vähän niin kuin autoissa… sitä perustelee itselleen kaikkea käytännöllistä ja taloudellista, mutta tosiasiassa päätös tehdään tunteella.
S20 kohdalla mietintä on sikäli helppoa, että sen taloudellisuus (alk. 1.990 €) ja tekniikka ovat erittäin kunnossa, voi keskittyä fiilistelemään näköä ja tuntumaa.  Hunter -versio on itselleni erityisen mieleen. Veikkaan, että siitä voisi löytyä ensi syksyksi peuran kytistelyyn työkalu 6,5 creedmoor kaliiperilla ja Steiner Ranger 3-18X56 tähtäimellä.


Loppuarvio


S20 ei ole Sakolta mikään facelift, kosmeettinen ehostus, jolla pyritään parantamaan ulkonäköä ja haluttavuutta. Ei, vaan S20 on kokonaan uutta suuntaa ja suunnitteluosaamista osoittava tuote. Se ei myöskään ole mikään muotioikku, vaan taatusti aikaa kestävä nykyaikainen pulttilukkokivääri. Parhaista materiaaleista huolella kotimaassa valmistettua kivääriä voin turvallisin mielin suositella tavallista parempaa asetta harkitsevalle.
Tehdas lupaa SUB MOA -tarkkuuden, eli vähintään 29 mm tarkkuuden 100 metrin matkalle käytettäessä Sakon tehdasladattuja patruunoita. Käytännössä tämä tarkoittaa metsästykseen enemmän kuin täysin riittävää tarkkuuttaa, ja ratahommissakin taitava ampuja osuu samaan paikkalappuun joka kerta. S20 tarkkuuden takana ei ole mikään yksittäinen ominaisuus, mutta nostaisin esille erityisesti modulaarisen alumiinirungon, kylmätaotun piipun, lukkokehykseen integroidun picatinny-kiskon ja asiallisen liipaisinkoneiston.
Vielä muista ominaisuuksista ansaitsee maininnan hyvä kuljetettavuus irrotettavan tukin ansiosta. Myös modulaarisuuden mahdollistama säädettävyys ja lisättävyys (liipaisimen sijainnin säätö, tukin ergonomia ja monipuoliset lisävarusteet) ovat erinomaisia asioita.


Mukana testaamassa Haulikkokoulu & Kiväärikoulu (https://kivaarikoulu.fi/) sekä kuvaaja Marianna Saren (saren.galleria.fi).

Käy katsomassa myös muiden paikalla olleiden S20 -kokemuksia Instagramista:

@eramiehenpaivakirja
@jaktstund
@nordicshot
@jonttevalosaari
@roebuck624
@beaver_hunter308
@haulikkokivaarikouluTekniset tuotetiedot


 • Kaliiperit: 243 Win, 308 Win, 6.5 CM, 270 Win, 30-06 Sprg, 7mm Rem Mag, 300Win Mag, 6.5 PRC
 • 5 patruunan (3 magnum kaliipereissa) komposiittilipas ja 10 patruunan (7 magnum kaliipereissa) lisävarusteena
 • Piippuvaihtoehdot: 20” & 24” Kevennetty / 24” Semi-raskas
 • Äänenvaimentimen kierteet 5/8x24
 • Mustatut raudat / ruostumattomat cerakote-pinnoitteella
 • Modulaarinen H.I.R. (high impact resistant) irrotettava tukki
 • Kaksi tukkivaihtoehtoa (Hunter/Precision)
 • Lisävarusteina saatavat taka- ja etutukki ovat ristiinliitettävissä.
 • Täysin alumiininen runko QD-kupeilla / Precision-mallissa M-LOK kiskot
 • Nopeasti säädettävä poskipakka
 • Perälevyn pituutta voi säätää (jatkopalat) / Precision mallissa lisäksi korkeus- ja kulmasäätö
 • Iskurivarmistus
 • Laukaisukoneisto/liipasin: Vakio tai etuvedollinen. Molemmat liipasimet säädettävissä 7 mm matkalla.
 • Paino (konfiguraatiosta riippuen): 3,3 kg – 4 kg