lauantai 26. tammikuuta 2013

Aladobi eli lihahyytelöNiin aladobi vastaa, kuin sitä kutsutaankin monilla nimillä: lihahyytelö, tytinä, syltty, punsa, alatoopi. Aladobi tulee ranskan kielestä "à la doube", jossa doube tarkoittaa "hyytelöksi tai hyytelössä keittämistä". Vähintään yhtä monta on tapaa valmistaa tämä herkku, kuin nimetä se.

Nimimerkki SRJK jakoi asemies-jutun kommenttikentässä hyödyksemme Jaakko Nuutilan reseptin. Yllätyin lopputulokseen, jäniksen ja sherryn maut sopivat yhteen erittäin hyvin. Toisena vaihtoehtona voisi käyttää portviiniä, mutta viini ei suinkaan ole pakollista onnistuneeseen lopputulokseen. Lihahyytelön voi jäniksen sijaan tehdä myös hirven, peuran, kauriin, villisian ja riistalintujen luisesta lihasta.


Jänishyytelö


1 jänis
200 g sipulia
200 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
3 rkl voita
1 rkl katajanmarjoja
persiljaa
3 valkosipulinkynttä
1 timjaminoksa
1 rosmariininoksa
1 rkl valkopippureita
2 laakerinlehteä
3 dl kuivaa sherryä
8 liivatelehteä
suolaa

Paloittele jänis leikkaamalla koivet irti ja ranka poikittain puoliksi. Ruskista palat voissa ja laita kattilaan. Kaada vettä niin että palat peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää kattilaan kuoritut ja paloitellut kasvikset ja mausteet. Kypsennä kunnes lihat irtoavat luista, jäniksen iästä ja riiputtamisesta riippuen noin 1,5-2 tuntia. Nosta lihat jäähtymään. Irrota lihat luista. Siivilöi liemi ja lisää joukkoon sherry. Keitä kunnes jäljellä on enää viisi desilitraa. Lisää joukkoon liotetut liivatelehdet ja suola. Jauha kypsät jäniksenlihat (minä leikkasin vain pieniksi kuutioiksi) lihamyllyn läpi ja lisää ne liemen joukkoon. Kaada seos leipävuokaan hyytymään ainakin kuudeksi tunniksi. Kumoa ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoa leikkeleenä tai alkuruokana sienisalaatin kanssa.


Aladobi maistuu herkulliselta sellaisenaan, uusien perunoiden kanssa tai vaikka ruisleivällä, lisukkeeksi sopii metsämarjakastike.