sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Villisianfilee suppilovahverokastikkeella ja kermaperunoillaTämä on yksinkertaista toimivaa ruokaa. Helppoa tehdä, mutta kelpaa tilanteeseen, kuin tilanteeseen.

Villisiansisäfileet puhdistetaan ja annetaan lämmetä huoneen lämpöön kaikessa rauhassa. Fileet öljytään oliiviöljyllä ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. Paistetaan kuumalla parilalla sopivan kypsäksi, eli jätetään sisältä punertavaksi.

Kermaperunat syntyvät kätevästi perunaviipaleista, -suikaleista tai – lohkoista, jotka kumotaan voideltuun vuokaan. Lisätään kermaa, suolaa ja pippuria (halutessa myös sipulia tai valkosipulia). Vuoka laitetaan uuniin 200 asteeseen noin tunniksi.

Suppilovahverokastikkeen ohje löytyy täältä

Lisukkeeksi kuullotin puna- ja keltasipulirenkaita ja herkkusienen puolikaita. Vielä kruunuksi variksenmarja/puolukka – hilloa ja ateria on valmis.

Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987 tai jos suosit valkoviiniä, niin Milestii Mici Traminer 1988.
.

Valkohäntäpeuran maksaa kasvispedilläNäin alkukaudesta peuranvasan maksa on sisäfileeseen verrattavaa herkkua. Niinpä kaudenaloitusvasa pääsi heti tuoreeltaan lautaselle. Monet vieroksuvan sisäelimiä, kuten maksaa ja ne päätyvätkin usein lautasen sijasta supeille ja ketuille. Heille joista maku on liian voimakas, suosittelen maksaviipaleiden liottamista maidossa muutaman tunnin ennen valmistusta.

Maksan valmistus on suoraviivaista ja helppoa. Siihen ei sisälly muita niksejä, kuin välttää ylipaistamista, jolloin siitä tulee kumimaista. Leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet oliiviöljyllä, mausta suolalla ja pippurilla. Paista kuumalla grillillä 3-4 minuuttia puoleltaan. Paistetun maksapihvin tulee olla sisäväriltään rosé, eli ruusunpunainen.

Maksapihvit sopivat sellaisinaan korvaamaan pääruokana tarjotun pihvin tai ne voidaan tarjota aterian lisukkeena. Tällä kertaa tarjosin ne kasvispedillä, ikään kuin lämpimänä salaattina. Pedille grillasin oliiviöljyllä voideltuja ja suolalla/pippurilla maustettuja kesäkurpitsoja, sekä öljyttyjä syysomenan lohkoja. Lisäksi kuullotin voissa sipulirenkaita ja valkosipulinviipaleita.

Kastikkeeksi viskikastike, joka syntyi 2 dl kermaa ja sormenleveydestä mallasviskiä, lisäksi suolaa ja pippurisekoitusta (musta-, rosé-, viher- ja valkopippuri). Kiehutetaan maustettu kermaviskiseos kasaan ja siinä se. Viskin sijasta voi maun mukaan käyttää calvadosta, konjakkia tai vaikka vodkaa. Myös kypsät maksapihvit voi liekittää samalla aineella maun ja juhlavuuden lisäämiseksi.

Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987 tai jos suosit valkoviiniä, niin Milestii Mici Traminer 1988.
.