torstai 18. heinäkuuta 2013

Metsäkanalinnuilla onnistunut pesintä


Ylen verkkouutisten mukaan kuluva kesä on ollut suotuisa metsäkanalintujen pesinnöille. Riistakolmiolaskentoja ei vielä ole tehty, mutta kaikki viittaa hyvään poikastuottoon:

- Kevät, loppukevät, alkukesä ja keskikesä ovat kaikki olleet olosuhteiltaan suotuisia ja poikasten kannalta kriittisin aika, kuoriutumisesta juhannuksen alta pari viikkoa eteenpäin on ollut myös hyvä. Se on vaiheena kaikkein herkin, jos silloin on hallaa tai vesisadetta ja kylmää, niin poikasten pärjääminen on paljon vaikeampaa, sanoo kannanarvioija Pekka Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

- Poikasille on ollut myös runsaasti ruokaa, nehän syövät hyönteisiä ja toukkia ja niitä on lämpimänä kesänä paljon.

http://yle.fi/uutiset/kanalinnuilla_hyva_kesa/6738735Cat B15 vesitiivis ja iskunkestävä puhelin


Uusi Cat B15 –puhelimeni on osoittautunut erittäin hyväksi hankinnaksi. Kokemuksia on kertynyt vasta kolme viikkoa, mutta jo nyt voin huoleti sanoa Cat B15 pesevän aiemman jahtipuhelimeni XCoverin erittäin selvästi käytettävyydellään. Cat B15 on tukevarakenteinen ja miellyttävä käyttää. Kokin hommissa keittiöllä puhelin joutuu todella koville. Peruspuhelin ei kauaa jaksa kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, eikä näytönlasiltaan rikkinäiset puhelimet työkavereilla ole mitenkään harvinainen näky.

Likaisen puhelimen voi tarvittaessa pestä :)

GPS toimii oikein hyvin.

Cat B15 rakenne on erittäin luja metallin ja pehmeän muovin yhdistelmä.

Uusi jahtipuhelimeni onkin ollut suosikkipuhelimeni viimeviikkoina. Se on ollut mukana töissä, lenkkeilleissä ja kalastusreissuilla, entisestä ykköspuhelimesta (Samsung GT-N7000) onkin tullut enää vain eräänlainen salonkipuhelin, jonka otan matkaan vain jos tarvitsen isompaa näyttöä kirjoittamiseen, surffailuun, kuvaamiseen, lukemiseen tai videoiden katseluun. Käytännössä Cat B15 toimii kaikessa muussa käytössä aivan yhtä hyvin, mutta paljon huolettomammin. Oikeastaan ainoa ”vika” on USB-portin sijainti syvällä kumisuojan takana koneen sivulla. Tästä syystä USB-pistokkeen laittaminen vaatii normaalia enemmän asettelua ja huolellisuutta. Tosin akku tuntuu kestävän selvästi paljon pitempään kuin Samsungissa, joten latauksen kömpelyyteen en ole päässyt tuskastumaan.

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Mitat: 125 x 69.5 x 14.95mm
 • Paino: 170g
 • Pölyn ja veden kestävä (tilapäinen upotus metrin syvyiseen veteen 30 minuutiksi), IP67 –luokitus.
 • Iskunkestävyys: näytön 4” Capacitive multi touch Corning gorilla –lasi on tavallista lasia vahvempaa ja se kestää paremmin naarmuja ja putoamista. Pudotustestattu 1,8 m korkeuteen asti. Kosketusnäyttö toimii myös märillä sormilla.
 • Yhteydet: 3g 900/2100, gsm 850/900/1800/1900, bluetooth (edr), Wi-fi, GPS
 • Käyttöjärjestelmä: Android 4.1 Jelly bean
 • Kamera 5 megapikseliä
 • Käyttölämpötila: -20° - 55°C
 • Prosessori: Dual Core 1Ghz  
 • Käyttömuisti 512 Mt ja ulkoinen muisti 4 Gt MicroSD (maks. 32 Gt)
 • Akku 2000 mAh, puheaikaa jopa 16 tuntia ja valmiusaikaa jopa 26 päivää (single sim) ja 19 päivää (dual sim).


Tähän asti käyttökokemukseni ovat olleet lähes pelkästään positiivisia ja Cat B15 -puhelinta voin suositella kaikkeen rankempaan käyttöön. Palaan puhelimen käyttökokemuksiin tulevissa kirjoituksissa, kunhan talvi ja jahtihommat pääsevät kunnolla puhelinta höykyttämään.


Katso myös Cat B15Q:n testi:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/06/cat-b15q-vesitiivis-ja-iskunkestava.html