keskiviikko 17. syyskuuta 2014

HotCan – retkiruoat


Retkiruokia on nykyään kaupassa tarjolla joka lähtöön. Ainoa yhteinen tekijä retkimuonilla lienee kuitenkin se tosiasia, ettei niistä ole jouluruoaksi. Poikkeusta ei tee HotCan –retkiruoatkaan. Ne on suunniteltu polttoaineeksi ja nälkä on hyvä, ellei välttämätön mauste niistä nauttimiseen. Edelliskerralla testattuihin vaellusruokiin verrattuna HotCan –säilykkeet ovat selvästi painavampia, mutta heti syötävinä lämpiminä valmisruokina monessa kohtaa käyttökelpoisempia. Tietyin varauksin myös ruoan rakenne on HotCan- retkiruoissa aikaisempia parempi.

Viime viikonlopun kalareissun yhteydessä kokosin taas saman testiryhmän paikalle ihmettelemään näitä itsestään lämpeneviä retkiruokasäilykkeitä. Ihmeteltävää riittikin, sillä...HotCan on: 


valmis ja lämmin retkiruoka vartissa
purkki kestää kolhuja (iskunkestävä ja vesitiivis)
sopii kuljetettavaksi myös lentokoneessa
säilyttää lämmön melkein 45 minuuttia
käyttöikä on avaamattomana yli viisi vuotta
paino on 890 g (josta syötävää 400 g)
korkeus 12 cm ja halkaisija 10 cm.

Reiät purkkiin...
...kansi auki...
...annetaan höyrytä hetki...
...sekoitetaan välillä...
...ja valmista on!

Käyttöohje


1. Avaa muovikansi ja aseta purkki sen päälle.
2. Ota mukana tuleva naula ja paina se tölkin kolmeen reikään aivan pohjaan saakka, jotta kemiallinen lämpöreaktio käynnistyy.
3. Avaa purkki ja aseta kansi takaisin tölkin päälle.
4. Ruoan valmistuminen kestää alle 15 minuuttia. Sekoita ruokaa lämmityksen aikana.
5. Syö lämmin ruoka suoraan purkista.
CHICKEN CURRY WITH RICE


Testatuista HotCan- retkiruuista kanacurry osoittautui helpoiten syötäväksi. Ruoan suutuntuma oli hyvä ja makukin ihan kohtuullinen, lukuun ottama teollisen ja pistävän jälkimaun jättävää curryn makua. Tämän kuitenkin raati valitsi yksimielisesti parhaaksi.

Energia: 447kcal/ 1996kJ

Brown Rice (65%), Chicken (12%), Courgette (2%), Carrot (2%), Sauce (19%: water, Sunflower Oil, Curry, Milk Powder, Salt and Spices)


TORTELLINI BOLOGNAISE


Ihan syötävä energiapläjäys (nälkäisenä), ei kuitenkaan mikään kulinaristinen nautinto. Eniten syödessä jäi arveluttamaan tortelliinien epämääräinen rakenne ja niiden sisällä ollut tahnamainen täyte.

Energia: 324kcal/ 1368kJ

Sauce: Water, Tomato paste, beef, onions, carrots, celery, modified starch, sugar, salt, flavourings, basil, garlic, spice extract, parsley. Tortellini: durum wheat semolina, eggs, breadcrumbs (wheat flour, salt, yeast) port, sunflower oil, ham, salt, grated cheese (milk, salt, enzymes, lysozyme) flavourings


CHEESE & TOMATO RAVIOLI


Parempaa kuin tortelliinit. Ei herätä suuria intohimoja. Syö nälkäänsä. Raviolit raati valitsi yksimielisesti toiseksi parhaaksi HotCan-retkiruoaksi.

Energia: 328kcal/ 1380kJ

Cheese and Tomato Ravioli (45% , Water, Durum Wheat, Semolina, Wheat Flour, Egg, Cheese (Ricotta, Cheese Powder (Milk Proteins, Vegetable Fat, Flavouring, Salt), Roquefort), Vegetable Oil, Flavouring, Tomato Powder, Salt, Onion, Pepper, Garlic), Tomatoes (44%), Concentrated Tomato Puree, Sugar, Modified Cornflour, Flavourings, Vegetable Oil, Salt, Herb Extract, Garlic Salt


BEANZ WITH BALLS


Mauttomat lihapullat yhdistettynä huonoon papusoosiin. Tällainen annos nostaa vain verensokeria, mutta ei moraalia. Pavuissa pistävä muttei polttava chilin maku. Suositellaan lähinnä polttoaineeksi tai kaupan hyllyyn jätettäväksi.

Energia: 447kcal/ 1996kJ

Beans (36%), Tomatoes (23%), Water, Lamb Meatballs (16%, Lamb (63%), Onion, Water, Wheat Flour, Vegetable Oil, Herbs, Salt, Spices, Lime, Mustard Seeds, Yeast Extract,  Garlic Powder, Spice Extracts,  Herb Extracts), Sugar, Glucose-Fructose Syrup, Modified Cornflour, Salt, Spirit Vinegar, Spice Extracts, Herb Extract

BANGERS & BEANZ


Tämä annos herätti tunteita. Purkista löytyvää makkaraa ei hyvällä tahdollakaan voinut kuvailla kuin makkaran irvikuvaksi. Siinä oli pielessä sekä maku, että rakenne. Salvian ja korianterin teollisen pistävä maku jäi vielä pitkäksi aikaa kitalakeen ja kielensyrjään kummittelemaan. Harmi kun ei ollut koiraa matkassa mukana, niin olisi voinut testata edes Sessen huumorintajua.

Toisaalta purkin papusoosi oli varsin maittavan makuista ja pärjää Heinzin (ellei sitten ollut) vastaavalle säilykkeelle helposti.  Kaikkineen tölkin sisältö rankattiin testin kolmanneksi parhaaksi ja jos koira todella suostuisi syömään makkarat ja itse nauttisi pelkistä pavuista, niin tämä ruoka nousisi mauiltaan testin kärkeen.

Energia: 447kcal/ 1996kJ

Beans (36%), Tomatoes (23%), Water, Lincolnshire Pork Sausage (18%, Pork (66%), Water, Wheat Flour, Salt, Pork Fat, Sage, Dextrose, Vegetable Oil, Wheat Starch, Spices, Yeast Extract, Stabiliser-Triphosphates, Wheat Protein, Spice and Herb Extracts), Sugar, Modified Cornflour, Salt, Spirit Vinegar, Spice Extracts, Herb Extract

Purkin kokonaispaino.
Nettopaino.
Paino tyhjänä.


Loppuyhteenveto


HotCan on periaatteessa mainio keksintö. Vielä kun ruokien maku yltäisi edes tavallisen purkkihernekeiton tasolle niin käyttökohteita keksi näille helposti paljon. Toki makuasiat ovat aina maistajasta, ajasta ja paikasta kiinni. Testiporukkamme koostuu hyvän ruoan ystävistä ja eräolosuhteissakin olemme tottuneet nauttimaan syömästämme ilman isompia kompromisseja.

Jos sinulle ruoka on lähinnä polttoainetta ja sen tekeminen tuntuu vastenmieliseltä, voisin hyvin suositella HotCan –säilykkeitä veneeseen, pilkkireissulle, kytiskoppiin tai hirvipassiin. Parasta näissä on nopeus ja vaivattomuus. Pitkälle kairaan tällaisia tölkkejä ei painonsa ja roskaisuuden takia (painaa tyhjänäkin ½ kg) viitsi kantaa, mutta nopeana hätäravintona näille on varmasti paikkansa. Myös annoskoko ansaitsee kiitoksensa.http://www.hotcan.com/