maanantai 11. maaliskuuta 2013

Suomen suurin luonnonsuojelurikos PohjanmaallaTuhansia rauhoitettuja eläimiä on tapettu Pohjanmaalla. Rauhoitettuja eläimiä on tapettu ja myyty kansainvälisesti. Järjestäytyneen rikollisuuden lonkerot ulottuvat Suomesta Ruotsin ja Skotlannin kautta ympäri maailmaa. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin rikos lajissaan ja huomattava myös koko Euroopassa. Luonnonsuojelulain korvausarvojen perusteella eläinten arvo nousee noin 780.000 euroon. Rikokset ovat jatkuneet useita vuosia, ulottuen myös luonnonsuojelualueille.

Asiantuntijaviranomaisten mukaan on kyseisellä toiminnalla aiheutettu luonnolle merkittäviä vahinkoja. Parinsadan rauhoitetun lajin joukossa on myös sukupuuttoon kuollut laji. Rikosnimikkeinä on ollut luonnonsuojelurikos, metsästysrikos ja veropetos. Tekosarjan motiiveina ovat ahneus, omistamisenhalu ja merkittävä rahallinen hyöty.

Julkisuuteen esitettyjen tietojen mukaan tekijä on tunnetun suomalaisen luonto/luonnonsuojelujärjestön aktiivijäsen. Tapaus tuli julkisuuteen viime kesänä ja siirtyi syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjävirastoon 1.3.2013.


Miksi tästä ei puhuta?


Miksi tämä pöyristyttävä ja poikkeuksellisen laaja kansainvälisesti Suomesta organisoitu rikosvyyhti ei puhuta mediaa ja kuohuta somea? Samaan aikaan mediassa jauhetaan kyllästymiseen asti kolmen suden salakaadosta samalla suunnalla Pohjanmaalla. Susi ei ole edes uhanalainen laji. Suomen sudet ovat osa Euraasian kymmenien tuhansien yksilöiden reunapopulaatiota. Naapurimaassamme Venäjällä näitä samoja susia metsästetään jatkuvasti haittaeläiminä ja niiden kaatamisesta maksetaan myös tapporahaa viranomaisten toimesta.

Vaikka päätekijä onkin luontojärjestön aktiivi, ei julkisuudessa ole kyseenalaistettu luontojärjestöjen toimintaa. Ei myöskään perätä luonnonsuojelujärjestön osuutta tai vastuuta asiassa. Ei vaadita luontoharrastuksen sääntelyä ja tekemistä luvanvaraiseksi. Ei edes paheksuta alaikäisten lasten mukana oloa näiden järjestöjen toiminnassa.

Kaikki jatkuu niin kuin ennenkin, vaikka kyseistä rikosta tutkittaessa on paljastunut toinenkin suurehko vastaavanlaatuinen tapaus Uudeltamaalta. Eri asiantuntijoiden mukaan tämän kaltainen toiminta on jopa yleistä Suomessa.

Olisiko nyt luontojärjestöjen syytä tunnustaa heidän toimintansa ympärillä tapahtuneet rikokset ja sanoutua niistä jyrkästi irti? Eikö heidän tulisi myös kitkeä ensitilassa itse omista joukoistaan tällainen toiminta vai nauttiiko se heidän aktiivijäsenistönsä keskuudessa ns. hiljaista hyväksyntää? Onko tällainen toiminta enemmänkin sääntö kuin poikkeus?

Kaikkia edellä kysyttyjä kysymyksiä on viime päivinä kyselty metsästäjiltä, miksei siis nyt myös hieman sarkastisesti ”luonnonsuojelijoilta”? ;)

Lähteitä:

http://yle.fi/uutiset/satojen_tuhansien_luonnonsuojelurikos_tullin_tutkinnassa/6171540

http://yle.fi/uutiset/harvinainen_luonnonsuojelurikos_syyteharkintaan/6522061

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/2012/06/1562906/suomen-laajimmassa-luonnonsuojelurikoksessa-mukana-myos-400-500-vuotta-vanha-elefanttilinnun-muna

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/2012/06/1562759/mykistava-rikosloyto-tulli-takavarikoi-10-000-munaa-ja-satoja-lintuja

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/lehdistotiedotteet/0000_tiedotteet/tiedote_20120608_1/index.html

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/historian-suurin-luonnonsuojelurikos-puolen-miljoonan-euron-korvaus-varastetuista-munista/2012/09/1611118

http://www.hs.fi/kotimaa/Pohjanmaalta+l%C3%B6ytyi+10000+laitonta+linnunmunaa++laaja+rikosvyyhti+ulottuu+Skotlantiin+asti/a1305573511655

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/lehdistotiedotteet/0000_tiedotteet/tiedote_20130301_4/index.html

http://yle.fi/uutiset/harvinainen_luonnonsuojelurikos_syyteharkintaan/6522061


31 kommenttia:

 1. Hyviä kysymyksiä! Jäämme odottamaan luontojärjestöjen vastauksia :-D

  VastaaPoista
 2. Veikkaan ettei kannata pidätellä hengitystä vastauksia odotellessa ;)

  VastaaPoista
 3. Onpa törkeä tapaus. Tullin rikostorjuntapäällikön Hannu Sinkkosen mukaan rikoksesta epäilty mies oli "innokas lintuharrastaja". En huomannut missään uutisoinnissa mainittavan hänen olevan/olleen jonkin tunnetun suomalaisen luonto/luonnonsuojelujärjestön aktiivijäsen, sillä voihan sitä muutenkin olla innokas lintuharrastaja. Jos syystä tai toisesta kytkös luonnonsuojeluun on tarkoituksella hyshys häivytetty, niin ehkä tätä luonnonsuojelukytköstä kannattaisi yrittää rummuttaa isomminkin somessa?

  VastaaPoista
 4. Ei tainnut asiasta olla lehdistössä suoraan, mutta mm. keskustelupalstoilla mies on tunnistettu: "tekijä on varmuudella virallinen rengastaja sekä lintutieteellisen kerhon jäsen ja suurella todennäköisyydellä myös lintuelon jäsen."

  http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=78046&postdays=0&postorder=asc&start=0

  En ainakaan itse näe mitään syytä kyseenalaistaa tuota tietoa. Olisi erittäin erikoista, jos noin paljon linnuista kiinnostunut henkilö ei olisi BirdLife Suomi ry lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön aktiivijäsen. Itsekin olen vuosia sitten nuorempana ollut ja jo silloin munien keräämisestä muilta harrastajilta kuullut.  Jos mies kuuluisi metsästysseuraan, niin tuo olisi satavarmasti lehdissä julkaistu. Ainakin niin on tapahtunut kaikkien muiden tapausten yhteydessä...

  VastaaPoista
 5. Ehkä tieto vahvistetaan julkisuudessa virallisestikin ihan lähiviikkoina? Harrastuskeskustelupalstoilla liikkuu yleensä aika paljon oikeaa tietoa ja (pienissä) piireissä henkilöt tunnistetaan nopeasti.

  VastaaPoista
 6. Näin veikkaan itsekin, mutta katsotaan mitä media tekee. Tutkitusti monet toimittajat ovat punavihreään suuntaan kallellaan:

  http://liberalismi.net/wiki/Toimittaja

  http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113428-punavihre%C3%A4-media-tarua-vai-totta

  VastaaPoista
 7. Tässä yksi hyvä esimerkki huonosta journalismista:

  http://yle.fi/uutiset/saako_salametsastys_hiljaisen_hyvaksynnan/6530228  Julkaiseekohan Yle samanlaisen jutun lintubongareista. Lue tuo juttu ja mieti voisiko sen tämän jutun pohjalta kirjoittaa luontoharrastajista. Minusta voisi!

  VastaaPoista
 8. Kas tässä:

  Saako luonnonsuojelurikos hiljaisen hyväksynnän luontoihmisiltä?

  Tutkijat ovat käyneet läpi kymmeniä luonnonsuojelurikoksiin liittyviä käräjäoikeuden pöytäkirjoja sekä poliisin esitutkinta-aineistoa. Selvitys osoitti, että munien- ja lintujenkerääjiä löytyy lintuharrastajien parista.

  Ovatko esimerkiksi petolintuja ja rauhoitettujen lintujen munien kerääjät ainoastaan yksittäistapauksia vai liittyvätkö luonnonsuojelurikokset tiiviisti suomalaiseen lintuharrastuskulttuuriin?

  Liittyykö luonnonsuojelurikoksiin hiljaista hyväksyntää? Pidetäänkö lakia rikkoneita luontoihmisiä sankareina? Mikseivät rehelliset luonnonsuojelijat nouse äänekkäämmin vastustamaan lintuharrastajien toimintaa?

  VastaaPoista
 9. Mutta onhan tuo nyt todella pöyristyttävä, että BirdLifen virallinen rengastaja onkin rauhoitettujen lintujen massamurhaaja ja munarosvo. Jos käyttäytyy kuin supikoira tai minkki, niin ehkä ansaitsee samanlaisen arvostuksen ja kohtelun PRKL.

  VastaaPoista
 10. Niin no, meno tosiaan tuntuu yhtä korruptoituneelta ja takapajuiselta kuin jossain kehitysmaassa. Ne joiden pitäisi suojella ja kehittää, ovatkin suurimpia roistoja :(

  VastaaPoista
 11. Olisi kiinnostavaa tietää, onko tuo munarosvo edelleen lintutieteellisen yhdistyksen jäsen jatkuuko rengastushommat ja muu bongailu ihan pokalla edelleen?

  VastaaPoista
 12. Joskos joku tuntisi tuon 30-vuotiaan yrittäjän Pohjanmaalta
  Närpiöstä ja tarkemmin Piolahdesta, niin voisi vinkata tietonsa.

  http://www.suupohjansanomat.fi/uutiset/online-uutiset/narpiolaismiesta-epaillaan-luonnonsuojelurikoksesta-1.1209909

  VastaaPoista
 13. Upea kuva! Kuin perhonmiesten märkä uni. Velivenäläinen näyttää osaavan hommansa XD

  VastaaPoista
 14. Joo, oli ihan pakko tuo laittaa. Se kun asettaa tämän kotikutoisen susihöpinän oikeisiin mittasuhteisiin. Imatrasta itään susia on kymmeniä tuhansia. Susi lienee kaikkein elinvoimaisin ja laajimmalle levinnyt suurpeto maapallolla. Ihmiset, jotka joutuvat niiden kanssa nokikkain elämään, noudattavat ikiaikaisia tapoja. Meillä täällä Suomessa itketään kolmea karvaturria, kuin jotain korvaamatonta ja jumalallista.

  Kallion yksiöstä on turvallista huudella kun sudet pyörii Kajaanissa tonkimassa kylien roskiksia :( Täytyyhän niitä olla pihoissa ja puistoissa, kun asiantuntija Roman Schatzinkin mielestä niiden täytyy saada olla. Muuten Suomesta ja suomalaisista ajatellaan ihan pahaa ulkomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkureiksi olemme tulleet. Kitus-Martti taisi kaataa parisataa karhua pelkällä seipäällä. Susi on vain koira. Sitä paitsi valtaosa ihmisistä on susillekin liian pahanhajuisia

   Poista
 15. Korjatakseni vääriä käsityksiä:

  BirdLifella ei ole virallisia
  eikä epävirallisia rengastajia, rengastus on Suomessa kokonaisuudessaan
  Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Rengastustoimiston
  alaista toimintaa, joka ei liity BirdLifeen oikeastaan millään tavalla.

  VastaaPoista
 16. Kiitos oikaisusta. Tosin lienee käytännössä niin, että kaikki rengastajat kuuluvat lintutieteellisiin yhdistyksiin/BirLifeen ja rengastus on oleellinen osa aktiivien lintuharrastusta.Jotain kertonee sekin, että BirdLifen sivuilta tulee toistasataa osumaa sanalla "rengastus"

  VastaaPoista
 17. Pelkureiksi olemme tulleet. Kitus-Martti taisi kaataa parisataa karhua pelkällä seipäällä. Susi on vain koira. Sitä paitsi valtaosa ihmisistä on susillekin liian pahanhajuisia

  VastaaPoista
 18. Martti Kitunen olikin todellinen Äijä. Kevyet mullat hänelle.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Kitunen

  VastaaPoista
 19. Ehkäpä noin, mutta melkoista saivartelua tuo. Asiat liittyvät yhteen vähintään yhtä paljon, kuin metsästysseurat ja riistanhoitoyhdistykset. Eikä sillä asialla taida olla edes kovin paljoa merkitystä tämän itse asian kanssa.

  VastaaPoista
 20. Mielestäni kuitenkin ihan hyvä, että Buteo toi faktat esille ja korjasi väärinkäsityksen, vaikkei sillä yksityiskohdalla kovin paljoa olisi edes merkitystä tämän kokonaisuuden kannalta.

  VastaaPoista
 21. Rengastus ei varsinaisesti ole sinänsä oleellinen osa lintuharrastusta, Suomessa on n. 500 aktiivirengastajaa ja varsinaisia lintuharrastajia varmasti kymmeniä tuhansia. Lintuja kun voi harrastaa niin monella tavalla (bongaus ja 'bongaus', lintujen talviruokinta, valokuvaaminen, lintujen muunlainen tarkkaileminen luonnossa omaksi iloksi) että mikä sitten katsotaan 'oikeaksi lintuharrastukseksi'.

  Rengastus on tieteellistä tutkimusta ja toki mm. BirdLife käyttää rengastuksesta saatua tietoa lintujen suojeluun, joten luonnollisesti ne siten liittyvät yhteen. Mutta 'järjestöinä' ne ovat täysin erilliset, eikä esim. rengastustoiminta edellytä kuulumista yhteenkään lintuyhdistykseen. Eikä myöskään tarvitse olla rengastaja voidakseen harrastaa lintuja.

  Olen kuitenkin kuullut tutun kautta joka tämän Pohjanmaalaisen munarosvon tuntee, että kyseinen henkilö ei ole rengastaja. Siitä en tiedä onko varsinaisesti lintuharrastaja tai ei noin muuten, mutta luonnollisesti muut kuin kaltaisensa rikolliset eivät lintuharrastajapiireissä tai sen ulkopuolella varmasti kyseistä toimintaa sulata. Rikollinen on aina rikollinen ja ansaitsee tuomionsa, se ettei siitä kohkata mediassa tai lintuyhdistyksissä sen enempää, ei tarkoita hyväksyntää tai sitä että se olisi jotenkin luonnollinen osa lintujen harrastamista.

  Ja jos/kun kyseinen tyyppi ei ole rengastaja, eikä välttämättä edes mukana missään lintuyhdistyksessä, niin mitä näiden tahojen muka pitäisi tehdä? Enimmilläänkin ne voisivat erottaa jäsenensä ja/tai peruuttaa rengastusluvan eikä se edes estäisi moista toimintaa. Varsinainen rankaiseminen jää luonnollisesti viranomaisille. Mielestäni se että joku rosvoaa lintujen munia, ei liity mitenkään lintuharrastukseen, rikoksen kohde vain sattuu olemaan linnut. Yhtälailla autojen varastaminen tuskin liittyy autoharrastukseen sen kummemmin, eikä ole AL:n tehtävä ottaa asiaan kantaa.

  VastaaPoista
 22. Kiitos Buteo, nyt osuit juurikin asian ytimeen. Koko tuon (sarkastisen) kirjoitukseni idea juurikin lepää tämän hyvän havaintosi varassa. Jos ja kun munarosvoudella ei ole tekemistä rehellisen luontoharrastuksen kanssa, vaikka siihen syyllistyisi aktiivinen luontojärjestön jäsen ja useampikin, niin miksi sitten julkisuudessa rehelliset metsästäjät ja metsästysseurat, sekä koko metsästysharrastus niputetaan yhteen riistarosvouden tai haittaeläintorjunnan kanssa?

  Eikö siis nyt ole hyvä hetki yhdessä todeta, etteivät järjestöt ja seurat ole vastuussa yksittäisten jäsenten toimista, olisi sitten kyseessä metsästys tai ”luonnonsuojelu”. Myöskään metsästäjät eivät ole velvollisia laittamaan väärin toimivia riistarosvoja kuriin, niin kuin eivät ole lintutieteelliset yhdistykset munarosvoja vaikka olisivatkin yhdistyksen nykyisiä tai entisiä jäseniä.

  Toinen pointtini kirjoituksessa oli, mikä tekee parista sudesta niin arvokkaitta, että niistä jauhetaan valtakunnan kaikissa medioissa kuukausi kaupalla ihmisuhreista välittämättä, mutta samaan aikaan paljon suurempi ja törkeämpi luonnonsuojelurikos jää miltei ilman huomiota?

  VastaaPoista
 23. Ihan hyvä kirjoitus. Satu Hassi ja Sirpa Pietikäinen vievät susien hyysääyksen huippuunsa. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/hassi-ja-pietik%C3%A4inen-kantelevat-susista-eu-lle-1.35226

  VastaaPoista
 24. Sanoisin tätä epäisänmaalliseksi toiminnaksi. Ei mikään yllätys vihreiltä, mutta kokoomus alkaa kerta toisensa jälkeen näyttää hyvin erikoiselta näissä ase-, metsäsästys- ja suurpetoasioissa :(

  VastaaPoista
 25. Miten tuo kuva liittyy tähän kirjoitukseesi tai noihin uutisiin?

  VastaaPoista
 26. Tuolla kuvalla on kaksi funktiota tässä blogauksessa. Ensinnäkin se on esimerkki siitä, kuinka samaa susipopulaatiota (kuin meillä ankarasti suojeltu) poistetaan haittaeläiminä läjäpäin naapurissa, vieläpä valtion maksamien tapporahojen kannustamana.

  Toisaalta tuossa kuvassa on jotain hellyttävän humoristista, joten sen tehtävä on toimia myös viihdyttävän ja keventävänä elementtinä tässä (sarkastisessa) blogauksessa. Hieman samalla myös huomion herättäjänä.

  VastaaPoista
 27. http://youtu.be/egE6t5YoAzk

  VastaaPoista
 28. No jopas on karua kertomaa tuo video :/

  VastaaPoista
 29. Mitenköhän tämän tapauksen kanssa kävi?

  VastaaPoista
 30. Enpä tiedä, ei ole jutusta mediassa tämän jälkeen kuulunut. Mutta ihan ymmärrettäväähän se, koska yhtään sutta ei tuossa rikosvyyhdissä tapettu :/


  Olisi kyllä mukavaa, jos joku asiasta tietävä voisi valaista jatkon tapahtumia.

  VastaaPoista