keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Metsästyksen vastustajat

Tämä kirjoitus poistettiin nopeasti Facebookin Metsästäjät!-ryhmästä. Asia on kuitenkin tärkeä ja ansaitsee tulla nähdyksi sekä kommentoiduksi laajemminkin. Julkaisenkin nyt kirjoituksen ”Vieraskynä” –statuksella blogissani. Vaikeat asiat kun eivät poistu vain työntämällä päätä pensaaseen. Valheet ja väärinymmärrykset voidaan poistaa vain oikealla tiedolla.
Kuvakaappauksia Facebook ryhmästä “Metsästyksen vastustajat vol1”.Ryhmän kansikuva kertoo paljon ryhmäläisten toiveista.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Ryhmän tarkoitus on siis vastustaa kaikkea laillista toimintaa, mikä metsästyksen piirin kuuluu. Ruoka ei kuulemma liity nykyajan metsästykseen milläänlailla. Suomalaiselle hirvenmetsästysseuran osakkaalle voi tulla saalislihaa yli sadan kilon edestä kaudessa. Kyllä siitä tekee paljon ruokaa perheelle. Toisaalta iso merkitys on myös kannansäätelyllä tieliikenteen sekä maa- ja metsätalouden kannalta. Jos metsästys lopettaisiin kokonaan niin hirvikanta kasvaisi noin 1,4 kertaiseksi joka vuosi. Kymmenessä vuodessa kanta siis 25 kertaistuisi. Vahingot maa- ja metsätiloille olisivat mittavat ja tätä kautta maanomistajien tulot pienenevät ja mahdollisuudet ostaa ruokaa kaupasta vähenevät. Eli metsästys tuo ruokaa pöytään ja hirven rauhoitus taas veisi ruo’an pöydästä.

Todellisuudessa hirvikanta ei voi kasvaa 25 kertaiseksii, koska hirvien talvilaitumet eivät kestä niin suurta kantaa ja hirviä kuolisi nälkään. Susikanta kasvaisi myös koska nälkiintyneet hirvet olisivat helppoa saalista. Hirvien elämä muuttuisi siis todella kurjaksi jos metsästys lopetettaisiin. Susien metsästystavat eivät todellakaan takaa mitään nopeaa ja kivutonta kuolemaa hirvelle. Hirvikärpästen näännytyksestä puhumattakaan. Sudet eivät myöskään piittaa rauhoitusajoista.

Mutta jatketaan eteenpäin metsästyksen vastustajien kirjoituksien tutkiskelua.Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Ryhmän sääntöjen mukaan metsästäjillä ei ole mitään annettavaa ryhmälle eli metsästyksen vastustajille, joten metsästäjiä ei luonnollisestikaan hyväksytä jäseniksi. Myös metsästysmyönteiset ihmiset torjutaan. Toiminta muistuttaa uskonlahkoa, jossa kaikki ryhmän ulkopuoliset mielipiteet torjutaan väärinä. Minkäänlainen rakentava keskustelu ei siis ole mahdollista. Keskustelussa keskitytään pelkästään metsästäjien vihaamiseen.

Ryhmän postauksia selatessa tuleekin sellainen olo, että näiltä ryhmäläisiltä puuttuu kokonaan suorat kontaktit metsästykseen. Heidän mielikuvansa metsästyksestä ovat syntyneet lähinnä lukemalla muita metsästyksen vastustussivustoja. Näin ryhmäläisten mielipiteet pysyvät puhtaina ja ryhmähenki korkeana. Itsekin vastustan sarvikuonojen laitonta salametsästystä, mutta iso osa metsästyksestä on tärkeää kannansäätelyä.

Otetaan muutama esimerkki metsästyksen vastustajien postauksista.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Metsästäjät ovat siis pyssyhulluja, jotka ampuvat kaikkea mikä liikkuu ja toivotaan että metsästäjät ampuisivat toisiaan.

Kalastajat saavat myös osansa tappouhkauksista sinänsä valitettavan saimaannorpan kuutin menehtymisen myötä.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Luontokuvaajien sivustolla oli kommentoitu näkymää hirvilaumasta herkulliseksi. Tästäkös metsästyksen vastustajien piirissä innostuttiin.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Metsästys on siis “Vaimonpieksijöille ja muille mielisairaille keksittyä viihdeurheilua”. Totuus on että suomalaiset eivät ole keksineet metsästystä vaan metsästäjät ovat keksineet Suomen. Sillä ensimmäiset nykyisen Suomen alueelle jääkauden jälkeen saapuneet ihmiset olivat nimenomaan metsästäjiä. Maanviljelys aloitettin täällä vasta parituhatta vuotta myöhemmin.

Mikäli vastaavia kommentteja kohdistettaisiin somaleihin tai romaaneihin niin kirjoittajat päätyisivät oikeuteen syytettynä herjaamisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pitääkö metsästäjien ja kalastajien vaan sulattaa tällainen panettelu välittämättä siitä mitään?

Metsästyksen vastustajien sivustolla tällainenkin video otsikoitaisiin todennäköisesti: “Mielisairaat känniääliöiset vaimonpieksiä pyssyhullut metsästäjät repivät elävältä hirveltä sarvet päästä”
Totuus on aika toisenlainen. Hirven biologiaa tuntemattomille mainittakoon että sarvet putoavat pois aina keväällä ja kesällä tilalle kasvaa uudet entisiä suuremmat sarvet. Tässä oltiin jo niin lähellä sitä luonnollista sarvien tipahtamista, että sarvet eivät enää kestäneet vetoa.

Ville Hakanen
 


Metsästyksen vastustajat VOL1 –ryhmässä on 165 jäsentä ja profiiliensa perustella pääosin aikuisia täysivaltaisia ja oikeustoimikelpoisia ihmisiä. Mistään tenavien kepposesta ei siis ole kysymys.

Suomen Metsästäjäliitto on riippumaton kansalaisjärjestö. Se valvoo omien sanojensa mukaisesti suomalaisen metsästyksen, metsästäjien ja metsästysseurojen etua kotimaisessa ja kansainvälisessä politiikassa. Toivoisin Metsästäjäliitolta aktiivisempaa otetta sosiaalisessa mediassa oikean tiedon jakamisessa ja väärinkäsitysten korjaamisessa. Meidän metsästäjien edustajana odotan liitolta myös asioihin puuttumista ja oikeuksiemme peräämistä viranomaisilta, silloin kun niitä näin karkeasti loukataan.

Jokainen meistä metsästäjistä törmää silloin tällöin virheellisiin väitteisiin. Hyvänä apuna näiden keskusteluiden taustatiedoiksi on mainio sivusto www.metsastyksenmoraali.com


48 kommenttia:

 1. Ulla Räsänen, suomen luontoliiton petoryhmän puheeenjohtaja avautuu netissä näin kauniisti:

  VastaaPoista
 2. Pahasti näyttää siltä, että on. Eivät ainakaan ole sanoutuneet irti näistä julkilausumista :(

  VastaaPoista
 3. Eikös tässä olis sille virtuaalipoliisille just sopiva paikka vähän tutkiskella mitä metsästäjät ihmisryhmänä saavat tuta? Mutta vielä kun tietäis miten sen poliisin saa kiinni ja lukemaan näitä juttuja...

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kaarle tästä blogista. Itse olen ilmeisesti jo luovuttanut, kun en jaksa näihin "vastustajiin" enää reagoida. Olet oikealla asialla ja tässäkin esille tuotuihin törkeyksiin täytyisi poliisin puuttua. Ihmisoikeudet kuuluvat myös laillista metsästystä harrastavalle kansalaiselle.

  VastaaPoista
 5. Laitoin SLL:lle palautetta Räsäsen toiminnasta sekä vinkkasin iltapäivälehtiä tästä käytöksestä.

  VastaaPoista
 6. Juuri näin, olet oikeassa, harrastuksemme on hyvä ja laillinen harrastus. Tämä törkymuotoinen vastustaminen on pitkälti tuontitavaraa ulkomailta, jossa monin paikoin metsästyskulttuurikin on tyystin erilainen (vrt. enlantilainen kettujahti yms.) Meillä suomessa metsästys on eettisesti täysin kestävällä pohjalla, joten ollaan vaan jatkossakin ylpeitä harrastuksestamme.

  VastaaPoista
 7. Hieno homma, tuollaiset törkeilyt ansaitsevat tulla julkisuuteen. On mielenkiintoista nähä, sanoutuvatko luontojärjestöt irti tällaisista laittomuuksista.

  VastaaPoista
 8. Huhujen mukaan Luontoliitto on vapauttanut Räsäsen toimihenkilövastuista, joten siitä plussaa Luontoliitolle ja kiitoksia niille jotka ovat asiasta ilmoittaneet Luontoliittoon. Se olisi hienoa jos edes Iltapäivälehdet kiinnostuisivat tästä. Sen jälkeen Metsästäliittokaan tuskin voi ohittaa asiaa olankohautuksella. Vielä en uskalla haaveilla että kirjoittajat joutuisivat rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta mieltä lämmittäisi jos kirjoittelua edes paheksuttaisiin jonkun korkean auktoriteetin toimesta. Se että ei reagoida mitenkään tuntuu hiljaiselta hyväksynnältä.

  VastaaPoista
 9. Juurikin näin ja kiitos sinulle asian esiin nostamisesta!

  VastaaPoista
 10. Pelkäämpä, ettei noilla vastustajilla juurikaan ole autoja, eikä metromatkalla Helsingissä paljoa törmäillä hirviin :/

  VastaaPoista
 11. Kyllähän tämä lähes sanattomaksi vetää. Kuinka helevetissä ihmiset voi vieraantua todellisuudesta noin paljon... aika surullista, että tämän planeetan toimintamekanismejä tai edes sitä mistä ruoka tulee oikeasti ei tunneta lainkaan.

  Kyllähän tässä on selkeästi tarpeen jo kaikkien metsästykseen liittyvien järjestöjen ja organisaatioiden syytä nostaa asia julkisesti pöydälle. Eikä siihen totuttuun sävyyn vaan varsin räväkästi. No, sitä odotellessa...

  VastaaPoista
 12. Olen vieläkin ihan "silmät ymmyrkäisinä" noista uhkauksista... Suomessa pitäisi pikimmiten lisätä terveydenhoitomäärärahoja, ettei ihan ketä tahansa päästettäisi avohoitoon...

  VastaaPoista
 13. Onkos porukka ny tästä ilmoittanut mihinkään? Täysin käsittämätöntä ihmis vihan lietsontaahan tuo on! Onneksi tuollaisilla "ryhmillä" ei ole muuta tarkoitusta kuin provosoida muita. Eikä se saa koskaan mitään konkreettista aikaan koska se ei edes ymmärrä mitä se vastustaa ja kaikista sen julkaisuissa faktat on korvattu silmittömallä panettelulla. Porukan käsitys eläimistä ja metsästäjistä tulee suoraan jostain lapsuus ajan piirretyistä. Ja asiantuntemus on luokkaa: "Ei nykyään tarvi tappaa eläintä ruuaksi kun lihaa saa marketista" Toisaalta on myös surullista että joku on noin vieraantunut luonnosta ja puhuu ihmisistä ja eläimistä eikä ymmärrä että ihminen on eläinkunnan jäsen selkärankainen nisäkäs kuten kettu jänis tai karhu, ainut asia mikä ihmisen erottaa muista eläimistä on iso-aivon koko joka mahdollistaa ajattelun ja tietoisuuden itsestään osana "todellisuutta". Ironista kyllä jokainen metsästyksen vastustaja on olemassa koska heidän METSÄSTÄJÄ keräilijä esi isät ovat eläneet ja lisääntyneet luonnon antimia hyödyntäen. Juuri tämän takia mielestäni kouluissa pitäisi opettaa perus ajatukset metsästyksestä.

  VastaaPoista
 14. On se kumma, että kun eläinsuojelijat huomauttavat jostain asiasta, se on terrorisointia, valittamista ja turhan päiväistä jorinaa, mutta kun eläimiä tavalla tai toisella hyödyntävät tekevät samoin, he puhuvat asiaa ja tuovat tärkeitä huomioita muiden tietoisuuteen. Jos vaikka herranjestas tällaiset terroristit aivopesee teidän mukulat, ne lopettaa kohta lihansyönnin ja vaikka mitä saatanallista!

  VastaaPoista
 15. Huomauttaminen onkin ok, mutta metsästäjiin ja kalastajiin kohdistuvat tappouhkaukset eivät ole.

  VastaaPoista
 16. Hyvin tiivistetty. Luulen että kasvissyöjien kaalikin olisi kortilla, jos kukaan ei rajoitaisi pellolta kaalia syöviä eläinpopulaatioita. Eli jos kasvissyöjä kuvittelee olevansa parempi ihminen, koska ei tapa eläimiä, niin oikeasti sen on joku muu tehnyt hänen puolestaan.


  Maailmalla metsästyksen vastustus on kasvava ilmiö. Ei kannata Suomessakaan olettaa, että ilmiö pysyy mitättömän pienenä marginaalina. Muta erittäin vaikea tohon on puuttua, koska netti mahdollistaa sulkeutumisen omaan "viha"-ryhmäänsä välittämättä muiden mielipiteistä.

  VastaaPoista
 17. Tappouhkaukset OVAT terrorisointia ja asiattomuudet paskapuhetta. Asiallinen kritiikki on täysin ymmärrettävää ja jopa toivottua.

  VastaaPoista
 18. Oikeastihan tässä on vain ajan kysymys, koska joku noista alkaa toteuttaa uhkauksiaan...

  VastaaPoista
 19. En vain oikein näe miten he voisivat käytännössä metsästystä hankaloittaa,koska jos jostain saisivat päähänsä esim. lähteä joukolla häiritsemään jotain jahtia uskon poliisin olevan siinä metsästäjän puolella ja jos lähestyvät päättäjiä eivät nekään varmaan lämpeä noin absurdille ajatukselle joka sotii kaikkia nykyään tunnetuja faktoja vastaan (siis että metsästys on yhtäkkiä muuttunut arvostetusta kansan perinteeestä törkeäksi rikokseksi?.

  VastaaPoista
 20. Alkamatta yllyttämään tai ohjeita antamaan näille vastustajille, niin konsteja on monia. Ulkomailla näiden protestien päätteeksi on jopa sattunut onnettomuuksia. Nyt jo tiedetään hirvitorneille ja metsästysmajoille tehdyn ilkivaltaa, yksittäiset henkilöt ovat saaneet tappouhkauskirjeitä, metsässä kulkemista siten että tarkoituksellisesti häiritään metsästystä, lennokeilla hätistellään riistaa pois metsästäjien ulottuvista ja kuvataan metsästäjiä. Griinpiissi tyylistä toimintaa on kohtuullisen helppoa järjestää, eikä siitä sen isompia sanktioita tule, ja jos tulee niin sinisaareloina oat sankareita ja järjestö maksaa päivärahat. :/

  VastaaPoista
 21. No joo onhan tuollainen ilkivalta tietenkin ikävää terrorisointia mutta ei se metsästystä mitenkään vähennä, Nyt kuitenkin on varmaan kyse melko pienestä porukasta jotka ryhtyvät "sanoista tekoihin". Ja uhkaukset on vaan sanoja eikä ne ketään satuta, joitakin saattaa tietenkin loukata toista taas naurattaa :) Kuvailemiesi asioita katsoessa puolueettoman tahon on aika helppo nähdä kumpi osapuoli tässä se "Rikkolinen" on, vaikka eipä sitäkään voi lähteä yleistämään koska suurin osa aktivisteistä ja jopa metsästyksen vastustajista on varmasti ihan järki porukkaa jostka ajavat omia mielipiteitään(vaikka juuri kyseisen sivuston porukan kohdalla se ei pitäisikkään paikkaansa). Niin kauan kuin tälläisten kiihkoilijoiden toiminta ei häiritse metsästystä omalla kohdalla niin käyttäisin tähän kohtaan termiä voimattomanviha ja jätän suosiolla sivustot omaan arvoonsa. Tottahan asia on tällähetkellä kärjistynyt ja on oikeen saattaa esim.kyseinen sivu poliisin tietoon, mutta pitkällä aikavälillä kaikki huomio vain ruokkii heidän toimintaansa.

  VastaaPoista
 22. Jep, kaksipiippuinen asia. Toisaalta julkisuus ruokkii heidän toimintaansa ja saattaa yllyttää samankaltaisia. Ja toisaalta, suuriyleisö ei moista hyväksy ja sympatia sataa metsästäjien laariin ja tätä kautta ehkä myöskin poliittinen ilmapiiri paranee metsästyksen ja aseurheilun suhteen.

  VastaaPoista
 23. No en ole ikinä kenenkään henkeä uhannut, toisin kuin mulle on tultu sanomaan että en ansaitse elää. En pidä tuollaisia paskapuheita minään. Muiden sanomisiin voin kommentoida vain että hitto että ootte herkkänahkaista väkeä, pakko roikkua joka ikisessä sanassa mitä "vastapuoli" sanoo.. luulette itsestänne kyllä vähän liikoja..

  VastaaPoista
 24. Puolustat siis näitä henkilöitä, joista tässä blogissa kerrotaan ja heidän sanomisensa/suunnitelmansa on ihan OK?

  VastaaPoista
 25. Ainakin pari noista metsästyksen vastustajat -ryhmän aktiiveista on ihan oikeita avohoitotapauksia. (tiedän henkilöt mutkan kautta). Ovat onneksi sitä sorttia joka ei uskalla käydä edes kaupassa omin päin, lähisukulaiset hoitaa ruokaostokset kun itse meuhkataan suljettujen verhojen takana facebookin viharyhmissä.

  VastaaPoista
 26. Mitäs eläinsuojelua on se kun riemuitaan ihmisten onnettomuuksista ja kuolemantapauksista? Viharyhmä on viharyhmä eikä edistä eläinten asiaa millään tavalla, päinvastoin. Mainitun facebookryhmän jäsenet häpäisevät koko tärkeän eläinsuojelutoiminnan.

  VastaaPoista
 27. Samaa mieltä, eläinsuojelu on tärkeä, mutta viharyhmä on törkeä.

  VastaaPoista
 28. Oho ,se suuttus

  VastaaPoista
 29. Turha provota, en mitään suuttunut. Yhtä lailla mullakin oikeus puolustaa itseäni, ei ole teidän yksinoikeus.. enemmän metsästäjä- parat ovat hernettä nenään vetäneet. Ja koska tää "keskustelu" on yhtä hedelmällistä kuin yrittäisin puhua kasalle kiviä, jätän tämän omasta puolesta tähän.

  VastaaPoista
 30. Suu loksahti auki kun luin tämän uutisen, mahtavaa että SLL:stä löytyy järkevää sakkia tälläisen käytöksen suhteen! Asiallista duunia metsästäjiltä!

  VastaaPoista
 31. Kappas. Luulin että nämä tällaiset vauhkoajat olisivat kuihtuneet sukupuuttoon vuosien saatossa mutta ikävä huomata että olinkin väärässä. Eritoten Anssi Pajuojan kommentit herättää pienimuotoisen primitiivireaktion ja tekisi mieli ehdottaa paikkaa ja aikaa "metsään menemiselle". Pitää kuitenkin muistaa että näitä fundamentalistisia asian X-vastustajia riittää joka alalle,näitä on aina ollut ja tulee olemaan ja parasta on kun ei alennu heidän tasolleen vaan kannattaa pitää hermonsa kurissa ja keskustella asiallisesti jos on edes pieni aavistus mahdollisesta keskustelun hedelmällisyydestä. Näihin vaahto suussa vöyhkääjiin en paukkuja pahemmin hukkaisi(no pun intended) koska keskustelun tason voi ennustaa näiden yhteisöön postaamia kommentteja lukemalla.

  Sanottakoon vielä että kaikki metsästyksen vastustajat ketkä syövät lihaa, varsinkin kaupasta ostettua, ovat jäävejä arvostelemaan metsästystä millään tasolla. Itse näen asian niin että he ulkoistavat tappamisen mentaliteetilla "poissa silmistä, poissa mielestä".

  VastaaPoista
 32. Kiitos kommentista, juurikin näin ;)

  VastaaPoista