torstai 14. marraskuuta 2013

Aselupien määrä romahtanut


Päivän Ilta-Sanomat (14.11.2013) kertoo aselupien määrän romahtaneen uuden aselain myötä. Ylitarkastaja Jussi Kytösaaren mukaan moni kokenut aseharrastaja jättää uuden aseluvan hakematta, koska ei halua testiin. Monet pitkään aseita omistaneet ihmiset, joilla on nuhteeton historia, saattavat kokea testin tarpeettomaksi ja nöyryyttäväksi. Myös aseluvan hinta on lähes tuplaantunut lyhyessä ajassa. Muutama vuosi sitten hinta oli alle 40 euroa, nykyään se on 72 euroa.

Tämä on vaikuttanut selvästi asekauppaan. Etenkään edullisia aseita ei kannata enää ostaa, jos lupa miltei tuplaa asehankinnan hinnan, Kytösaari sanoo. Kun vielä vuonna 2010 poliisin lupahallinto käsitteli yhteensä yli 70 000 aselupahakemusta, oli käsiteltyjä hakemuksia viime vuonna enää 59 000. Poliisi arvioi, että tänä vuonna uusien lupien määrä jäisi alle 55 000:n.Tätäkö todella haluttiin?


Miksi lainkuuliaisia kansalaisia pitää alistaa viranomaisenkin mielestä tarpeettomaan, nöyryyttävään ja kalliiseen menettelyyn? Käytännössä tällainen järjestely ei lisää millään tavalla aseturvallisuutta. Jos nuhteeton ja rehellinen harrastaja hankkii yhden aseen lisää tai korvaa vanhan aseen uudella, se ei tee hänestä yhtään vaarallisempaa missään suhteessa.

Käytännössä tämä vain lisää luvattomien aseiden määrää. Suomessa on erittäin paljon vanhoja toimivia metsästysaseita, jotka eivät kuitenkaan täysin vastaa enää harrastuksen nykyvaatimuksia. Nämä aseet ovat muuttuneet lakimuutosten myötä rahalliselta arvoltaan lähes arvottomiksi. Koska kenenkään ei kannata tarjota niitä vaihdossa asekauppaan uutta asetta ostaessaan, ne jäävät pölyttymään harrastajien asekaappeihin. Esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä on ilmeinen riski, etteivät arvottomiksi muuttuneet aseet päädykään enää luvallisina aseina luvalliseen käyttöön, vaan katoavat muistoaseina perillisten kätköihin tai muuttuvat rahaksi pimeillä markkinoilla.

Käytäntö on omiaan näivettämään harrastustoimintaa entisestään. Metsällä käydään vuosi vuodelta vanhemmilla ja huonommilla aseilla. Kynnys uusien nuorten mukaan tuloon on myös yhä korkeammalla, sillä hankaloituneen ja kallistuneen lupaprosessin jälkeen ei harrastevälineisiin jää yhtä paljoa rahaa. Samaan aikaan halvat aloittelijoille sopivat aseet ovat poistuneet asekaupoista myyntikelvottomina.Mitä tästä seuraa?


Metsästyksen harrastajien keski-ikä nousee entisestään. Moni vaikeuksissa oleva asekauppa joutuu lopettamaan toimintansa, joka puolestaan vaikeuttaa harrastustoimintaa panosten ja tarvikkeiden hankintamatkojen pidentyessä. Patruunoita ostetaan harvemmin, mutta yhä suuremmissa erissä ja varastoidaan harrastajien kodeissa. Väistämättä riski niiden joutumisesta luvattomaan käyttöön lisääntyy entisestään.Mitä nyt tulisi tehdä?


Lukea yhden kansanedustajan pari hyvää ratkaisuehdotusta:

Ratkaisuehdotus 1

Ratkaisuehdotus 2

Jonka jälkeen kirjoittaa sähköpostia suoraan omalle kansanedustajalle ja kertoa hänelle näistä ilmeisistä ongelmista, sekä myös hyvistä ratkaisumalleista. Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Täältä löydät listan kansanedustajista.

Asiasta kannattaa jakaa tietoa myös Facebookissa, keskustelupalstoilla ja blogeissa. Se käy näppärästi vaikka alla olevilla painikkeilla.