maanantai 19. toukokuuta 2014

Uusi haaskaohjeisto tulossa


Maa- ja metsätalousministeriön haaskaohjeistus valmistuu aikaisintaan metsästysvuodeksi 2015–2016. Nykylainsäädännön mukaan ruokintapaikkojen määrää ei voida rajoittaa riittävän tehokkaasti, vaan haaskan saa viedä maastoon erittäin pienellä kynnyksellä.

Ministeriön mukaan erityisesti karhun houkuttelu haaskaruokintapaikoille on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Haaskaruokintapaikkoja on kuvaustoimintaa harjoittavilla yrittäjillä, mutta yhä enenevässä määrin myös yksityisillä henkilöillä.

Ministeriö suunnittelee metsästyslakiin haaskanpitokieltoa, joka estäisi haaskojen käytön suurpetojen houkuttelussa 1.5.-9.9. Maastoon ei saisi jättää kiellon aikana hautaamatta ahman, ilveksen, karhun tai suden käyttämää ravintoa. Hunajan jättäminen hautaamatta maastoon olisi kiellettyä ympäri vuoden.

Kiellosta voitaisiin poiketa Suomen Riistakeskuksen luvalla, jos ravinnon tarjoaminen on välttämätöntä tutkimustoiminnan, elinkeinon harjoittamisen, eläintautien ehkäisemisen, uhanalaisten lajien suojelun tai vahinkoa aiheuttavien eläinten tai vieraslajien poistamisen vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii saamaan lakimuutosluonnoksen lausuntokierrokselle vuoden loppuun mennessä. Rikkomuksista seuraisi sakkoja.

Lähde:

http://yle.fi/uutiset/haaskojen_kayttoa_aiotaan_rajoittaa/7249115