sunnuntai 25. elokuuta 2013

Rapujen savustaminen


Pohjoismaissa perinteisesti ravut keitetään sekä jäähdytetään mausteliemessä ja syödään vasta seuraavana päivänä kylminä. Ravut ovat kuitenkin aivan erinomaisia myös lämpiminä nautittuina ja kevyt savustus tukee hienosti ravun omaa mietoa aromia. Niinpä tänä vuonna kaverin sumpusta löytyneistä 74 ravusta savustimme osan ja nautimme herkut savustuslämpöisinä.Ravut esikeitetään täältä löytyvän perinteisen ohjeen mukaisesti lähes kypsiksi (rapujen koosta riippuen 5-7 min) ja laitetaan kylmään veteen hetkeksi jäähtymään, jotta kypsyminen saadaan pysäytettyä. Jäähtyneet ravut nostetaan vielä siivilään valumaan, jotta pinta hiukan kuivahtaisi. Ravut voidaan savustaa perinteisessä savustuslaatikossa, savustusboksilla grillissä tai BBQ-grillissä ilman vesimaljaa.

Savustuslaatikon pohjan suojaksi kannattaa taittaa pala alumiinifoliota, jonka päälle ripotellaan savustuslastuja tai puruja. Ravuille savuaromiksi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi omenapuu, kirsikka, leppä, appelsiini, luumu, persikka, pyökki, päärynä, saarni, seetripuu ja syreeni. Tällä kertaa valitsimme kirsikan, jonka hedelmäinen ja makeahkon mieto aromi toimii rapujen kanssa erinomaisen hyvin.

Lastukerroksen päälle kannattaa taittaa vielä alumiinifolion pala rasvapelliksi. Seuraavaksi ravut nostellaan savustuslaatikon ritilöille ja laitetaan laatikko grilliin tai tulille ilman kantta. Kun ensimmäiset savut alkavat nousta pöntöstä ja rapujen pinta on kuivunut, niin laitetaan kansi kiinni ja vähennetään lämpöä pienemmälle. Rapuja savustetaan 20-30 minuuttia rapujen koon ja halutun savustusasteen mukaan.


Rapuaterian alkuruoaksi sopii hyvin perinteinen tomaattikeitto tarjoiltuna joko lämpimänä tai kylmänä sekä melonirapusalaatti. Lisukkeena toimivat saaristolaisleipä ja paahtoleipä, sekä mädit, punasipulisilppu, smetana ja sillikaviaari.


Sillikaviaari


sillifilee (matjes tai kevytsuolattu)
kovaksi keitetty kananmuna
salottisipuli (punasipuli)
kourallinen kapriksia
puolikourallista tilliä

pieni purkki smetanaa (creme fraichea tai kermaviiliä)
ruokalusikallinen sinappia


Hienonna raaka-aineet sopivan pieniksi paloiksi ja sekoita tahnaksi smetanan ja sinapin kanssa.
Rapuneula on erittäin kätevä ja sormia säästävä apuväline.