perjantai 13. toukokuuta 2016

EKA Swede 10 -kääntöveitsi


Tunnustan, minulla on ehkä linkkariaddikti. Jatkuvasti tulee kuljettua kääntöveitsi taskussa niin töissä, kuin vapaa-aikanakin. Joskus kuljin Leatherman-monitoimityökalun kanssa, mutta nyt se on löytänyt paikkansa auton hansikaslokerosta, koska käytännössä ainoa päivittäin tarvitsemani työkalu on terä. Viimeiset viisitoista vuotta lähes joka paikassa mukanani on kulkenut pieni Gerber-kääntöveitsi.

En voi oikeastaan moittia Gerberiäni mistään. Se on uskollisesti palvellut ja täyttänyt paikkansa monet kerrat. Pienestä koostaan ja terän muotoilusta johtuen siinä on ollut kuitenkin selvät rajoitteensa. Vuolemiseen se ei ole soveltunut kuin korkeintaan makkaratikun tekoon ja toisaalta keittiöveitseksikin vain nuotiomakkaran viiltojen vetoon.

Kun näin ensimmäistä kertaa kaverillani käytössä EKA Swede 10 -kääntöveitsen olin myyty siihen paikkaan. Itselläni on todella hyviä kokemuksia EKA G3 SwingBlade -yhdistelmäveitsistä. Olen hankkinut niitä kaksin kappalein, kun kuumimpaan peurasesonkiin tarve on päivittäin ja toisen ollessa tiskissä on toinen aina repussa mukana.

EKA G3 SwingBlade -yhdistelmäveitsi on kaksiteräinen kääntöveitsi. Terien pituudet ovat 10 cm ja 8 cm.

SwingBlade on kaksiteräinen kääntöveitsi. Veitsen koverateräinen ja tylppäkärkinen terä on suunniteltu aukaisuteräksi suolistettaessa ja ”piirtämiseen” nylkemisessä. Toinen terä on normaali metsästysveitsen terä, jolla esimerkiksi nylkeminen sujuu mallikkaasti. EKA SwingBlade on aivan ehdoton työkalu metsässä ruhon perkaamiseen ja muuhun esikäsittelyyn. Terä on valmistettu tunnetusta ja laadukkaasta ruotsalaisesta Sandvik 12C27 teräksestä.  EKA:n terän kovuus on 57-59 HRC, joka on tyypillistä (Marttiini Jätkänvuolu) puukkoa 54-56 HRC merkittävästi parempi. Nylkiessä pehmeäteräinen veitsi/puukko tylstyy todella nopeasti ja usein näkee puukkoja teroitettavan useampaankin kertaan nylkemisen aikana.

Mutta takaisin EKA Swede 10 -kääntöveitseen. Nyt olen siis löytänyt todella laadukasteräisen (samaa Sandvik 12C27 terästä) ja tukevan kääntöveitsen. Veitsen joka soveltuu kaikkeen mihin Gerberinikin, mutta ei jää pelkästään kirjeiden, pakkausten ja pahvilaatikoiden aukaisemiseen. EKA Swede 10:llä onnistuu vuolemine lähes siinä missä perinteisellä suomalaisella puukolla ja kaiken lisäksi terä soveltuu metsästys- ja kalastusveitseksi paremmin kuin puukko.

EKA Swede 10 on raskaansarjan kääntöveitsi. Terän pituus on 9 cm.

EKA-veitsen voi laittaa tiskikoneeseen, joten se on käytännössä paljon helppohoitoisempi ja hygieenisempi riistankäsittelyssä sekä ruoanlaitossa kuin perinteiset kääntöveitset tai puukot. Swede 10 -kääntöveitsi on käteen sopivaksi muotoiltu ja proflex-kahvasta saan pitävän otteen, vaikka verisin käsin.  Terä on jo tehtaalla teroitettu erittäin teräväksi, joten se on heti käyttövalmis. Veitsen mukana tulee vyökotelo. EKA -veitsillä on 10 vuoden takuu.

EKA Swede 10


Terän pituus 90 mm
Terän paksuus 2,8 mm
Pituus avattuna 210 mm
Pituus taitettuna 119 mm
Paino 130 g