perjantai 8. helmikuuta 2019

Testissä Nikon Prostaff 7 IL 1-4X24 -tähtäinkiikariNikon Prostaff 7 IL 1-4X24 -tähtäinkiikari on suunniteltu nopeisiin tilanteisiin ja erityisesti suurriistajahdin tarpeisiin. Tähtäimen ominaisuudet tulevat parhaiten esiin aamuyöllä karhupassissa tai vaikka koiramiehenä hirvijahdissa, mutta myös pellonreunassa peura-ajossa. Prostaff 7 IL 1-4X24 on erinomainen yleistähtäin oikeastaan kaikessa muussa suurriistan metsästyksessä paitsi öisessä kytisjahdissa.

Saan usein palautetta testaamieni optiikoiden kalleudesta ja vakiovastaukseni on yleensä, ettei halvalla voi saada hyvää… laatu maksaa. No, tämä tähtäinkiikari ei ole varsinaisesti halpa (700-800€ hintaluokka), mutta kuitenkin kohtuullisen edullinen ja pärjää silti mainiosti kilpailijoilleen. Pääsin nimittäin vertaamaan tätä putkea vierekkäin ampumaradalla noin kolme kertaa kalliimpaan saksalaiseen laatumerkkiin. Hetkeäkään epäröimättä olisin valinnut oman aseeni päälle tämän Nikonin.

Molemmat silmät avoinna tähdätessäni Prostaffin kuva oli kirkkaampi, selkeämpi ja luonnollisempi. Verrokkitähtäinkin toimi ihan hyvin, mutta pääsin sillä jostain syystä parempiin tuloksiin toinen silmä suljettuna. Toki havainto on subjektiivinen ja voi johtua omista silmistäni, enemmän kuin tähtäimestä itsestään, mutta juurikin sen vuoksi näitä on aina päästävä testaamaan omin silmin.

Sinänsä ero oli pieni, mutta tässä tapauksessa selvästi halvemman eduksi. Ja toisaalta varsinkin karhujahdissa luo tiettyä varmuutta/turvallisuutta tunne siitä, jotta voi tähdätessään samaan aikaan havainnoida aluetta molemmilla silmillä. Eikä tästä tietenkään haittaa ole hirvijahdissakaan, että näkee ympäristön laajemmin, vaikkapa emää seuraavan vasan ennen ampumapäätöstä. Niinpä päätin pyytää Prostaff 7 IL 1-4X24 -tähtäinkiikarin tarkempaan testikokeiluun maahantuojalta.

Käytännön havaintoja karhujahdissa ja hirvi/peura-ajoissa


Karhupassiin mennään usein jo ennen auringon nousua. Nallet kulkevat monasti ojannotkoissa ja alavissa kuusitiheiköissä. Kun asetut hiljaa hiipimällä passiin tällaiseen paikkaan pimeässä, ei näkyvyys usein ole edes kymmentä metriä. Kiikarin suurennussuhde täytyy asettaa ykköselle, mutta tummia puskia vasten ei ristikko erotu, joten tarvitaan myös ristikon valoa. Prostaff 7 IL 1-4X24:n valopisteessä kirkkaudella on 32 askeleen säätö, joka auttaa sopeutumaan kulloisiinkin olosuhteisiin helposti.

Hämärässä ja nopeissa tilanteissa arvostaa myös tähtäimen laajaa näkökenttää. Suurriistakiväärit ovat yleensä myös isokaliiberisia, joten varsinkin edellä mainituissa olosuhteissa myös suurta silmänetäisyyttä oppii arvostamaan. Kovaa potkaiseva voimakas kivääri, kun helposti liittää ampujansa ei toivotuksi jäseneksi puolikuun kerhoon.

Oikeastaan nämä kaikki samat ominaisuudet korostuvat myös iltahämärissä hirvenhaukulle hiivittäessä. Koiramiehenä tulee myös käveltyä paljon ja mukana kulkevan aseen painolla on aina oma merkityksensä. Prostaff 7 IL 1-4X24:n vain 450 g "keveys" on siis myös huomion arvoinen asia.

Neljän kertainen suurennussuhde riittää hyvin pellonlaidan peurapasseihin päivisin tai vaikka kesäaamuiseen kauriin hiivintäjahtiin niityllä.

Ihastuin tähän tähtäimeen todella. Varsinkin 1x suurennoksella (eli ilman suurennosta) ja ristikon valo päällä, on käyttö hyvin samanlaista kuin Aimpointilla. Aimpointin etu on tosin sen mahdollisuus tähtäykseen ilman suoraa linjaa kohteeseen, katso tarkemmin täältä. Toisaalta Prostaff 7 IL 1-4X24 toimii ainakin omilla silmilläni paremmin hämärässä, kuin Aimpoint ja mahdollisuus tarvittaessa zoomata nelikertaiseen suurennokseen helpottaa tarkkaa osumista kauempiin kohteisiin.Vahva suositus


Jos harrastaisin pääsääntöisesti vain hirvestystä, peurajahteja ja/tai karhujahteja, niin Nikon Prostaff 7 IL 1-4X24 -tähtäinkiikari voisi olla aivan erinomainen valinta ainoaksikin kiikariksi. Se on hintaansa nähden todellinen yllättäjä.


Tekniset tiedotRistikko Pisteellä varustettu ristikko 4

Rungon väri Mattamusta

Todelliset suurennukset  1–4 (-kertainen)

Objekt. tehol. läpimitta 24 mm

Lähtöpupilli (maks.) 6 mm

Silmäetäisyys 104,1 mm (1-x) / 96,52 mm (4-x)

Putken halkaisija 30 mm

Objektiivin ulkohalk. 30 mm

Okulaarin ulkohalk. 44 mm

Säätöasteikko   15 mm 100 metrissä ( / 1 napsautus)

Säätöasteikko   0,54 (kulmaminuuttia / 1 napsautus)

Suurin sisäinen säätö 350 (kulmaminuuttia)

Parallaksiasetus 100 m

Näkökenttä 100 m 36,7 m (1-x) / 9,1 m (4-x)

Pituus 267 mm

Paino 450 g