sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Hirvi- ja peurapeijaisetPeijaiset on kaadetun riistan kunniaksi järjestetyt pidot. Perinne on ikiaikainen ja löytyy monilta pohjoisen kansoilta. Peijaisissa lepyteltiin saalista, jotta se haluaisi syntyä uudelleen pyytäjiensä riistamaille. Piispa Isak Rothovius saarnasi 15. heinäkuuta 1640 Turun akatemian vihkimisjuhlissa solvausmielessä suomalaisten karhuriiteistä: "Karhua pyytäessään he kuuluvat pimeydessä panevan pystyyn pidot, juovan karhun pääkallosta, murisevan niin kuin karhu murisee, ja niin he kuuluvat hankkivan lisää pyyntionnea".

Nykymuotoiset hirvi- ja peurapeijaiset ovat lähinnä hirviporukoiden maanomistajille ja kyläläisille järjestämiä juhlia, kiitoksena myönteisestä suhtautumisesta harrastukseen. Myös yksittäisen metsästäjä voi tällä varjolla järjestää juhlan aihetta ystävilleen ja sukulaisilleen. Jos ei muuta, niin saahan siinä koottua hetkeksi yleisöä omille metsästystarinoille.

Mitä isommalle porukalle on peijaisia järjestämässä, niin sitä tärkeämpää on pystyä tekemään tarjottavaa valmiiksi jo edeltäkäsin. Toki, jos haluaa järjestää itselleen haasteita, niin voi aivan hyvin tehdä kotikeittiössä yksin neljän tai viiden ruokalajin illallisen odottaessa, mutta vieraiden kanssa seurustelemaan ei siinä enää ehdi.

Menua suunnitellessa on tietysti riistaliha pääosassa. Filee voidaan graavata, paisti paistaa/palvata/savustaa jo edellisinä päivinä, joten juhlissa aikaa ei mene kuin esillepanoon. Lisukkeena voi tarjota vaikka hunajapaahdettuja juureksia ja sinappista perunamuusia, jotka voi muusin vatkausta vaille tehdä etukäteen ja asettaa tarjolle suoraan uunista/liedeltä.

Säästynyttä aikaa ja energiaa voi sitten suunnata vaikka juhlavampaan esillepanoon ja kattaukseen, seurustelun lomassa. Kuten piispa Rothovius jo edellä osuvasti kuvasi, on myös juomilla merkittävä sija tässä riitissä. Hieman kauaskatseisemmalla valmistelulla voit tarjota aperitiiviksi vaikka omavalmisteista kirsikkalikööriä.

Peijaisiin sopii viiniksi erinomaisesti Milestii Mici Codru 1987.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti