torstai 26. tammikuuta 2012

Milestii Mici Codru 1987


Riista ja viini -blogauksessa kerroin yhdestä viinisuosikistani, joka ansaitsee tulla myös tarkemmin esitellyksi. Milestii Mici Codru 1987 on moldovalainen keskitäyteläinen, marjainen ja pehmeätanniinen punaviini. Harvoin jos koskaan alle viidentoista euron hintaluokassa muutoin on saatavissa yli kaksikymmentä vuotta vanhaa vuosikertaa.

Codru on kehittynyt hyvin vanhetessaan. Aromeissa löytyy mm. kirsikkaa, tammea, mustikkaa ja häivähdys metsäistä maaperää. Codrua on helppo nauttia ja se sopii hyvin riista-aterialle. Siinä on alkoholia 10,8 %, juuri sopivasti ruokajuomaksi. Mukavaa vaihtelua ylituhdeille ja täyteläisille 13–15 % viineille.

Moldovalaisen viinin historia yltään tuhansien vuosien taakse, se on siis yksi vanhimpia viinimaita. Ei ihme sillä Moldovan ilmasto on ihanteellinen viinin valmistukselle, hyvin samantyyppinen, kuin Ranskan ja Italian viinialueilla. Jotain kertonee sekin, että Romanovin suku aikanaan tuotti Venäjän hovin tarpeisiin Moldovassa nimikkoviiniään Romanesti.

Maan kalkkikivikallioperä tarjoaa viinin säilytykselle erittäin hyvät olosuhteet. Valtavissa viinikellareissa (pituutta n. 50 km) 30–85 metriä syvällä maan alla on tasainen 12-14 ºC lämpötila ja 85-95% suhteellinen kosteus. Tämän vuoksi Moldova voi tuottaa suuria määriä vanhoja, mutta hyvin kehittyneitä viinejä.

Nämä erinomaiset olosuhteet yhdessä karun faktan kanssa, että Moldova on Euroopan köyhin valtio, tarjoavat valistuneelle viiniharrastajalle mahtavan tilaisuuden hyvällä omallatunnolla. Siis tilaisuuden nauttia vanhoja huippuviinejä lähes pilkkahintaan ja samalla tukea talousvaikeuksissa kamppailevan maan vientiponnisteluja. Nyt siis kannattaa toimia, tämä tilanne ei jatku loputtomiin.

Suosittelen lämpimästi, tämän parempaa hinta/laatusuhdetta tuskin löydät.

Alkon tuotenumero 956347

http://milestii-mici.md/eng/pitem/21/

.

6 kommenttia:

 1. Mitä viineihin tulee, niin voisin lainata entisen työkaverini musiikkiin liittyvää lausetta: "olen huono soittamaan - hyvä kuuntelemaan". Ja kaverihan oli todellinen musiikin kävelevä wikipedia. Noh, viinien kohdalla voisin itse kai sitten todeta: "olen huono tietämään - hyvä juomaan" :)

  Tuli tämän blogin innoittamana kokeiltua tätä Codrua. Viikko sitten hain laatikon alkosta ja ensimmäinen pullo tuli avattua saman tien hirven sisäfileen kyytipojaksi. Kyllähän tuo toimi. Varsinainen elämys koitti kuitenkin hieman myöhemmin, kun vaimon kanssa otettiin vielä illalla lasilliset. Ilmeisesti viini tuli ruoan kanssa nautittua turhan pian avaamisen jälkeen. Eilen avasinkin hyvissä ajoin ennen nauttimista toisen pullon ja tämä kannatti, komjaa tavaraa. Hinta-/laatusuhde kyllä kohillaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, kiva kuulla, että muutkin arvostavat tätä löytöä :)

  Tuo kyllä kannattaa dekantoida jo hyvissä ajoin. Itselläni kävi vastaava kokemus erään kalliin (reilu 100€) tilausviinin kanssa. Avasimme pullon ja annoimme sen hengittää reilun puolituntia. Maistoimme ja petyimme pahasti. Samana iltana maistelimme myös kahta kolmea muutakin viiniä ja illan päätteeksi päädyin vielä kokeilemaan, että kuinka kauheaa tuo kallisviini oli ollut. Yllätys yllätys se oli muuttunut erittäin laadukkaaksi. :D

  VastaaPoista
 3. nyt 10.1.2014 kumpikaan blogissa mainituista viineistä ei ole enää Alkon millään listalla.

  VastaaPoista
 4. No, nyt se on sitten totta, jokainen vuosikerta loppuu joskus. Tarkistin asian vielä maahantuojalta ja ovat myyneet varastostaan kaikki loput näistä viineistä. Olivatkin aivan liian hyviä hintaansa nähden :/


  Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos näistä viinivinkeistä, vaikka tuote onkin ehtinyt Alkosta loppua. Täytenee saapastella joskus ihan itse Moldovaan tarkistamaan tilanne - ilman välistä vetäviä välikäsiä...

  VastaaPoista
 6. Hyvä ajatus, tuonne täytyisi itsekin päästä käymään :)

  VastaaPoista