sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kirsikkalikööri
Riistalle sopiva aperitiivi tai jälkiruokajuoma syntyy helposti metsästäjä-keräilijän oman puutarhan kirsikkasadosta. Aperitiivi keksittiin tarinan mukaan ensimmäisen kerran vuonna 1786, kun Antonio Benedetto Carpano keksi vermutin. Tämän mainion italialaisjuoman lisäksi hyviä aperitiivijuomia ovat samppanja ja sherry, sekä tietysti tämä omatekoinen kirsikkalikööri. Aperitiivin idea on toimia tervetuliaismaljana ja/tai ruokahalun herättäjänä.

Mikäli haluat kirsikkalikööriä joulupöytään tai peijaisiin, niin se pitää laittaa valmistumaan heti sadon kypsyttyä. Käytä mieluimmin happamia kirsikoita. Huuhdo ja kuivaa kirsikat (1 kg) ja laita ne sokerin (400 g) kanssa tiiviskantiseen lasitölkkiin.

Kaada kotimaista viljaviinaa (1 litra, 40–60%) tölkkiin kirsikoiden ja sokerin seuraksi. Sulje kansi hyvin. Laita tölkki pimeään ja kylmään, eli jääkaappiin tai kellariin. Aluksi tölkkiä täytyy käännellä ja ravistella silloin tällöin, että sokeri sulaisi paremmin. Sokerin määrää ja viinan alkoholiprosenttia säätämällä voit vaikuttaa juoman luonteeseen merkittävästi.

Muutaman kuukauden päästä maut ovat tasaantuneet ja juoma voidaan pullottaa. Kirsikat toki siivilöidään erikseen. Älä kuitenkaan hukkaa niitä, sillä ne ovat erittäin suunmuotoisia sellaisinaan tai osana sopivaa jälkiruokaa. Valmis juoma tarjoillaan jääkaappikylmänä.

Kippis! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti