sunnuntai 2. tammikuuta 2011

HernekeittoPerinteisesti hernekeittoa on syöty torstaisin, koska katoliseen aikaan perjantai oli paastopäivä ja torstaina haluttiin tankata tukevasti. Hernekeitto ei ole totuttu pitämään riistaruokana, mutta joulun jälkeen villisiankinkun tai riistapalvin/paistin loput nostavat tämän arkiruuan juhlahetken arvoiseksi. 

Hernekeittoa on helppo valmistaa etukäteen suuriakin annoksia (palvin puuttuessa, myös riistajauhelihasta saa hyvää aikaiseksi), joten se soveltuu hyvin vaikka jahtipäivän evääksi ja lämmikkeeksi. Riistahernekeiton kanssa tarjottu lämmitetty punssi nostaa jahtiseurueen tunnelman nopeasti kattoon, vaikka jahtimenestys olisikin jäänyt vaatimattomaksi.

Huuhdo puolikiloa kuivattuja herneitä ja laita ne likoamaan pariin litraan kylmää vettä yön yli. Keitä herneitä liotusvedessään (osan nesteestä voi korvata riistaliemellä tai vaikka kinkun paistoliemellä) tunnin verran. Lisää kypsä ja kuutioitu riistaliha, sekä hienonnettu sipuli. Jatka keittämistä vielä ainakin tunti silloin tällöin sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä tai kermaa nesteeksi. Mausta (suolalla,) sinapilla ja meiramilla. Keittoon saa hieman vaihtelua ja väri lisäämällä sipulin kanssa pieniä porkkana tai paprikapaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti