torstai 18. toukokuuta 2017

Mausteilla savustaminenMonien mausteiden aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa esimerkiksi kuivalla kuumalla pannulla paahdettaessa tai marinadissa pitkään hautuessaan. Aromien esiin houkuttelemisessa mausteilla savustaminen on kuitenkin oiva oikotie. Maku imeytyy nopeammin, rikkaammin ja tasaisemmin savustettuna, kuin pelkästään pintaan hierottuna.

Kannustan kokeilemaan rohkeasti mausteilla savustamista. Liikkeelle kannattaa lähteä pienillä määrillä tuttuja mausteita kuten pippurit, korianterin- ja sellerinsiemenet. Pääsääntöisesti savustettaessa mausteista irtoaa samoja aromeja kuin tavallisessakin käytössä, joten tutut ruoka/mauste -yhdistelmät toimivat varmimmin.

Savustukseen soveltuvia mausteita:Inkiväärijauhe


Voimakaan eksoottinen, mutta hennon sitruksinen aromi. Soveltuu lihan, kalan ja vihannesten savustukseen.


Kanelitangot ja jauhe


Lämmin, neilikkaisen mausteinen ja jopa hieman tunkkainen, sekä puumainen aromi.  Soveltuu lähinnä lihan ja hedelmien savustamiseen.


Korianterinsiemen


Sitruksinen ja pähkinään viittaava aromi. Soveltuu kalan, kanan, lampaan- ja sianlihan, sekä porkkanan, perunan, punajuuren ja kesäkurpitsan savustamiseen.


Kuminansiemen


Makean terävä voimakas aromi. Soveltuu erinomaisesti mm. juustojen, makkaroiden ja ruusukaalin savustamiseen.


Laakerinlehti


Aromi on sitruksinen, makea ja neilikkainen. Soveltuu erityisesti lihan (lammas), kalan (lohi), siipikarjan ja maksan savustamiseen. Laakerinlehtiä savustettiin jo antiikin aikana, kun huomattiin, että sillä on rentoutta ja hyvänolontunnetta lisäävä vaikutus. Savulla väitetään olevan myös antibakteerisia vaikutuksia.


Mausteneilikka 


Vahvan mausteinen, makea ja miedosti tulinen aromi. Soveltuu erityisesti liharuokien, kuten possun savustamiseen. Mausteneilikalla saa jouluisen vivahteen myös esimerkiksi juureksia savustettaessa.


Maustepippuri


Aromiltaan maustepippuri muistuttaa muskottipähkinää, neilikkaa ja kanelia. Toimii yleismausteena lihan, kalan ja juuresten savustuksesta. Kannattaa kokeilla erityisesti possun kanssa.


Muskottipähkinä (jauhettu)


Aromi omintakeisen kitkerä, mausteinen, lämmin ja jopa polttava. Toimii hyvin makkaran, perunan, lantun, porkkanan ja kukkakaalin savustuksessa.


Musta- ja valkopippuri


Lempeän tulinen, sieneen vivahtava aromi. Soveltuu kaikkeen savustamiseen, kuten muuhunkin ruoanlaittoon. Lihan, kanan, kalan, äyriäisten ja kasvisten kanssa. Kokeile myös hedelmien savustukseen.


Paprikajauhe


Makeahko aromi, joka vaihtelee miedosta tuliseen, lajikkeen mukaan. Hyvin yleiskäyttöinen mauste, soveltuu savustukseen lihan, kalan ja kanan kanssa, sekä kasviksista erityisesti perunan.


Rosé- ja viherpippuri


Pippurinen, pehmeä ja makeahko aromi. Liharuuista erityisesti lampaalle, kalalle, kasviksille ja hedelmille.


Sellerinsiemen


Omintakeinen tunnistettava aromi. Savustettuna erityisesti lihan ja juuresten kanssa.


Sinapinsiemenet ja jauhe


Voimakas, makean polttava aromi. Soveltuu lihan, makkaran ja juuresten savustukseen.


Sipulijauhe


Makea, mieto ja hienostunut aromi. Soveltuu hyvin yleiskäyttöisesti, aivan kuten sipulia käytetään ruoanlaitossa. Erityisesti kannattaa kokeilla lihan ja maksan kanssa.


Teelehdet


Kitkerän ruohoinen ja maanläheinen aromi. Soveltuu erityisesti kalan ja kananmunien savustamiseen.


Tähtianis


Aniksinen ja lakritsainen aromi, savussa myös suitsukkeen tuoksua. Soveltuu rasvaisen kalan, kuten lohen ja makeiden hedelmien savustamiseen.


Valkosipulijauhe


Muista sipuleista poikkeava, pistävä ja jopa rikkiin vivahtava aromi. Soveltuu yleismausteeksi lihan ja kasvisten savustuksessa, erityisesti lampaan- ja karitsanlihan kanssa.

Tuoreyrteillä savustaminen


Tuoreilla yrteillä savustamiseen pätee pitkälti samat säännöt kuin kuivamausteilla savustamiseenkin. Usein tuoreyrttien aromit ovat voimakkaampia kuin kuivattujen, joten kannattaa edetä varoen ja yhdistämällä yrttejä eri puulaatujen savustuspurujen kanssa. Tuoreyrttejä voidaan laittaa myös suoraan hehkuvien grillihiilien päälle tai yrttien puumaisia oksia voidaan käyttää grillitikkuina tuomaan makua ja näköä vartaisiin.

Savustukseen soveltuvia yrttejä:Basilika


Aromi pehmeän miellyttävä, hieman pippuria ja kanelia. Soveltuu rasvaisen lihan, sienten, maksan, kalojen, äyriäisten, juuston, vihannesten ja hedelmien savustamiseen.


Kirveli


Makean ruohoinen ja lakritsainen aromi. Soveltuu lähes kaikkeen lihan, kalan, sienten, makkaran, munien ja kasvisten savustamiseen.


Korianteri


Voimakas, makeahko, raikas, kirpeä ja persiljaan sekä appelsiiniin vivahtava aromi. Soveltuu erityisesti kasvisten savustamiseen, mutta kannattaa kokeilla myös porsaan, karitsan, siipikarjan ja kalan kanssa.


Kynteli


Yrttisen terävä, pippurin, aromissa meiramia ja timjamia. Soveltuu lähes kaikkeen lihan, makkaran ja kasvisten savustamiseen.


Laakerinlehti


Aromi on sitruksinen, makea ja neilikkainen. Soveltuu erityisesti lihan (lammas), kalan (lohi), siipikarjan ja maksan savustamiseen. Laakerinlehtiä savustettiin jo antiikin aikana, kun huomattiin, että sillä on rentoutta ja hyvänolontunnetta lisäävä vaikutus. Savulla väitetään olevan myös antibakteerisia vaikutuksia.


Lipstikka


Voimakkaasti selleriin ja palsternakkaan vivahtava aromi. Käytä varovasti. Soveltuu lihan ja kasvisten savustamiseen.


Meirami


Hienostuneen mieto, makeahko oreganoa muistuttava aromi. Soveltuu erityisesti lihan, siipikarjan, kasviksien ja kananmunien savustamiseen.


Minttu


Raikas ja voimakas aromissa vivahdus mentolia. Soveltuu erityisesti kasvisten, hedelmien ja karitsan savustamiseen.


Oregano


Hieman kitkerä, jopa kirpeä, yrttinen (timjami/meirami) aromi. Soveltuu erityisesti lihan, siipikarjan, kasviksien ja kananmunien savustamiseen.


Persilja


Mieto yrttimäinen arominen. Hyvin monikäyttöinen. Parhaimmillaan yhdessä muiden yrttien kanssa. Soveltuu lihan, kalan ja kasvisten savustamiseen.


Rakuuna


Rakuunassa on voimakkaan anikseen vivahtava, mausteinen ja hieman kitkerä maku. Soveltuu erityisesti kalan, äyriäisten, kasvisten ja kanan savustamiseen.


Rosmariini


Maken karvas, timjamiin ja salviaan taipuva, hallitseva jopa saippuainen aromi. Käytä hillitysti. Soveltuu lihan (erityisesti riista ja lammas), kasvisten ja sienten savustamiseen.


Ruohosipuli


Makean kirpeä sipulimainen aromi. Savustukseen soveltuvat parhaiten kukalliset vanhemmat varret. Parhaimmillaan yhdessä muiden yrttien kanssa. Soveltuu lihan, kalan ja kasvisten savustamiseen.


Salvia


Voimakas, hieman karvas, jopa pistävä ja kamferinen, minttuun vivahtava aromi. Käytä hillitysti yhdessä muiden yrttien kanssa. Soveltuu lihan, kalan ja kasvisten savustamiseen.


Sitruunamelissa


Sitruunainen aromi. Hyvin monikäyttöinen. Parhaimmillaan yhdessä muiden yrttien kanssa. Soveltuu lihan, kalan ja kasvisten savustamiseen.


Thaibasilika


Mausteinen, makeahko, muistuttaa sekä kanelin että aniksen aromia. Soveltuu lihan ja kanan savustamiseen.


Tilli


Raikkaan mausteinen, hivenen havua, ruohoa ja sitrusta. Parhaimmillaan yhdessä muiden yrttien kanssa. Soveltuu kalan, äyriäisten ja kasvisten savustamiseen.


Timjami


Lämpimän voimakkaan täyteläinen jopa mausteisen kirpeä aromi. Hyvin monikäyttöinen, mutta kokeile hillitysti. Soveltuu lähes kaikkeen lihan (Erityisesti riista, lammas ja possu), sisäelinten (maksa), kalan, makkaran, munien ja kasvisten savustamiseen.Katso myös: savustuslastut, purut ja -palat, aromit eri puulaaduilla

Mausteiden savustaminen


Mausteita savustamalla saa ruokaan helposti ja nopeasti kevyen hienon savuaromin. Tutut perusmausteet, kuten sormisuola, mustapippuri, paprika- ja valkosipulijauhe nousevat suorastaan aivan uudelle tasolle savustettuina. Erilaisista savuaromeista suosittelen hikkoria, mutta myös pekaanipähkinäpuu ja mesquite toimivat hyvin, erityisesti sekoitettuina yhteen hedelmäpuiden (esim. omena, kirsikka, luumu) kanssa.

Paras grillimauste ikinä, syntyy yksinkertaisesti sekoittamalla tasaosin savustettuja mausteita, eli rouhittua suolaa ja pippuria, sekä paprika- ja valkosipulijauhetta. Tässä on aivan huumaava tuoksu ja maku. Suosittelen.

Tarkemmin:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/05/mausteiden-savustaminen-savustusboksilla.html
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti