maanantai 30. joulukuuta 2013

Lunarex LX8 GSM-riistakamera ja valvontakamera


Tänä syksynä oli tarkoitus jatkaa viimekaudella aloittamaani riistakameratestiä. Monien vastoinkäymisten jälkeen sain hankittua vasta jouluksi uuden sukupolven lähettävän riistakameran. Aiemmin käytössäni olleet Ltl Acorn 5210MG ja Uovision UM565 –riistakamerat ovat nyt käytännössä tiensä päässä monista elvytyksistä huolimatta.

Ltl Acorn toimi täysin epäluotettavasti alusta alkaen ja hajosi kokonaan peurapukin kokeiltua siihen jostain syystä sarviaan. Uovision lähetti kuvia satunnaisesti vielä joulukuun alussa. Kameran kotelon tiivisteet olivat vuotaneet ja kuivauksen sekä paristojen vaihdon jälkeen Uovision ei ole suostunut enää kuvia lähettämään, vaan toimii nyt vain perinteisen riistakameran tavoin.Lunarex LX8 GSM-riistakamera


Lunarex LX8 on vaikuttanut asennuksesta alkaen huomattavasti paremmalta kuin kaksi edeltäjäänsä. Ensinnäkin toimintakuntoon asentaminen sujui ilman ongelmia alle 15 minuutissa. Koko prosessi hoitui juuri niin kuin suomenkielinen ohjekirja opasti. Ohjeista löytyivät helposti myös eri operaattoreiden tiedot sähköpostiasetuksia varten.

Kameran valikkotekstitkin ovat selvää suomea. Valikoista voidaan valita helposti esimerkiksi:

Kuvataanko valokuvia vai videoita
Kuvamuodoksi perinteinen 4:3 tai laajakuva 16:9
Kuvien resoluutioksi 8 MP, 5 MP tai 3 MP
Video HD 1280x720 tai VGA 640x480, pituus 5-60 sekuntia, äänen kanssa tai ilman
Kameran viiveaika ennen seuraavaa kuvaa viidestä sekunnista 60 minuuttiin
Sarjakuvaus 1-3 kuvaa nopeasti peräkkäin jokaisen laukaisun jälkeen
Salasana, joka ehkäisee varkauksia

Monilta perusominaisuuksiltaan Lunarex on Ltl Acornin ja Uovision kaltainen. Kuitenkin jo kameraa käyttökuntoon asentaessa huomasi entistä lujemman rakenteen ja monia pieniä parannuksia mekaanisessa käytettävyydessä.  Tärkeimpiä eroja ovat 16:9 laajakuvaominaisuus ja mahdollisuus kameran etäohjaukseen tekstiviesteillä.

Lunarex LX8 toimii 12 sormiparistolla, mutta aiempien riistakamerakokemusten mukaisesti irrallinen tehoakku on ehdoton lisävaruste.

SIM-kortti ja SD-muistikortti ovat kätevästi saatavilla kameran kannesta.

USB-liitäntä ja virtalähde 6 V -pistokeet löytyvät kannen alapinnasta.

Kuvia voi tarkastella myös maastossa suoraan kameran näytöstä.

Kameran rakenne on tukeva ja se voidaan lukita perinteisellä lukolla, vaijerilukolla tai ruuvilla.


Lunarex LX8 sähköpostiin lähettämät kuvat ovat pienempiä resoluutioltaan (pakattu), kuin aiempien riistakameroiden kuvat. Tämä on kuitenkin toistaiseksi ollut sikäli hyvä, että GSM-lähetys on toiminut luotettavammin ja tähän asti kaikki otetut kuvat ovat myös lähteneet sähköpostiin. Lisäksi kameran inframustasalama näyttäisi olevan aiempaa tehokkaampi.
Tässä vaiheessa Lunarex LX8 –riistakamerasta ei ole kuin hyvää sanottavaa, joskin on toki liian aikaista arvioida sen toimivuutta ja luotettavuutta tositoimissa hieman pidemmällä aikavälillä. Palataan siis aiheeseen kokemusten karttuessa.22 kommenttia:

 1. Mitenkä tuo etäohjaus toimii käytännössä?

  VastaaPoista
 2. En ole tuota ominaisuutta vielä ehtinyt testaamaan, mutta ohjekirjan mukaan kameraan voidaan asettaa päivittäinen vastaanottoaika, jolloin kameran GSM-moduuli aktivoituu ja tarkistaa onko sille tullut tekstiviestikomentoja.


  Kamera lähettää tekstiviestin vahvistuksena lähettäjän puhelinnumeroon. Jos komentoja on useita, kamera käsittelee vain viimeisimmän tekstiviestin.


  Katsotaan josko ehtisin jossain vaiheessa ottaa myös tämän ominaisuuden tarkempaan testiin.

  VastaaPoista
 3. http://www.riistakamerat.com/product/53/uway-mb500-hd

  Kovasti näyttää sisuskalut ja kotelo samalta etukantta lukuunottamatta, ominaisuudetkin melkolailla samat paitsi Lunarexilla näyttäisi pystyvän ottamaan noita 16:9 kuvia.
  Lieköhän samalta tehtaalta peräisin?

  Itsellä tuommoinen Uway toiminut moitteetta kesästä asti nuolukivellä kävijöitä kuvaten, alkuperäiset paristotkin vielä sisässä vaikka useampi tuhat kuvaa jo lähettänyt.

  VastaaPoista
 4. Luulisin, että tuotemerkkäjä on selvästi enemmän kuin tehtaita ja monet maahantuojat tuottavat "omia" mallejaan joissa pieniä teknisiä eroja ja hieman poikkeava muotoilu. Mutta toisaalta, nuo kaukoidän pojat ovat kovia kopioimaan jopa toisiltaan :)

  VastaaPoista
 5. Eilen hommasin myös ja päivän testaillu. Käyttöliittymä huom. (vaikuttaa) helpolta ja ymmärrettävä mutta ei tunnu aina toimivan ihan johdonmukaisesti. Vaikka itseäni pidän ihan fiksuna nörttinä niin on tässä pään vaivaa vanhemmalle tai kokemattomammalle.Valinnat jää lähinnä arvailujen varaan että mikäkin toiminto päällä. Lähinnä sim kortti ja muistikortti tuottaa päänvaivaa edelleen. Ensimmäisen muistikortin sai jumiin (transcend 32GB). Toisella jo toistaiseksi pelannut. Vaikka kuvia poistelee niin aina vanhat sieltä löytyy boottauksen jälkeen. GSM asetukset eivät anakaan minun mallissa toimi itse laitteeseen näppäillessä. Mutta tietokoneella sain ne toimimaan jotenkuten. Jostain syystä se hukkaa GSM.bin tiedoston joten se on aina uudelleen tehtävä tietokoneella. Mikä ei nyt aina ole kovin käytännöllistä. Pitää olla helpdeskiin yhteydessä josko kyseessä on maanantai kappale.
  Operaattori on sonera..
  Sähköpostilähetystä voi vain arvailla=).
  Pinkoodikysely puuttuu tai en löydä. Joten oli laitettava kännykällä pois että toimii. Varkaille vinkki et ilmaisia puheluja tiedossa jos löydätte tälläisen=)
  Ja rapsat..
  Kuori ja ensivaikutelma 8+
  kuvanlaatu 9
  käyttis 5-


  Missään määrin ei ole hinta-laatu kohillaan. Näillä suomennetuilla kiinanihmeillä saisi olla tyytyväisyys takuu!
  Jos on aikaa ja rahaa niin erinomainen ajanviete rasia.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista ja kokemuksista. Ilmeisimmin nämä onelmat ovat pitkälti yksilökohtaisia ja/tai poikkeavat toisistaan paljon käytettäessä eri operaattoreita ja tietokoneita/käyttöjärjestelmiä asennuksessa.


  Omaan versiooni olen edelleen todella tyytyväinen. Toiminut selvästi paremmin joka suhteessa kuin kaksi aiempaa GSM-riistakameraani, eikä asennuskaan tuottanut mitään ongelmia dna:n liittymällä.


  Joitakin kuvia jäi Lunarexiltäkin lähettämättä, eivätkä nämä lähettävät riistakamerat sovellu sen vuoksi esimerkiksi valvontakameroiksi. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen tämän kameran toimintaan lisäakulla ja kuvan laatuun.

  VastaaPoista
 7. Kiitos riistakamera testeistä.

  Onko noi sähköpostilla tulevat kuvat todellakin näin matalaresoluutioisia?
  http://1.bp.blogspot.com/-9QASdbbZU28/UsFAFZmdGOI/AAAAAAAAwUI/Oakn2MzFKIc/s1600/Lunarex+LX8+riistakamerakuva.jpg  Kiinnostaisi ostaa riistakamera valvontakamera käyttöön, mutta näissä on niin paljon ongelmia
  * Eivät kuvaa aina kaikkia tapahtumia
  * Sähköpostilla tulevat kuvat ovat matalaresoluutiokuvia. Ja ei kiinnostais (ei välttämättä ole käytännöllistä) aina itse kamerasta hakea korkearesoluutiokuvia
  * Megapikseli määrä tuntuu olevan markkinointi hömppää. Eikä verrannollisia kuvanlaatuun
  * GSM moduulien softat tuntuu olevan aika huonoja, kun monista paikoista saa lukea että kameraa pitää boottailla.


  Hyvää näissä on että toimivat ns itsenäisesti (hyvässä tapauksessa).

  VastaaPoista
 8. Jep, tuo on juuri Lunarexin lähettämä kuva sellaisenaan. Tuossa ylempänä sitten löytyy malli kortille tallentuvasta kuvasta.


  Tämä Lunarex GSM-kamera on varsin mainio riistakamerakäytössä jossa ei tarvita tarkkaa tunnistusta etäkuvasta ja etäkuvan saanti ei ole kuoleman vakavaa jos jää saamatta. Kortilla kuitenkin kaikki kuvat korkealla resoluutiolla.


  Ikävä kyllä näitä ei voi vielä valvontakameroiksi suositella mikäli kohe on kriittinen ja vaatii välitöntä toimintaa.

  VastaaPoista
 9. Oletko saanut ratkaisua tohon GSM.bin tiedoston katoamiseen? Samanlaisia ongelmia meinaan. Kuvia ottaa mutta ei ainakaan vielä ole onnistunut lähettään sähköpostiin.
  Ei oikein aukea toi logiikka että ylikirjoittaako GSM.bin tiedoston asetukset riistakamerasta käsin tehdyt asetukset vai miten jako menee.

  VastaaPoista
 10. En ole ehtinyt tuohon sen syvemmin tutustua. Olen lähinnä alistunut tuohon silloin tällöin lähettämättömyyteen. Osa lähettämättömyyksistä selittyy huonolla kentällä ja akkujen varaustilan vähyydellä, sekä nopeilla perättäisillä tapahtumilla. Osaa en pysty selittämään...

  VastaaPoista
 11. Lunarex LX8 lienee ominaisuuksiltaan ja sisuksiltaa täsmälleen sama kuin UWAY MB500. Itse kokeilin UWAY mallia, eikä se suostunut lähettämään saati kuvaamaan mitään, mikä oli metriä kauempana kamerasta.

  VastaaPoista
 12. UWAY mallilla etäohjaus ei käytännössä toimi, kuten ei varmaan Lunarex versiollakaan. GSM yksiköillä on taipumus nukahtaa...ja jos et kykene etäohjauksena "nollaamaan" GSM-yksikköä, kamera pysyy mykkänä.

  En voi suositella näitä malleja, joilla ei voi ko toimintoa suorittaa..

  Itse ostin lopulta mallin, joka on lähes kaikilta ominaisuuksiltaan etäohjattava ja voin etänä jopa nollata liiketunnistimen tai koko gsm yksikön.

  VastaaPoista
 13. Tämä kuvastaa hyvin näiden kiinalaisten riistakameroiden luotettavuutta. Joskus (jotkut) toimivat täysin moitteetta ja toisinaan eivät. Eivät siis sovellu mihinkään kriittiseen valvontatehtävään.

  VastaaPoista
 14. Mikähän voisi olla vikana kun kamera ei tunnista SIM korttia?

  VastaaPoista
 15. En osaa tuohon kyllä sanoa mitään varmaa. Suosittelen kuivaamista ja tehdasasetusten palauttamista ensiavuksi. Jos näillä ei lähde toimimaan niin myyjän kautta takuuhuoltoon :/

  VastaaPoista
 16. Jos SIM-kortti on uudempaa nykykännyköihin tarkoitettua mallia se ei välttämättä toimi. Juuri viime viikolla tuskailtiin kaverin LX8:n kanssa samaa ongelmaa.

  VastaaPoista
 17. Kiitos, tuo oli mielenkiintoinen tieto.

  VastaaPoista
 18. Mikä voisi olla vikana, kun kamera ei suostu lähettämään kuvia, ilmoitaa että "lähetysvirhe". Kaikki asetukset tehty ohjeitten mukaan ja yhteydetkin ovat kunnossa. kiitos jo etukäteen

  VastaaPoista
 19. Hyvä kysymys, mutta ikävä kyllä en osaa tuohon antaa vastausta. Kannattanee ottaa yhteyttä myyjään/maahantuojaan...

  VastaaPoista
 20. Kokeile avata puhelimella sim-kortti ja poista sim

  VastaaPoista
 21. Avaa sim puhelimella ja poista sim. miul autto se

  VastaaPoista
 22. Avasitko sim-kortin puhelimella ja poistit sen?

  VastaaPoista