keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Riistaleivät (lämpimät voileivät)Inhoan kaikenlaista ruuan haaskaamista, varsinkin itse metsästetyn riistan osalta. Ja kääntäen, tulen onnelliseksi aina, kun pystyn käyttämään hyödyksi jonkun raaka-aineen jämän tai tähteeksi jääneen palan. Olenkin monissa ruokajutuissa tuonut esiin, kuinka niissä voi hyödyntää aiempia tähteitä.  Näistä esimerkkeinä:

Riistapiirakka
Riistarullat
Pelmenit, Пельмени
Macaroni & Cheese
Chili con carne
Minestronekeitto
Riistapizza (pizzapohja)
Riistalihaperunasoselaatikko
Hernekeitto
Paella
Riistavuoka Provençale
Hot hog

Yleensä moniin salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin sekä paistoksiin voikin melko surutta käyttää luovuuttaan ja ruokakaapin sisältöä hyödykseen.

Tämänkertaiset riistaleivät, eli yksinkertaisesti lämpimät voileivät, eivät todellakaan ole mitään fine diningia. Niistä kuitenkin tuli oikein hyvä mieli ja ilta-ateria. Kaikki tähän ruokaan käytetyt raaka-aineet olivat erilaisia jämiä ja tähteitä. Lähtökohtaisesti siis jokainen näistä aineksista olisi joutunut kompostiin päivän parin sisään, jos niistä nyt ei olisi tehty ruokaa.

Leipien perustaksi löytyi eilistä buccoleipää, jonka siivutin ja voitelin. Päälliköksi oli jäniksen- ja peuranlihan tähdepaloja, ½ purkkia raejuustoa, pari juustonkannikkaa (mustaleima ja parmesan) raastoin ja sekoitin ainesten joukkoon kolme päiväyksensä jokin aika takaperin ylittänyttä kananmunaan. Maustoin vielä massan suolalla sekä pippurilla ja levittelin leipien päälle. Leivät laitoin uuniin grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi saamaan hiukan väriä.

Ja kas näin oli syntynyt ”tyhjästä” maukas iltapala ja pari leipää jäi vielä huomiselle evääksenikin. Lopputulos oli jopa niin hyvää, että saatan tehdä vastaavia leipiä jatkossa ihan kurantistakin tavarasta.

 :)


6 kommenttia:

 1. Tämmöinen tavan ihminen ei juuri finediningia tee, joten
  tällaiset perusjutut ja ohjeet, joiden tarvikkeita kaikilta kaapista löytyy,
  ovat parhaita.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Arvoin pitkään viitsinkö tällaista melko itsestään
  selvää ja yksinkertaista juttua edes postata, mutta kiva kun tykkäsit. Ja noin periaatteessa halusin myös kannustaa kaikkia käyttämään elintarvikkeita tarkasti hyödykseen…

  VastaaPoista
 3. Oikein kunnioitettavat periaatteet sinulla. Samanlaisen opin olen itsekin kotoani saanut.

  VastaaPoista
 4. Hyvä meininki, ruokaa ei sovi haaskata!!!

  VastaaPoista