sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Chili con carne


Chili con carne, eli chiliä lihan kanssa. Tätä suosittua teksasilaisherkkua kutsutaan usein yksinkertaisesti vain chiliksi. Karjapaimenet ja uudisasukkaat leipoivat kuivatusta naudanlihasta, sian ihrasta, chilistä ja suolasta kakkuja, joiden annettiin kuivua helposti mukaan otettavaksi säilykkeiksi. Useimmiten näitä kakkuja keitettiin papujen kanssa nuotiolla.


riistalihaa (rintaliha, lapa, paisti)
tomaattimurskaa (tölkki)
paseerattua tomaattia (tölkki)
kidneypapuja (tölkki)
paprikaa
sipulia
valkosipulia
chiliä (chipotle)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(juustokuminaa)
(sokeria)
(laakerinlehti)
(kanelitanko)
(oregano)

Nopeasti saat valmista aiemmalta aterialta ylijääneistä fajitaksista. Teenkin useimmiten chili con carnen pääosin texmex-aterialta jääneistä tähteistä, lisäten soveltaen tarvittavia raaka-aineita.

Ruskista suikaloitu tai kuutioitu liha öljyssä. Lisää joukkoon viipaloidut paprikat ja sipulit, sekä hienonnetut valkosipulinkynnet ja chili. Jos käytät kuivattua chiliä, niin liota chilejä hetki tilkassa kahvia ja lisää pehmenneenä hienonnettu chili kahvitilkan kanssa.

Ruskista vielä hetki koko ajan sekoittaen ja laita joukkoon loput aineet. Pienennä lämpöä ja hauduta kannen alla (välillä sekoittaen) kunnes liha on ylikypsää. Ruoka vain paranee mitä pidempään sitä hauduttaa, kolme tai neljä tuntia on useimmiten sopivasti.

Chili tarjoillaan sellaisenaan, leivän, maissilastujen, tortillojen tai riisin kanssa. Voit lisätä lautaselle myös smetanaa tai ranskankermaa koristeeksi ja lieventämään tulisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti