torstai 14. toukokuuta 2020

Lyijyttömän Sako Powerhead Blade -luodin testi

Lyijyttömän Sako Powerhead Blade -täyskupariluodin testi


Olen saanut paljon kysymyksiä jo aiemmin täällä esitellystä Sakon uudesta täyskupariluodista Powerhead Bladesta. Lupasin palata asiaan testin muodossa. Kävin siis koeampumassa uutuuden. Halusin samalla kohdistaa kiväärini viikonloppuna alkavaa kaurispukkijahtia ajatellen. Ja hei, näinä karanteenin aikoina on muutoinkin ihan kiva käydä haukkaamassa annos raitista ilmaa ja ruudin tuoksua.





Suunnittelin tekeväni testin mahdollisimman tieteellisesti ampumalla ballistiseen geeliin ja mittaamalla tarkasti luodin nopeudet ja jäämäpainot jne., mutta hei, ketä tässä oikein huijaisin. Itseäni paljon pätevämmät tahot ovat tehneet vuosien tuotekehityksen ja testauksen jo tehtaalla.


Sako Blade Maaliballistiikka (.308 Win) Laboratoriotesti ampumaetäisyys 75 m


Sako Blade Maaliballistiikka (.308 Win) Laboratoriotesti ampumaetäisyys 250 m


Sako Powerhead 308 Win Blade täyskupariluodin testi avautuminen 25-550 metriä


Nämä tulokset on vielä vahvistettu valmistajasta täysin riippumattomien suomalaisten luotettavien tuttujen asiantuntijoiden, Hard-Hitting Shooting Lab -kavereiden toimesta.

 
Kuva: Hard-Hitting Shooting Lab


”Luoti aukesi ns. loppuun saakka, eli luodin kärjessä sijaitsevan laajenemiskanavan aivan pohjaan saakka! En ole koskaan aiemmin tainnut nähdä, että joku täysin lyijytön kupariluoti 308win kaliiperista ammuttuna aukeaa yli 18mm halkaisijaan saakka!” "Metsästyspatruuna lyijyttömällä luodilla, joka on nimenomaan suunniteltu tähän kaliiberiin. Sanoisin että 308win kaliiperin tehdaspatruunaksi testin mukaan aika pirun hyvä!” Lue koko testi kaikkine tuloksineen blogista englanniksi tai Facebookista suomeksi.

En oikeasti tiedä, mitä voisin tehdä omissa testeissäni paremmin kuin tehtaan tuotekehityslaboratoriossa ja Hard-Hitting Shooting Lab testeissä on tehty. Niinpä pyrin varmentamaan aikaisemmat tutkimukset käytännönläheisesti niistä lähtökohdista, joissa patruunaa tulen eniten käyttämäänkin. Menen kauriiden ja peurojen ruokintapaikalle. Laitan nuolukiven viereen pahvitaulun. Kävelen kolmenkymmenen metrin päähän kopille ja käyn ampumassa rasvalaukauksen ja toisen vielä perään varmistukseksi. Säädän kiikaria pari naksua, Blade osuu hieman ylemmäksi kuin aiemmin tällä aseella ampumani Super Hammerheadit. Näin lyhyeltä matkalta tuota korjausta ei olisi välttämättä tarvinnut edes tehdä.

Asetan pahvitaulun tilalle muutaman päivän vedessä liotettuja aikakauslehtinippuja. Ammun ensimmäisen laukauksen viidestä metristä. Siirryn taaksepäin ja ammun viidestätoista ja kolmestakymmenestä metristä.


M.O.T.


Kaivan luodit lehtinipuista. Viidestä metristä ammuttu luoti on auennut aivan täysin, ehkä jopa hieman liikaakin, mutta pysynyt kuitenkin täysin yhtenä kappaleena. Viidestätoista metristä ammuttu luoti on auennut myös täysin kokonaan. Toiselta puolelta hieman ylikin, mutta pysynyt niin ikään täysin yhtenä kappaleena. Kolmestakymmenestä metristä ammuttu luoti on auennut täysin ja kauniisti.

Luotisienet ovat auenneet keskimäärin 17,8 mm halkaisijaan. Varsinkin viiden metrin päästä ammuttu testini on todellakin epärealistisen läheltä, mutta kaikki kolme ammuttua luotia toimivat aivan täydellisesti. Oma maustevaakani ei ole tieteellisen tarkka, mutta tulosten mukaan ammuttujen luotien jäämäpaino on käytännössä 100%. 


Sako Powerhead Blade 308 Win kupariluodin testi tulos


Mukava huomata, että kaikki toimii juuri niin kuin on luvattu. Aseeni on nyt valmiina tuleviin koitoksiin ja lyijyttömään aikaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti