torstai 23. syyskuuta 2010

PaellaPaella on varmaan tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja. Sana paella tarkoittaa alun perin suurta ja laakeaa rautapannua. Paella on oikeastaan espanjalainen versio pyttipannusta, eli muutaman perusaineen jatkoksi voi laittaa miltei mitä tahansa. Tehdään nyt siis riistapaella merenherkuilla :)

lyhytjyväinen risottoriisi (carnaroli, murcia, valencia), 100 g/syöjä
riistaliha
oliiviöljy
valkosipuli
ramiropaprika
sahrami
tomaatti
(valkoviini)
riistaliemi, lihaliemi tai vesi
suola
pippuri
herneitä
äyriäisiä tai kalaa
sitruuna
rosmariini
persilja
marinoidut oliivit

Jollei riistalihana ole fileetä tai mureaa paistia, niin sitä kannattaa esikypsentää/hauduttaa hieman pidempään ennen riisin lisäämistä. Lihana tähän käy kaikki riista villisiasta sorsaan ja hirvestä rusakkoon, myös mausteinen riistamakkara toimii joukossa hyvin. Freesaa pannulla reilussa oliiviöljyssä paloiteltuja riistalihoja ja valkosipulisilppua. Lisää joukkoon paprika- ja tomaattikuutiot, hyppysellinen sahramia ja (savustettua) paprikajauhetta. 

Paista vielä hiukan ja lisää halutessasi muutama desi kuivaa valkoviiniä. Kiehauta ja sekoita, lisää riistaliemi (lihaliemi tai vesi) ja suola/pippuri/rosmariini. Nestettä tulee yhteensä noin kaksi tai kolme kertaa riisin määrä. Sekoita joukkoon riisi ja keitä 15-20 minuuttia. Tämän jälkeen paellaa ei ole enää tarve sekoittaa, sillä se on parhaimmillaan kun pohja on hieman rapsakka, ei kuitenkaan pohjaan palanut. Lisää nestettä tarvittaessa.

Herneet ja merenherkut (kala, rapu, katkarapu, hummeri, simpukka, yms.) lisätään vasta loppuvaiheessa, sillä ne eivät kaipaa paljoa kypsentämistä.

Valmis paella koristellaan sitruunalohkoilla, marinoiduilla oliiveilla ja persiljalla.

Huomautettakoon vielä, että ”aitoon” valencialaiseen perinnepaellaan ei koskaan laiteta sekaisin merenherkkuja ja lihaa, eikä siinä myöskään käytetä chorizoa tai muutakaan makkaraa. Paella on alun perin yksinkertainen maalaisruoka, jota on syöty riisinviljelyalueilla. Perinteisin ainesosaluettelo on: oliiviöljy, kana (tai ankka), kani, etanat, valkosipuli, tomaatti, voipapu, vihreäpapu, (savustettu) paprikajauhe, sahrami, timjami, rosmariini ja suola. Yleensä köyhimmilläkin perheillä on ollut riisiä, papuja ja kananlihaa, muita aineksia on lisätty pannulle metsästysonnen ja saatavuuden mukaan. Perinteisesti paella tehtiin avotulella appelsiinipuiden savun antaessa ruoalle oman mausteensa.

Paellan valmistumista odotellessa voit tehdä vaikka kannullisen perinteistä sangriaa. Laita kannuun yhtä paljon punaviiniä (espanjalainen tempranillo-rypäle) ja sitruunalimpparia. Sekoita joukkoon jäitä ja hedelmän siivuja (esim. lime, appelsiini, verigreippi, mango, ananas). Terästä sangria haluamaasi vahvuuteen brandylla. 

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti