torstai 23. syyskuuta 2010

PaellaPaella on varmaan tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja. Sana paella tarkoittaa alun perin suurta ja laakeaa rautapannua. Paella on oikeastaan espanjalainen versio pyttipannusta, eli muutaman perusaineen jatkoksi voi laittaa miltei mitä tahansa. Tehdään nyt siis riistapaella merenherkuilla :)

oliiviöljy
sipuli
valkosipuli
ramiropaprika
lyhytjyväinen risottoriisi (carnaroli, murcia, valencia)
sahrami
tomaatti
riistaliha
valkoviini
riistaliemi
suola
pippuri
herneet
äyriäiset
sitruuna
rosmariini
persilja
marinoidut oliivit

Jollei riistalihana ole fileetä tai mureaa paistia, niin se kannattaa esikypsentää täältä löytyvän haudutusohjeen mukaisestiFreesaa pannulla reilussa oliiviöljyssä riisiä, sekä sipuli- ja valkosipulisilppua. Lisää joukkoon paprika- ja tomaattikuutiot, hyppysellinen sahramia ja paloiteltu riistaliha. Lihana tähän käy kaikki riista villisiasta sorsaan ja hirvestä rusakkoon, myös mausteinen riistamakkara toimii joukossa hyvin.

Paista vielä hiukan ja lisää muutama desi kuivaa valkoviiniä. Kiehauta ja sekoita, lisää riistaliemi ja suola/pippuri/rosmariini. Nestettä tulee yhteensä noin kaksi kertaa riisin määrä. Tämän jälkeen paellaa ei ole enää tarve sekoittaa, sillä se on parhaimmillaan kun pohja on hieman rapsakka, ei kuitenkaan pohjaan palanut. Lisää nestettä tarvittaessa.

Herneet ja äyriäiset (rapu, katkarapu, hummeri, simpukka, mustekala) lisätään vasta loppuvaiheessa, sillä ne eivät kaipaa paljoa kypsentämistä.

Valmis paella koristellaan sitruunalohkoilla, marinoiduilla oliiveilla ja persiljalla.


Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987 tai jos suosit valkoviiniä, niin Milestii Mici Traminer 1988.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti