tiistai 25. helmikuuta 2020

Ruudintuoksua ja räntäsadetta


Otsikko voisi vaihtoehtoisesti kuulua myös ”Asetestausta ja fasaanijahtia”. Tämänkertainen #teamsakonordic -viikonloppu oli täynnä tiukkaa asiaa ja mukavaa toimintaa. Kiitos taas tapaamisen järjestäjille, eli Haulikkokoulu & Kiväärikoululle ja Sakolle, tilaisuus oli tälläkin kertaa pitkän odotuksen hieno huipentuma. Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)
Sako S20 Hunter ja Precision


Ehdin jo aiemmin kirjoittamaan tunnelmista, kun pääsimme ensimmäisten talon ulkopuolisten ”siviilien” kanssa testaamaan Sakon maailmanluokan uutuutta ennen sen virallista julkistamista. Ammuimme Hunter ja Precision -versioilla haastavassa räntäsateessa pitkiltäkin matkoilta ja myös liikkuviin kohteisiin, mutta siitä voit lukea tarkemmin tästä linkistä.
Tikka T3x UPR


Tikan huippu-uusi T3x UPR -tarkkuuskivääri meinasi ymmärrettävistä syistä jäädä huomiossa Sako S20:n jalkoihin. Harmi sinänsä, koska Tikan slogan ”Second to none” pitää erinomaisen hyvin paikkansa. Vaikea kuvitella hinta/laatusuhteeltaan parempaa tarkkuuskivääriä. Lyhenne UPR tulee sanoista Ultimate Precision Rifle. Asetta valmistetaan mustalla ja rosterisella piipulla ja on aluksi saatavissa kaliipereissa .308 Win ja 6,5 Creedmoor. Metallinen lipas on kapasiteetiltaan 1 + 10 patruunaa.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Hiilikuituvahvisteinen lasikuitutukki on asiaankuuluvan jäykkä. Räntäsateessa tuli testattua, että Roughtech-pintamateriaalista saa varmasti pitävän otteen märilläkin käsillä. T3x UPR:n muotoilu on erittäin onnistunut, säädettävä poskipakka auttaa omalta osaltaan sovittamaan hyvän ergonomisen ampuma-asennon. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että ase on tarkka. Ammuin Viper-Flex -ampumatuelta 200 metriin. Vaikken juuri koskaan ammu riistalaukauksia yli 100 metriin, niin tuossa tilanteessa olisin luottavaisin mielin ampunut vaikkapa ketun tai teeren kokoiseen maaliin tuolta matkalta.  Ase tuntui erittäin miellyttävältä kokemukselta erityisesti rata-ammuntaan.
Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)
Sako TRG M10 .338 Lapua Magnum


Kun puhutaan tarkkuuskivääreistä, on Sako TRG M10 .338 Lapua Magnum aivan omassa luokassaan. Niinpä siirryimme ampumaan 605 metrin päähän makuulta. Oma ennätykseni tähän asti on osuminen ½ kilometrin päähän. Sen kokemuksen muistan kohtuullisen helpoksi. Nyt siis ”vain” 100 metriä lisää pituutta…


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


...mutta tihenevä räntäsade ja sivutuuli alkoivat tehdä homman tällaiselle amatöörille haastavaksi. Oikeastihan näillä välineillä osaaja ampuu vaikka neljään kilometriin.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Kohteena oli teräslevyistä tehtyjä plate-maalitauluja sekä jauhesammutinpulloja, jotka merkkaavat osuman komeana pöllähdyksenä. Ja joo, mainittakoon ennen kuin asiasta syntyy turhaa keskustelua, että sammuttimet ovat teknisesti vanhentuneita romuja ja se jauhe, joka sieltä tuli ulos on ymmärtääkseni natriumvetykarbonaattia, eli puhekielellä ruokasoodaa, ponneaineena hiilidioksidi.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Porukalla oli useita hyviä onnistumisia ja esimerkiksi Nicklas tuntui osuvan hienosti joka laukauksella. Itselläni tuli ongelmaksi tähtäinkuvan saaminen kohteesta. Ammuin viimeisenä, ja räntäsade oli jo siinä vaiheessa kohtuullinen haitta näkemiselle, silmälasejakin sai kuivata koko ajan. Onnistuin kuitenkin lopulta kilauttamaan teräslevyä, mutta noin 10 sentin levyisiä jauhesammutinpulloja en edes enää erottanut penkasta. Yhtä kaikki, homma oli todella hauskaa.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


On melkoinen elämys osua kohteeseen 600 metrin päästä, kuulla tähystäjän vahvistus osumalle ja vasta sen jälkeen kuulla osumasta syntynyt kilahdus.Siirryimme tihenevässä räntäsateessa lounaan jälkeen ampumaan liikkuvia kohteita maalialueen soramontulle.

Tikka T3x Arctic


Jos joku ase on oikeasti ”kova luu”, niin Tikka T3x Arctic on todellakin sellainen. Yksittäisistä asioista ehkä eniten tätä luodikkoa luonnehtii se tosiasia, että Kanadan armeijan arktiset Rangers-joukot valitsivat sen palvelusaseekseen. Kiväärejä on tilattu yhteensä nyt jo 6.820 kpl. Ase kävi ennen valintaansa tiukat Nato-standardin mukaiset testit voittajana lävitse. T3x Arcticin käyttöä ja tarkkuutta testattiin jopa -51 °C (-60 °F) pakkasessa. Aseella ampumisen, tähtäinten säätöjen ja lippaan vaihdon pitää onnistua reilussa pakkasessa hanskat kädessä. Lisäksi aseen mekaniikan kestävyyteen kuljetuksissa ja pudotuksissa kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaliiperivaatimuksena oli Naton suosima .308 Win.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Itselläni oli T3x Arctic kaudella 2018 pitkässä testissä, joten se on tuttu ase. Aseen hienous on nimenomaan siinä, ettei mitään ylimääräisiä ja toimintavarmuutta haittaavia hienouksia ole. Se on tehty työkaluksi karuihin olosuhteisiin, joissa oma henki saattaa olla kiväärin toiminnasta riippuvainen. Tämä jos joku on ase ”miehille, jotka kulkevat omia polkujaan”. Tikka T3x Arctc testin kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä linkistä.
Chapuis Armes UGEX 9,3x74r rinnakkaispiippuinen tuplaluodikko


Chapuis Armes edustaa selkä suorana menneen maailman glamouria. Perinteinen rinnakkaispiippuinen kaiverruksin koristeltu tuplaluodikko sopii herrasmiehen käteen tyylikkäästi suurriistajahdeissa vielä nykyäänkin. Chapuis Armes nojaa vahvasti artesaaniperinteeseen. Vaikka tehtaan tuotannosta löytyy toki nykyaikaista tietokoneohjattua koneistusta, niin monet työvaiheet esimerkiksi viimeistelyssä, kaivertamisessa ja sovittamisessa ovat edelleen puhtaasti käsityömestareiden ansiota.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Chapuis Armes 9,3x74r on kaunis ja siro ase. Sen kanssa kyllä kelpaa mennä ajojahteihin. Tuplaluodikko on rakenteellisesti erittäin luotettava kaksoisliipaisimineen ja näin myös hyvä valinta vaarallisen riistan kanssa. Aseella oli kiva ampua, joskin rekyyli tuntui sirossa aseessa selvemmin ja kahden liipaisimen taktiikkaa täytyisi osaltani vielä hioa sujuvammaksi ennen karhujahtia. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hieno peli, jolle tilaisuuden tullen tekisin mielelläni tilaa myös omaan asekaappiini.
Kiväärien jälkeen vuorossa olivat haulikot.

Beretta 694


Pääsin nyt ensimmäistä kertaa testaamaan Beretan uutta 694 -mallia. Se on suunnattu aktiiviselle harrastajalle, erityisesti sporting-ammuntaan. Tukkia ja kehystä muotoiltaessa on kiinnitetty huomiota laajaan näkökenttään ja maalinhahmottamiseen. Tukin harja on saanut selvästi leveyttä. Täysin uudelleen muotoiltu kehys mahdollistaa nopeat tuplalaukaukset ilman turhaa pään nostamista laukausten välissä. Kehyksiä ja tukkia kaventamalla on saavutettu 5 astetta parempi näkökenttä eteenpäin katsottaessa. Erityisesti tästä on apua ylös- ja alaspäin ammuttaessa, niin kuin sportingissa helposti saattaa tulla.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Teräksinen top-lever on muotoiltu uudelleen matalammaksi ja on käsitelty heijastamattomaksi. Samassa yhteydessä on 692 -sarjaan nähden on parannettu varmistimen sekä piipun valitsijan ergonomiaa, uusittu ejektorijärjestelmä ja laukaisukoneisto. Etutukin rakenne on uusittu itsestään kiristyväksi. Kaiken kaikkiaan Beretta 694 on siis kokonaan uudelleen suunniteltu haulikko.
Vaikken itse ole mikään sporting-taituri, huomaan kyllä 694:n erittäin miellyttäväksi aseeksi ampua.


Haulikkokoulun rehtori Ville Hirvonen kehuu 694:n perän mitoitusta/geometriaa ja erinomaisen hyvää tasapainotusta. Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi).


Uudet kiillotetut Steelium Plus -piiput OCHP-supistajilla.

Franchi Affinity III Elite Bronze 12/76


Franchi Affinity III Elite Bronze on menestyneiden Affinity-haulikoiden uusin väriversio. Aseessa on vaihtelevia sääoloja hyvin kestävät Ceracote-raudat, eli kehys ja piippu pronssin värisinä ja synteettisessä tukissa on uusi Optifade Waterfowl -camokuosi. Erona II -malliin on paranneltu patruunoiden syöttöaukon muotoilu, isompi viritinvipu ja isompi luistin vapautuspainike.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)


Paino: 3,25 kg, Kokonaispituus: 124 cm, Piipunpituus: Valittavissa 66, 71 tai 76 cm, Vetopituus: 36,5 cm, Lipas: 1 + 3


Aseen mukana tulee neljä peräkulman säätöpalaa, jolla takatukin käyryyttä sekä korkeutta pystytään säätelemään. Aika harvoin tulee ammuttua puoliautomaateilla, mutta Affinity III tuntuu yllättävän miellyttävältä ampua. Lisäpisteet tyylikkään räyhäkkäästä ulkonäöstä. Oikein sopiva kone vaikka sorsastukseen.Sokerina pohjalla oli kuitenkin varsinainen terapiatyökalu:
Beretta 1301 Comp Pro 24" 12/76 itselataava haulikko


Aseessa on 10 patruunan alumiininen jatkomakasiini. Kapasiteetti 10+1+1 patruunaa (eli siltaankin saa mahtumaan yhden). Tämä on toki toiminnallinen haulikko, eikä sellaisenaan tarkoituksenmukainen metsästykseen. Makasiiniin voidaan kuitenkin tarvittaessa laittaa rajoitin ja näin tehdä siitä myös tilapäisesti metsästysase.
Kick-Off Plus perän luvataan antavan 40% vaimennuksen ensimmäiseen rekyyli-impulssiin. Steelium piippu 80mm ylimenokartiolla vähentää rekyyliä ja tarjoaa paremmat haulikuviot. B-Linkin sulkulaitteen luvataan takaavan 36% nopeamman latauksen kuin muilla itselataavilla haulikoilla ja luotettavan toiminnan myös 24g patruunoilla.
En oikein osaa sanoa tästä muuta kuin että se on ihan hemmetin viihdyttävä peli. Oheiselta videolta pääsee ehkä hieman kiinni hauskuudesta.


Tunnelmasta toiseen...
Fasaanijahtia


Seuraavana päivänä pääsimme sitten itse asiaan, eli jahtihommiin seisovalla kanakoiralla.  Koiran kanssa lintujahti on mieluista puuhaa. Tässä hommassa ei yleensä tarvitse hikipäässä juoksennella, mutta ulkoilua kuitenkin tulee päivän mittaan vähintäänkin riittävästi, kuten opin huomaamaan viimeisimmällä jahtireissulla Italian vuoristossa.

Tällä kertaa erityisen hauskaa oli päästä tutussa porukassa viettämään laadukasta aikaa parhaan harrastuksen parissa. Kuvat puhukoot puolestaan.


Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)

Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi)
Erityiskiitos myös www.woikoskifeeling.fi Upea paikka ja sydämelliset ihmiset <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti