keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Lähettävät GSM-riistakamerat epäluotettavia leluja

Koko kuvasarja tästäkin komeasta pukista oli jäänyt GSM-riistakameralta lähettämättä


Lokakuussa testiin hankitut Ltl Acorn 5210MG ja Uovision UM565 lähettävät GSM-riistakamerat ovat osoittautuneet erittäin epäluotettaviksi leluiksi. Molemmat riistakamerat ovat olleet useammalla ruokintapaikalla Pirkanmaalla lähes urbaanissa ympäristössä, eivät siis missään tiettömässä korvessa. Operaattorin kuuluvuusaluekartan ja matkapuhelimien kenttämittarit, ovat näyttäneen hyvää tai kohtalaista verkkoa alueilla.

Tästä huolimatta molempien riistakameroiden kuvan lähetys on takkuillut ja lopulta loppunut kokonaan. Ensin pimeni Ltl Acorn 5210MG, joka jaksoi lähetellä kuvia vaihtelevalla menestyksellä vain 11 päivää, kunnes lähettäminen loppui kokonaan. Uovision UM565 hyytyi samoin oirein 24 päivän räpiköinnin jälkeen.


Kokonaisia kuvasarjoja jäänyt lähettämättä


Molemmat kamerat olivat jättäneet lähettämättä välistä kuvia satunnaisesti, joskus yhden tai kaksi ja toisinaan koko kuvasarjan. Kamerat siis kyllä toimivat perinteisen riistakamaran tavoin ja ottivat kuvia muistikortille tunnollisesti, mutta GSM:n datayhteydellä (GPRS) tapahtuva kuvan lähetys ei vain ole toiminut valmistajien tarkoittamalla tai ainakin lupaamalla tavalla.

Jo heti alussa oli kameroiden toimintakuntoon saattamisessa erinomaisia haasteita ja täytyy sanoa, ettei koko homma taitaisi onnistua tietoliikenne- ja tietotekniikkaan perehtymättömältä perusmetsästäjältä. Jos et siis omaa hyvin laakeroitua propellihattua, niin tällainen riistakamera kannattaa hankkia jo valmiiksi toimintakuntoon viritettynä, jos ylipäätään kannattaa ostaa.


Lähettävästä GSM-riistakamerasta ei ole valvontakameraksi


Koko riistakameran idea on luotettavuudessa. Ainakin peuranruokintapaikalla tarkoitus on seurata eläinyksilöiden käyntejä, ruokailutottumuksia ja käyntien säännöllisyyttä, sekä sään vaikutusta riistan liikkeisiin. Näin saa erittäin hyödyllistä tietoa metsästyksen ja riistanhoidon suunnitteluun. Tässä tapauksessa kamerat ovat jättäneet lähettämättä 20–30% kuvaamistaan kuvista. Tällä luotettavuustasolla näistä riistakameroista ei todellakaan ole valvontakameroiksi, vaikka näitä yleisesti mainostetaan ja myydään myös kesämökkien vahdeiksi.


Riistakameratesti jatkuu kaikesta huolimatta


Riistakameroiden ohjelmistot päivitetään ja asetuksia säädetään lisää ennen testin jatkamista. Molempiin kameroihin on lisäksi tilattu Beacon Tip –tehoantennit, myös operaattorin vaihtoa ja liittymätyypin nopeuden nostoa testataan. Tulevissa blogauksissa kerrotaan miten nämä toimenpiteet ovat vaikuttaneet riistakameroiden luotettavuuteen.

Testi jatkuu: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/12/Lunarex-LX8-GSM-riistakamera-valvontakamera.html


20 kommenttia:

 1. Erikoisia, tai ainakin huomionarvioisia, huomioita. Oletko kokeillut eri operaattorien liittymillä? Näitä vastaavia kokemuksia on raportoitu muuallakin. Osasyyllisenä on ainakin joskus ollut operaattorien erot. Omissa viime kevään Scout Guard testeissä ei ollut datan lähettämisessä yhtään ongelmaa - ja kamerat oli välillä jokseenkin korvessakin.

  VastaaPoista
 2. Juu, erinomaisen erikoisia vehkeitä nämä kiinalaiset GSM-riistakamerat. Operaattorin vaihtoakin tulemme testaamaan, kuten tuohon ylle jo kirjoitinkin.


  Toivottavasti saamme nämä kamerat toimimaan, vaikka olen kyllä alkanut epäillä, että nämä ovat enemmänkin ominaisuuksia kuin vikoja :/

  VastaaPoista
 3. Kiinnitin huomion "jättänyt lähettämättä kokonaisia kuvasarjoja" esim. Uovision ei lähetä kuin yhden kuvan per sarja.

  VastaaPoista
 4. Kiinnitin huomion "jättänyt lähettämättä kokonaisia kuvasarjoja" esim. Uovision ei lähetä kuin yhden kuvan per sarja.

  VastaaPoista
 5. Sori, ilmaisin asian hieman epäselvästi. Tuo on totta mitä sanot. En kuitenkaan tarkoittanut sarjakuvaus-sarjaa, vaan yksittäisiä kuvia samasta eläimestä otettuna muutaman minuutin välein. Näistä muodostuneita kuvasarjoja on jäänyt lähettämättä. Esimerkiksi tuossa yllä olevan pukin kaikki kuvat vierailulta ruokintapaikalla jäivät lähettämättä, mutta taas parin tunnin päästä riistakamera kuvasi ja lähetti kuvat normaalisti emästä ja vasasta...

  VastaaPoista
 6. Tyhjän pihan paparazzi24. marraskuuta 2012 klo 18.38

  Terve,

  Hommasin keväällä mökille valvontakameraksi Ltl Acorn kameran ja olen törmännyt kesän aikana myös siihen, ettei kaikki kuvat ole tulleet s-postiin / kuvaviestinä (Sonera).

  Lisäksi harmittava ongelma näin hämärään aikaan on kameran valotuksessa. Kameraa kohdistaessani olen huomannut, että jos otan kuvan manuaalisesti marraskuisessa iltapäivähämärässä, missä kamera ei vielä käytä salamaa tulee kuvasta hyvä ja selkeä, mutta kun kytken kameran valmiustilaan ottamaan kuvan liiketunnistimella tulee kuvasta niin pimeä ettei mitkään kohteet erotu.

  Lisäksi haasteita on aiheuttanut kameran "herääminen" liian aikaisin tai liian myöhään. Käytössä on nyt ainoastaan suoraan edestä ottava liiketunnistin ja jos naapurin isäntä ajaa edestä traktorilla kohti kameraa reipasta kävelyvauhtia niin kuvassa näkyy ainoastaan jo ohiajaneen traktorin takakulma. Tai jos liiketunnistimen kentän ohi kävelee sivusuunnasta esim 6-7m etäisyydeltä, saattaa ehtiä kävelemään pois kuvausalueelta ja kamera nappaa kuvan tyhjästä pihasta. Jos kytken sivulta ottavat liiketunnistimet käyttöön "haamukuvien" määrä lisääntyy huomattavasti ja liiketunnistimen kenttään kävellessä kamera ottaa usein kuvan ennen kuin kuvattava kohde on kuvausalueella ja taas tuloksena on tyhjä kuva. Liiketunnistimen herkkyyssäädön kanssa olen koittanut pelata, mutta hyvään tulokseen en ole päässyt suhteessa haamukuvien määrään / onnistuneisiin kuviin.

  Kerran tosin oli mustavalkokuvaan taltioitunut ilves piharappusia haistelemassa.

  Virtalähteenä toimii hyvin 6v mootoripyörän akku. Kesän aikana olen ladannut sen kerran ja silloinkin vain varoiksi. Päivämäärä ja kellonaika ei vain pysy muistissa.En tiedä johtuuko se siitä, että virta tulee ainoastaan pistokkeen kautta.

  En ole päivittänyt laitetta kertaakaan, joten kun olet päivittänyt laittesi niin kirjoittele oliko siitä mitään apua. Sen verran olen vilkaissut päivityssettiä, ettei sekään taida ihan kaikilta onnistua. Kokemukset ja vinkit eivät olisi pahitteeksi.

  VastaaPoista
 7. Kiitos palautteestasi! Kokemuksemme ovat siis hyvin saman tyyppisiä, eli eivät toimi nuo riistakamerat, niin kuin lupaavat :(


  Testi tosiaan jatkuu ja laitan taas lisää tietoa, kunhan saan sopivasti kokemuksia kasattua.

  VastaaPoista
 8. Laita lisää käyttökommentteja kameroista, on kiinnostava aihe.  Itsellä vastaava Uovisionin kamera toimii lähes moitteetta; patterien tyhjentyminen ja muistikortin täyttyminen/vaihto edellyttää asetusvalikoissa peliliikkeitä.


  Parhaat AA-litiumpatterit kesti kuukauden, normiparistot 2 viikkoa. Nyt 2x10Ah akkukäytöllä testi menossa ja 2kk/12000kpl kuvan jälkeen kuvaus jatkuu. Kauriit tarpoo ruokintapaikalla tauotta, siksi kuvia kertyy reippaasti.  Kevättä kohti ja päätyyn asti ;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista. Tarkoitus on tosiaankin ollut tehdä vielä syksyn ja talven riistakameratestistä loppuyhteenveto. Se on vain jäänyt muun tekemisen jalkoihin, mutta koitan kiirehtiä asiaa.


  Ensisyksyksi on tarkoitus tehdä uusi testi kauden uutuuslaitteilla. Alustavasti asiasta on jo suunnitelmia, joten viimeistään kesän lopussa siitä asiasta lisää.

  VastaaPoista
 10. Terve. Malttamattomia ollaan täällä.. Joko nyt on loppu kesä ja lisää juttua riistakameroista luvassa?

  VastaaPoista
 11. Kiitos ja anteeksi. Tosiaan lupasin ja homma on jäänyt muiden juttujen jalkoihin kaikesta huolimatta. Sain tuossa pari viikkoa takaperin vinkkiä toimivasta GSM-riistakamerasta ja ajattelin hankkia sellaisen nyt syksyllä testattavaksi ja samassa yhteydessä käydä läpi vielä näitä aikaisempia kokemuksia.


  Lisäksi tietysti aikaisemmat kamerat laitetaan tulille uuden tai mahdollisesti uusien kanssa. Se on nyt parasta mitä voin tällä hetkellä luvata. Harmittaa pyörtää puheita, mutta pakko vain elää hetkessä ja tehdä mitä pystyy/ehtii/jaksaa...


  Kiitos kuitenkin aktiivisuudestasi ja kiinnostuksesta, ikävä kyllä en ole pystynyt vastaamaan huutooni... :/

  VastaaPoista
 12. Ei hätää, kaikki kokemukset ja kommentit on tervetulleita. Itsellä kamera ollut kuvaamassa läpi kesän ja on ollut mukava seurailla vappuna ensimmästä kertaa nähtyjen kauriin vasojen kasvua. Vielä ovat kovin pieniä.
  Kaikki muutkin testit ja käyttökokemukset ovat aina mielenkiintoista luettavaa. Kiitoset tähän astisista ja tulevista :)

  VastaaPoista
 13. Niin tosiaan, olisihan sitä voinut pitää kameroita asemissa läpi kesän. Tosin ruokintaa pidän vain syksyllä/talvella, joten eipä taitaisi kameroihin kovin paljoa elikoita eksyä.


  Pidätkö ruokintaa läpi vuoden vai oletko asentanut kamerat muutoin varmoille paikoille?

  VastaaPoista
 14. Ei ole ruokintaa kesäaikaan. Itse asiassa keväällä kun lumet suli ja muutakin ruokaa tuli elukoille saataville niin harvakseltaan on sen jälkeen tullut kuvia, ehkä parikymmentä viikossa.  Jätettiin kamera paikoilleen kuvaamaan mielenkiinnosta jos alueella sattuisi liikkumaan myös jotain muita eläimiä, mutta toistaiseksi kasvissyöjien lisäksi vain kettuja ja supikoiria...

  VastaaPoista
 15. Täytynee ensikauden jälkeen jättää kamerat kuvaamaan sattunaisia ohikulkijoita tai laittaa ne peurapolkujen varsille.


  Viime keväänä olin vain niin pettynyt noiden toimimattomuuteen, mutta eivät ne siellä tietenkään mitään haittaakaan. Lähettävät kuvia jos lähettävät. Iloinen yllätys silloin tällöin...

  VastaaPoista
 16. Testi jatkuu:


  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/12/Lunarex-LX8-GSM-riistakamera-valvontakamera.html

  VastaaPoista
 17. Itsellä kokemukset on samalaiset paitsi kamerana on scout guard SG550M. toimii hyvin lähellä keskustaa mut vähänkään syrjemäs niin ei tule kuvat sähköpostiin kun satunaisesti vaikka yhteydet pitäs olla hyvät. lisäs oon huomannut että pakkasen aikaan tulee suuria ogelmia kuvan oton suhteen.

  VastaaPoista
 18. Kiitos kommentista. Tuntuvat lähes kaikki olevan samanlaisia. Joskin täytyy sanoa, että tämä Lunarex: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/12/Lunarex-LX8-GSM-riistakamera-valvontakamera.html on ollut luotettavimmasta päästä. Toiminut kohtuullisesti lisäakulla. Ei kuitenkaan täydellisesti.

  VastaaPoista
 19. Myö otetiin töihin just kokees toi lunarex valvontakameras ja omasta mielestä koko on liijan suuri ja käyteväsyys kehno mut en oo viel kysellyt miten kuvia on ottanut pitää varmaan tarkistaa lähi viikoina.

  VastaaPoista
 20. Koko ei ole itseäni riistakamerakäytössä haitannut ja käytettävyyskin tulee lähinnä asennetteassa vastaan, muutoinhan tuo ei juuri mitään vaadi, kuin virtaa toimiakseen.

  VastaaPoista