sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Grillikausi jatkuu pienillä virityksillä


Jouluhanhen paistaminen on vanha perinne, joten pikkujoulun kunniaksi laitetaan hanhi grilliin. Maa on valkoisena ja ilma selvästi pakkasella, mutta grillikausi jatkuu. Perusgrilliläkin homma onnistuu, mutta maukkaimman lopputuloksen saa BBQ Smokerilla.

Sitten vaan grilli tulille.

Rebel 45 Smokerin edustaja on tuomassa markkinoille päivityspakkauksena erityisesti talvikäyttöön suunnitellun tuhkakulhon ja hiiliritilän. Pääsin tutustumaan tähän turboversioon koekappaleen testaajana. Päivityssetti tulee yleiseen myyntiin helmikuulla. Kaikki Rebel 45 Smokerinsa rekisteröineet saavat silloin myös sähköpostilla tarjouksen päivityspaketista.




Täytä grillin vesimalja kuumalla vedellä. Samalla kannattaa polttaa nopeasti hiilien päällä hanhesta kynittäessä jääneet pienet höyhenet sieltä täältä.


Grillihanheen tarvitaan


hanhi
4-6 omenaa (Granny Smith)
suolaa
pippuria
grillimaustetta (omatekoista)

Savustukseen tarvitaan lisäksi omenapuun lastuja ja linnun peittämiseen harsokangasta.



Lohko omenat.


Hiero hanheen mausteet päälle ja sisälle. Täytä omenanlohkoilla.


Kiinnitä paistolämpömittari ja kääri hanhi kostutettuun harsokankaaseen.




Hanhi grilliin, kourallinen kasteltuja omenapuunlastuja hiilille. Uuden päivityssarjan ansiosta lämpötila nousi aluksi liiankin korkeaksi. Hieman säätöluukkuja kiinni, niin päästiin tavoitelämpötilaan 90-120 astetta.


Poista harsokangas noin tunnin savustuksen jälkeen. Jatka savustusta ja lisää tarvittaessa savustuslastuja hiilille.


Kokonaissavustusaika on noin 30 minuuttia jokaista ½ kg kohden, jonka jälkeen nostetaan grillin lämpötilaa reilusti (voi vaatia hiilien lisäämistä, vesimaljan tyhjentämistä ja kaikkien säätöluukkujen avaamista). Savustuksen jälkeen hanhen nahka on kostea ja pehmeä. Yli 200 asteen lämmössä siitä saadaan rapean herkullista. Hanhi on valmis kun rintalihan sisälämpötila on 74-82 astetta.


Aikaa tämän 2,25 kg hanhen grillaamiseen meni melkein neljä tuntia. Hyväksi avuksi grillatessa oli syksyllä hankkimani Euromin sähkö- ja kaasuterassinlämmittimet. Terassinlämmittimillä työskentely sujuu huomattavasti mukavammin, kun pakkasen saa napista vääntämällä muutettua miltei t-paitakeliksi :) Terassinlämmittimet auttavat myös grilliä nopeampaan kuumenemiseen.


Eurom Golden 1800 RC comfort sähköterassinlämmittimessä on kätevä kaukosäädin. Halogeenilamppu lähettää lyhytaaltoista infrapunasäteilyä, joka lämmittää ihmisiä ja esineitä joihin säteet osuvat. Koska lämmitin ei lämmitä ilmaa ympärillään, tuntuu lämmittävä vaikutus nopeasti. Eikä tuuli vaikuta juurikaan lämmittimen tehoon.


Eurom THG 12000 kaasuterassinlämmitin on helposti liikuteltava. Tehoa voi säätää portaattomasti. Lämmitin antaa lämpöä helposti parin kolmen metrinkin säteellä. Siinä on nappisytytys sekä portaaton tehon säätö. Liekinvarmistin katkaisee kaasun virtauksen automaattisesti jos lämmittimessä liekki jostain syystä sammuisi.


Jouluhanhen lisukkeina toimivat esimerkiksi keitetyt ohrasuurimot. Kastikkeen vatkasin tuorejuustosta, karpalohillosta ja tilkasta kermaa.


Tähteeksi jääneet lihat otetaan talteen myöhempää käyttöä varten ja luista keitetään juuresten ja sipuleiden kanssa hanhiliemi. Riistaliemen löytyvät täältä.







5 kommenttia:

  1. Todennäköisesti tuo turboversio on vaan päivitystä hieman epäonnistuneeseen suunnitteluun alussa ja varmaankin ovat saaneet palautetta tuosta ettei lämpötila nouse tarpeeksi. Minäkin aikasemmin täällä valittelin sitä kun ei mulla helposti nouse lämpö yli sadan asteen tuolla. Mitä järkeä yleensäkkään noilla säätöventtiileillä on kun täysillä joutuu pitämään kuitenkin noilla alkuperäisillä hiilimaljalla ja ritilällä. Oisko sulla heittää kuvaa tuosta uudesta päivityksestä?

    VastaaPoista
  2. Joo, muistan kyllä kun kerroit noista lämpöongelmista. Lienee kuitenkin aika tavalla yksilökohtaisia nuo erot grilleissä tai jotain, kun omassani ovat lämmöt nousseet ihan perusversionakin.

    Tuossa päivityksessä (vasemmalla) on isot ilmareijät sivuilla ja tuhkaritilä ylempänä ja suurempi. Vastaava muutos on kohtuullisen helppoa tehdä itsekin.

    VastaaPoista
  3. Jos hanhet loppuu pakkasesta, niin vinkkinä sellainen, että Lidlistä saa nykyään kokonaisia ankkoja. Parikiloinen lintu kynittynä. Mukana tulee myös erikseen pakattuina myös maksa, kaula, kivipiira ja sydän. Kympin kappalehinta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, tuohan oli hyvä vinkki. Täytynee käydä hakemassa pari. Ei sillä kyllä noita hanhiakin on vielä pakkasessa ;)

    VastaaPoista
  5. Tässä vielä valmistusvinkit Lidlin hanhelle:

    http://www.youtube.com/watch?v=flEX2vmFXOw



    Asialla legendaariset Pat ja Mat.

    VastaaPoista