maanantai 12. elokuuta 2013

Näin ei todellakaan voi jatkuaSatakunnassa Huittisissa, Kokemäellä ja Köyliössä pyörii pihoissa yli kymmenen suden lauma. Havaintoja pihasusista on tehty jo seitsemän kertaa parin viime viikon aikana. Pihoihin lauman on ajanut kasvava ravinnon tarve. Kokemäellä on jo pihasta syöty lammas ja toisesta koira. Havainnot on vahvistanut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa suurpetotutkimuksen tutkimusapulaisena työskentelevä Antti Härkälä, asiasta uutisoi Satakunnan Kansa. Kyse ei siis ole mistään Esson baarissa kylän miesten kertomista tarinoista.

Koulut alkavat tällä viikolla. Susikyytien sijaan tarvitaan susille kyytiä. Tässä tilanteessa valtion pitää kantaa vastuu kansalaisten turvallisuudentunteen palauttamisesta ja omaisuuden suojelemisesta. Ei voi olla hyväksyttävää, että keskellä eteläisen Suomen taajamia lasten kouluteiden ja pihaleikkien seassa pyörii nälkäinen susilauma. Susi ja lapset eivät sovi yhteen. Eikö sata suden tappaa lasta Suomessa jo riitä asian todisteeksi? Kuka kaipaa sadatta ensimmäistä?

Koulujen lisäksi nyt on alkamassa myös metsästyskausi ja tuollainen kymmenen nälkäisen suden lauma tuhoaa melko tehokkaasti myös perinteisen Suomalaisen tavan metsästää koiralla miltei koko Satakunnan alueella. Ihmisillä täytyy olla mahdollisuus hyödyntää omaisuuttaan myös metsästyskäytössä ilman pelkoa susien tappamasta koirasta.

Jos kotieläimiä ja lapsia ei enää uskalla pitää pihassa, eikä koiran kanssa metsällekään voi lähteä, niin ei kannata ihmetellä jos tilanteesta ahdistunut löytää haulikolleen ilmeistä muuta käyttöä.
4 kommenttia:

 1. Tämän lauman lisäksi Satakunnan alueella kulkee yksittäisiä susia/susipareja. Viime talvena jänisjahdin yhteydessä bongasin oman seuran alueella (Kullaa/Ulvila) yksinäisen suden jäljet. Onneksi oli vain läpikulkumatkalla, koska sen jälkeen ei enää havaintoja ole ollut.
  Ja kolme vuotta sitten susi yritti hyökätä joutsenparveen joka oli pellolla ruokailemassa. Parvi vain oli kahden kilometrin päässä talostani ja 500 m lähimmästä asustusta talosta (paikka tässä tapauksessa Ulvilan ja Porin rajalla)

  VastaaPoista
 2. Juuri luin uutisen, että sillä alueella olisi varmoina havaintoina 15 sutta. Tiedä sitten montako jäänyt vielä huomaamatta. On se melkoinen susikeskittymä keskellä asutusta.

  Hesarissa mielenkiintoisia kuvia ja juttua noista susista. Eivät näyttäisi pelkäävän ihmistä juuri nimeksikään:

  http://www.hs.fi/paivanlehti/13082013/kotimaa/Huittisten+susilauma+p%C3%A4%C3%A4st%C3%A4%C3%A4+ihmisen+l%C3%A4helle/a1376281476302

  http://www.hs.fi/paivanlehti/13082013/kotimaa/Tutkija+Susi+voi+oppia+luottamaan+ihmiseen/a1376281404484

  VastaaPoista
 3. ei tämäkään pellolla joutsenia jahdannut susi yhtään ihmistä pelännyt, maanviljelijä oli risusavotassa reilun 100 metrin päässä...

  VastaaPoista
 4. Tämä tässä juuri eniten huolestuttaakin. Aikuinen ihminen voi normaalisti ihmisaran suden pelottaa pihastaa vaikka harjanvarrella huitomalla. Mutta tällaiset pelottomat ja nälkäiset päivälläkin pihapiirissä syötävää etsivät susilaumat voivat olla erittäin arvaamattomia...

  VastaaPoista