lauantai 20. heinäkuuta 2013

Grillimiehen puutarhatyötNyt on oikea aika hankkia savustuspalat ja –lastut omasta puutarhasta. Keskikesä on parasta aikaa hedelmäpuiden leikkaamiseen, vaikka vanhastaan neuvotaan leikkaamaan kevättalvella. Vanha neuvo juontuu ajatukseen, että puutarhuri ehtii tehdä nämä työt parhaiten muutoin hiljaiseen aikaan talvella.

Reilun tunnin urakoinnin ansiosta sain hyvän sekoituksen päärynän, kirsikan, omenan, luumun ja lehmuksen paloja. Vielä jäi pari vaahteraa leikkaamatta, joten ihan heti ei uusia savustuspaloja tarvitse kaupasta ostaa :)
Oksat voi silputa esimerkiksi vesurilla tai oksasilppurilla mieleisekseen. Perinteisessä savustuksessa savustuslaatikolla on pienempi kokoinen puru parempi, mutta hiilisavustimessa ja – grillissä toimivat paremmin hieman isommat palaset.


3 kommenttia:

 1. Eikö puut vuoda enää nesteitä yhtään? En ole ajatellutkaan että niitä voisi nyt leikata kun ovat täydessä lehdessä ja tekevät hedelmää. Kuoret ei ilmeisesti haittaa yhtään? Meillä oli isoa omenapuuta, joka kuorittiin ja sitten sahattiin kiekoiksi, mutta tosiaan voisi vielä pätkiä ne pikkuoksatkin siitä.

  VastaaPoista
 2. Kuulin tämän vinkin yhdeltä tutulta puutarhurilta ja tosiaan eivät nuo puut ole olleet millänsäkkään. Haavat eivät vuoda, mutta laitoin niihin sitä suoja-ainetököttiä. Kesä on kuulemma parempaa (puun kannalta :) ) aikaa kasvitautien ja bakteerienkin osalta, koska puu on paremmissa voimissa vastustamaan niitä. Näin kesällä näkee myös parhaiten leikkaustarpeen ja lopputuloksen.


  Savustuksessa kuoret eivät haittaa, homma toimii kuorilla tai ilman.

  VastaaPoista
 3. Vielä tähän kuoriasiaan huomiona; luen juuri parasta aikaa Tatu Lehtovaaran Savustuskirjaa ja hän sanoo: ”Lehtipuun kuori pitää poistaa, sillä sen palaessa tai kytiessä syntyy epämiellyttävää nokea, joka antaa kalan pinnalle ikävän värin ja maun”.

  Rohkenen olla kuitenkin tästä edelleen eri mieltä tai sitten Tatu viittaa tässä lähinnä leppää, jota hän tuntuu kirjassa pääasiallisesti käyttävän. Omien kokemusteni mukaan tuossa lähinnä hedelmäpuiden oksista koostuvassa sekoituksessa ei ole muodostunut yhtään normaalia enempää nokea ja makukin on ollut hyvä. Asiaa vahvistaa mielestäni lisäksi se, että osassa kaupallisia savustuslastu ja –pala pusseissa on joukossa myös kuorellista puuta.

  VastaaPoista