perjantai 19. heinäkuuta 2013

Susien siirtoistutuksista


Näytä Häkkiautohavainnot suuremmalla kartalla

Tutkijat ja eläinpuistot kiistävät jyrkästi osuutensa mahdollisiin susien siirtoistutuksiin. Sehän on tietysti sikälikin selvä asia, että tällaiseen toimintaan tarvittaisiin lupa ja ilman lupaa se olisi rikollista toimintaa. Ikään kuin salametsästys, mutta käänteisesti ;)

Yllä olevaan karttaan levitetään linkkiä Facebookissa ja monella keskustelupalstalla. Kartta on ilmeisimmin Kaj Granlundin käsialaa ja siihen on merkitty kaikki hänen tietoonsa tulleet väitteet susien siirtoistutuksista. Tuorein tapaus on juhannusviikolta tehty havainto Keski-Suomesta, jossa väitetään lasketun susia yöllä luontoon.

Nämä havainnot muistuttavat monessa mielessä UFO-havaintoja. Niitä on paljon, todisteet ovat usein epäselviä, mutta luotettavan kuuloisia ja viranomaiset kieltävät kaiken. Lisäksi monet nauravat julkisesti väitteiden esittäjille. Yhtymäkohtia on siis paljon.

Oli näistä sitten mitä mieltä tahansa, niin kartta on mielenkiintoista luettavaa. Ja ainakin Venäjän puolella Suomen rajan pintaan tehdyt siirtoistutukset lienet ns. virallisestikin vahvistettuja. Kartta päivittyy jatkuvasti ja on todella hieno homma, että Kaj on lähtenyt dokumentoimaan näitä huhuja ja väitteitä. Jos istutuksia Suomessa on tehty, niin totuus tulee paljastumaan enemmin tai myöhemmin.


8 kommenttia:

 1. Kummaltakin mahdolliseksi teikjäksi esitetyltä puuttuu motiivi. Tutkojat halutessaan susia siirtoistuttaa, saisivat siihen luvat aivan varmasti ja eläinpuistoilla ei ole tarvetta kun voivat ihan laillisesesti lopettaa ylimääräiset. Ei siis mitään syytä riskeerata koko toimintaa tuollaiseen pelleilyyn.

  Huomiota kannattaisi kiinnittää havaintojen suureen määrään suomenselän alueella. Ettei nyt vaan olisikin oltu sitä metsäpeurakantaa elvyttämässä näillä koppiautoreissuilla. Niiden siirtoistutukset kun on ihan virallisissakin suunnitelmissa.

  Vaan mielenkiintoinenhan tuo on nähdä missä näitä huhuja kulkee ja toivottavasti selviävät, koska muutoin tämä ei lopu koskaan...tosin onko sillä nyt sitten niin suurta väliäkään. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Täyttä spekulaatiotahan tämä on, kunne
  joku jää kiinni itse teossa tai sitten ei. Motivaation luulisi olevansuurinta
  noilla lähinnä puolivillaisilla suojeluporukoilla, saman kaltaisilla tai
  samoilla jotka ovat venäläisten lähelle rajaa tehtyjen istutusten takana.
  Mutta, tiedä noista...

  VastaaPoista
 3. Melkoisen tunnekohun kohteeksi on susi joutunut. Alkaa tuntua, jotta suden suojelu on jo pesiytynyt viranomaisiinkin. Enempi tuntuu todennäköiseltä, jotta susia ei lopeteta missään olosuhteissa. Ja tapetuista sellaisista ei saa kuulemma nykyään edes kuvia ottaa.

  Häkkiautot eivät peuransiirtoihin sovellu eikä sellaisia tiettävästi ole tekeillä.

  Minua alkoi askarruttaa muutama vuosi sitten Suomenselällä esiintyneet oudon kesyt sudet. Niitä oleksi turvesoilla, pelloilla ja metsäteiden varsilla. Tuntuivat havaintojen perusteella jotenkin työkoneisiin leimautuneen. Pyhäjärvellä yksi kävi metsäkoneen korjaajan kimppuunkin, ruotsalaisella Pohjanmaalla jäi nuori susi traktorin alle. Ihan tulee Pavlovin koirat mieleen, oliskohan nuo jotenkin yhdistäneet traktorin ruokaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista, mielenkiintoinen havainto. Usein kyllä kuulee uutisia epätyypillisesti käyttäytyvistä susista (koirasusista?). Sudenhan pitäisi karttaa ja vältellä ihmistä koneineen...

  VastaaPoista
 5. Minusta tämä on hiukan erikoinen olettama, että työkonetta aukean laidasta tarkkaileva eläin olisi jotenkin erikoinen ilmiö. Otetaan tuosta nyt mikä villieläin tahansa jänis, hirvi, peura, kurki just name it....jokaista pääsee autolla suhteellisen lähelle, vaikka on taatusti tullut huomatuksi vaan koitapa kävellen.

  Lokit lentävät jumalattomana parvena peltotöissä olevan traktorin perässä, hyvä, etteivat katolle istu matkan tekoon, mutta kun 100m päässä lähestyt jalkaisin pellolla norkoilevia lokkeja, katoaa parvi nanosekunnissa horisonttiin. Miksi petoeläin on poikkeava jos se toimii samoin? Sen pakorefleksi ei kuitenkaan luontaiseesti luulisi olevan ihan samaa kaliiberia kuin saaliiksi syntyneen, jonka koko lajisäilyvyys perustuu yksinomaan siihen, että se älyää lähteä ajoissa karkuun.

  VastaaPoista
 6. Ihan hyvä kysymys. Jostain syystä kuitenkin ainakin omat kokemukseni petoeläimistä (karhu, ahma ja ilves lähinnä) osoittavat juurikin niiden olevan erittäin arkoja ihmiskontakteissa. Kun taas peurat, porot, hirvet ja kauriit väistävät ihmistä paljon myöhemmin.


  Mutta totta on, että hirvieläimiä usein pääsee autolla lähemmäksi, kuin jalkaisin... ei tosin aina.

  VastaaPoista
 7. Kuulemani mukaan sudet eivät tyytyneet aukean reunasta tarkkailuun.

  VastaaPoista
 8. Tämä on kyllä mielenkiintoinen ilmiö.

  VastaaPoista