tiistai 23. heinäkuuta 2013

Maltillinen metsästys koituu susikannan hyväksi


Ruotsalaisraportti toteaa: ”Suomen susien hoito ajoi karille kun EU pakotti uuden lainsäädännön.” Ruotsalaisraportin graafi osoittaa, kuinka Suomi on epäonnistunut susipolitiikassaan ja kuinka susikanta kasvoi selvästi maltillisen metsästyksen aikana, mutta on romahtanut ylisuojelun alettua.

Luonnonsuojelunäkökulmasta maltillinen ja hyvin suunniteltu luvallinen sudenmetsästys on kannanhoidollisesti järkevää. Ruotsin Metsästäjäliiton Svenska Jägareförbundetin raportti kertoo:

Suomen susikanta kasvoi samaan aikaan kun niitä sai laillisesti metsästää. Mutta sitten Suomi raahattiin EU-tuomioistuimen eteen. Kun mahdollisuuksia lailliseen metsästykseen rajoitettiin, lisääntyi laiton tappaminen suoraan. Susikanta on lyhyessä ajassa pienentynyt jopa alle puoleen. Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa että susien hyväksyntä kansan keskuudessa laskee ja kolmannes kansasta tukee susien laitonta tappamista. Tärkeimmän syyn laittomaan tappamiseen väitetään olevan, että halutaan kehottaa julkiseen suojeluun.6 kommenttia:

 1. Kiitos, mielenkiintoinen tuo ruotsalaisraportti.

  VastaaPoista
 2. Jep, on tosiaan mielenkiintoinen raportti ja selvä korrelaatio näyttää susien laskennallisen määrän ja lakimuutoksen suhteen olevan. En kuitenkaan ole aiva varma kaikista uutisessa olevista johtopäätöksistä. Mielenkiintoinen graafi kuitenkin ;)

  VastaaPoista
 3. Jep, erittäin mielenkiintoinen käppyrä. Olisi mielenkiintoista tietää mistä nuo luvut ovat peräisin ja vähän taustoja. Nythän nuo johtopäätelmät ovat vähintäänkin mielenkiintoiset :D

  VastaaPoista
 4. Taustoista en tiedä sen enempää, kuin että luvut on koostettu (Ruotsin) Metsästäjäliitolta Skandulvin (pohjoismainen susiensuojeluohjelma) vuosittaisista raporteista. Ei kuitenkaan syytä epäillä niiden oikeellisuutta, ainakaan sen enempää kuin muitakaan susien lukumääristä tehtyjä laskelmia/arvioita/arvauksia... ;)

  VastaaPoista
 5. Ehkäpä hieman hätäisiä johtopäätöksiä ovat Ruotsalaiset vetäneet. Tuo johtopäätöshän väittää suoraan, että Suomen susikannan "oletettu" lasku johtuu salametsästyksestä. Ja syy salametsästykseen on liiallisesta suojelussa. Tuosta en ole lainkaan samaa mieltä, mutta kylläkin siitä että asenneilmapiiri on muuttunut oleellisesti EU-kikkailujen jälkeen. Etten sanoisi että ihmisten hermot on nykyään kireällä?

  VastaaPoista
 6. Juurikin näin, eli olen täsmälleen kanssasi samaa mieltä. Syytön kunnes toisin todistetaan...


  Raportti on kuitenkin mielenkiintoinen ja siksi halusin jakaa tämän graafin myös blogissa :)

  VastaaPoista