sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Suklaista villisikaa polentapedillä



Tänään syötiin oikeaa ruhtinaiden ruokaa. Alkuperäisellä reseptillä tehtiin tätä herkkua rikkaan Medici-suvun hovissa renessanssiajan Firenzessä 1500-luvulla. Muutin reseptiä hiukan käytännöllisemmäksi ja vaihdoin grappan jaloviinaan. Lopputulos on todella jotain mistä pidät, harvinaisia makuyhdistelmiä ja puhdasta nautintoa, tai sitten ei.

Meidän perheessä jäin vähemmistöön. Suklainen sekä mausteinen makuyhdistelmä ja hyvä suutuntuma olivat mielestäni varsin erinomaista. Mutta, kuten chilisuklaan tai hapanimelän kanssa, kaikki eivät koe elämystä yksiselitteisen onnistuneeksi. Suolainen, makea ja mausteinen, kaikki samalla kertaa suussa… kokeile ja päätä itse, pidätkö ruhtinaiden ruuasta.

villisikaa (hirveä, peuraa, metsäkaurista, poroa…)
porkkanaa
varsiselleriä
sipulia
valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
laakerinlehtiä
kanelia
muskottipähkinää
punaviiniä
valkoviinietikkaa
riistalientä
tummaa suklaata (86 % kaakaota)
jaloviinaa
saksanpähkinöitä 
pinjansiemeniä
vaaleita sultanarusinoita
sokeroituja appelsiininkuoripaloja
sokeria
persiljaa

Polenta-maissiryynejä
riistalientä
suolaa
pippuria
voita

Silppua/palastele porkkana, sellerinvarsi, sipuli ja pari valkosipulin kynttä. Kuullota kasviksia oliiviöljyssä (½  dl) miedolla lämmöllä. Lisää kuutioitu villisika (lapaa, niskaa, palapaistia…) pataan. Nosta hieman lämpöä, anna lihan ruskistua, mausta suolalla, pippurilla, parilla laakerinlehdellä, ½ teelusikallisilla jauhettua kanelia ja muskottipähkinää. Anna mausteidenkin paahtua öljyssä.

Lorauta joukkoon 2 dl hyvää punaviiniä, keitä hetki ja lisää joukkoon ½ dl valkoviinietikkaa. Keitä vielä hetki ja lisää 2 ½ dl riistalientä. Sekoita hyvin, peitä kannella ja anna padan hautua vähintään tunnin.

Sulata 100 g aitoa tummaa suklaata, jossa vähintään 70 %, mutta mieluummin 86 % kaakaota. Sekoita sulan suklaan joukkoon ½ dl jaloviinaa (tai grappaa, konjakkia tms.), 4 rkl saksanpähkinärouhetta, 3 rkl pinjansiemeniä, 2 rkl rusinoita, 3 rkl appelsiininkuoripaloja ja 2 rkl sokeria. Lisää joukkoon vielä muutama ruokalusikallinen lientä padasta, sekä puolikourallista silputtua persiljaa ja sekoita hyvin. Kaada seos pataa, sekoita ja anna hautua vielä hetken.


Polenta


Kiehauta 7 ½ dl riistalientä, vatkaa joukkoon 1 ½ dl polenta-maissiryynejä, mausta suolalla sekä pippurilla ja anna kiehua hiljalleen reilut viisi minuuttia. Levitä maissipuuroa annos lautaselle, voitele voisulalla ja paahda hetki uunin grillivastuksen alla.

Tarjoile suklainen villisika polentapediltä. Ruuanlaitto- ja ruokajuomana maistuu Legendele Toamnei Feteasca Neagra.

8 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla ensiviikonloppuna :-) Villisianko voi korvata hirvenlihalla?

    VastaaPoista
  2. Alkuperäinen resepti on villisiasta, mutta omasta mielestäni tässä toimii ihan yhtä hyvin hirvikin. Olisivat taatusti aikanaan Medicinit hovissaan hirveä syöneet suurena herkkuna, jos vain olisi ollut saatavilla. Villisikaa oli ja reseptikin sitten sille muistiin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa erinomaisen erikoiselta ;)

    VastaaPoista
  4. Mistä tota polentaa saa ostaa?

    VastaaPoista
  5. Ostin Ideaparkin Prismasta, joten eiköhän tuota ole kaupan muissakin automarketeissa.

    VastaaPoista
  6. Tykkään näistä teidän resepteistä ja laitoin suosittelutunnustusta tuonne meille. En tiedä harrastatko näitä blogimaailman suositteluja, mutta jatka jos tykkäät! :) http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2013/02/call-off-search-ja-muita-tunnustuksia.html

    VastaaPoista
  7. Terveiset ravintoketjun huipulta kiittää huomionosoituksesta
    ja haasteesta! Arvostan tätä elettä erityisesti, koska pidän paljon visuaalisesti
    näyttävästä ja herkullisesta Siskot kokkaa –blogista :) Suosittelen kaikille:

    http://siskotkokkaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista