perjantai 14. joulukuuta 2012

Legendele Toamnei Feteasca NeagraHyvän hintalaatusuhteisen riistaviinin etsintä tuotti jälleen kelpo löydön, tällä kertaa Romaniasta. Legendele Toamnei Feteasca Neagra on keskitäyteläinen, keskitanniininen, puolikuiva ja marjaisen hapokas. Siinä on mustikan, variksenmarjan ja puolukan vivahteita. Ensimaussa on myös häivähdys amarone-viinin kaltaista rusinan aromia. Tuoksussa löytyy mausteisuutta sekä metsäistä kaarnaa. Väriltään se on tumma, syvän punainen. Alkoholia löytyy kohtuulliset 13 t-%.

Legendele Toamnei tarkoittaa suomeksi syksyn legendaa, jolla tuottaja Oenoterran viittaa paikalliseen rypälelajikkeeseen Fetească neagră (musta neito). Lajike kestää hyvin kuivuutta sekä pakkasta ja tarjoaa huippuluokan viinejä. Legendele Toamnei tuotetaan 7,95 ha tarhassa Dealu Maren viinialueella Etelä-Romaniassa Karpaattien juurella. Tämän viinin sato korjattiin poikkeuksellisen hyvän viinivuoden 2009 syyskuun viimeisellä viikolla. Nyt kannattaa olla nopea, koska Alkolla on vielä varastossa vuosikertaa 2009. Samalla tuotenumerolla kun myydään myös tuoreempaa 2011, joka on tulossa 2009 tilalle sen loppuessa.

Paikalliset pitävät perinteisesti Fetească neagră erityisesti riistalle sopivana rypälelajikkeena. Marjainen, mutta hapokas punaviini toimiikin hyvin pitkään haudutetun riistalihan aromimaailmassa. Legendele Toamnei sopii erityisesti possun, lintujen ja juustojen kera. Viini on oivallinen valinta esimerkiksi (villisian) joulukinkun kanssa. Arkikäytössä toimii myös pastan ja pitsan kanssa.

Romanialla on vuosituhantiset perinteet viininvalmistuksessa ja maan toipuessa taloudellisesta kaaoksesta ovat viinien hinnat laatuunsa nähden varsin kohtuullisia. Legendele Toamnei Feteasca Neagra on kivalla tavalla erilaista ja maksaakin vain 8,69 €. Viini löytyy Alkon hyllyvalikoimasta.

Alkon tuotenumero 445527

http://www.dealumare.ro/


8 kommenttia:

 1. Piti sävyttää illallista tällä viinillä.
  Eipä löytynyt meidän alkosta.

  VastaaPoista
 2. Piti sävyttää illallista tällä viinillä.
  Eipä löytynyt meidän alkosta.

  VastaaPoista
 3. Jep, joka Alkossa ei ole kaikkia tuotteita, vaikka ns. "hyllyvalikoimassa" ovatkin. Jos tuotetta ei ole lähialkosta, niin tekevät toki tilauksen. Ei maksa mitään ekstraa ja tuote on parissa päivässä missä tahansa Alkossa. Voit tilata vaikka vain yhden pullon.


  Tuossa kun olen kokeillut monia eksoottisia viinejä, niin olen huomannut tuon tilausjutun ihan käteväksi. He vielä soittavat tai lähettävät tekstarin, kun tuote on heillä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, täytyy laittaa tilaukseen.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, täytyy laittaa tilaukseen.

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuo Legendele Toamnei Feteasca Neagra on varsin kokeilemisen arvoinen, eikä edes kallis. Itse ostin sitä ensikokeilun jälkeen puolilaatikkoa, yritän tässä saada vielä pari niistä säilymään joulukinkun kaveriksi ;)

  VastaaPoista
 7. TapiolanTakamailla4. toukokuuta 2013 klo 7.59

  Vanha juttu, mutta "Voit tilata vaikka vain yhden pullon" kiinnitti huomioni. Oluita olen joutunut ottamaan laatikkokaupalla. Esim Bocqin Gauloise Brunea kolmen vartin pulloina tilailin joskus lähialkoon - kuuden laatikkona piti ottaa. Ei tuo sinällään minulle mikään ongelma ollut, kommentoinpa vaan tähän yhteyteen.

  VastaaPoista
 8. Tuossa on selvä ero siinä kuuluuko tuote Alkon normivalikoimaan, mutta puuttuu jostain pienestä myymälästä vai onko kaikkialla tilaustuote. Nämä normaalivalikoiman tuotteet tulevat vaikka pullo kerrallaan, ainakin viinit...

  VastaaPoista