torstai 17. marraskuuta 2011

Hirvieläinten teurastus ja teurastuspäivän herkut

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Esittelin aiemmin Hirvieläinten paloittelun ABC –kirjan, joka on lähes välttämätön opas kaikille metsästäjille. Se sisältää olennaisen riistan käsittelystä kinneristä lautaselle. Tämä toinen mainio kirja, Hirvieläinten teurastus ja teurastuspäivän herkut on vähintään yhtä tarpeellinen, ellei enemmänkin. Se sisältää kaiken tarvittavan tiedon välineistä ja saaliin käsittelystä ennen kuin ruho saadaan lahtivajalle riippumaan.

Vai mitä sanot tästä?:

-kattava ohjeistus työvälineistä
-kerrankin havainnollinen ja toimiva ohje puukon sekä veitsen teroittamiseen (niillä on eroa)
-asiaa stressilihasta ja elintarvikehygieniasta
-kaliiberin ja luodin valinta, sekä niiden vaikutukset kokin kannalta
-tarkka ohjeistus osuma-alueista ja osuman vaikutus lihan laatuun
-teurastus (suolistus ja nylkeminen) seikkaperäisesti piirroksin ja valokuvin (moni luulee osaavansa)

Kirjassa selitetään jokainen sisäelin erikseen ja jokaiselle myös maistuva resepti. Tämän kirjan avulla oppii hyödyntämään kaiken, eikä mitään mene hukkaan. Väitän, ettei suurin osa metsästäjistä osaa näitä taitoja alkuunkaan. Teurastuspäivän ruokia osio sisältää monia ohjeita muun muassa: kielen, sydämen, munuaisten, maksan, veren, keuhkojen, turvan, peräsuolen, kivesten, aivojen, kateenkorvan, pötsin, poskilihojen, vatsapaidan, virtsarakon, ydinluun, palleapilarin ja pallealihaksen hyödyntämiseksi herkullisella tavalla.

Maltan tuskin odottaa, kun omassa ”kauhukeittiössäni” pääsen kokeilemaan kielisalaattia, liekitettyjä munuaisia, keuhkopihvejä, turpasylttyä, verimakkaraa, kaalinlehdellä paistettuja kiveksiä, aivokakkoa, hunaja-chilimaustettuja pötsinsuikaleita, virtsarakossa kypsytettyjä elimiä... Lista kuulostaa ehkä eksoottiselta, mutta on täysin luonnollista, sekä moraalisesti oikein kunnioittaa riistaa pyrkimällä hyödyntämään kaikki arvokas anti mahdollisimman tarkkaan. Näin ovat toimineet saalistaan arvostavat metsästäjät historian aamuhämäristä asti.

Tämä kirja on paitsi seikkaperäinen ja erittäin tarpeellinen ohjeistus kokeneemmallekin metsästäjälle teurastuksesta, se heittää myös haastehanskat päin kasvoja einessukupolven trofeemetsästäjille.

Suosittelen lämpimästi! Ota haaste vastaan ja hanki tämä kirja. Tarvitset sitä, vaikket ehkä edes tiennyt tarvitsevasi.

Otsikko: Hirvieläinten teurastus ja teurastuspäivän herkut
Tekijät: Jaakko Kolmonen, Matti Mäkelä
Kustantaja: Patakolmonen Ky
Pituus: 120 sivua, 50 ruokaohjetta
ISBN: 952-5090-12-4


Kirjan voit tilata kätevästi suoraan tekijältä, hintaan 29€:

http://www.kokkikolmonen.com/Katso myös:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2009/11/valkohantapeuran-nylkeminen.html

2 kommenttia:

  1. Vaikken itse sorkkaeläimiä metsästä, jo tuo teroittamisosio tekee kirjasta kiinnostavan. Kiitos vinkistä :-)

    VastaaPoista
  2. Kirjassa tosiaan on monta helmeä, tässä teroitusohjeistuksessa käydään läpi kaksi erilaista tapaa teroittaa kivellä/timanttiviilalla ja lisäksi teroituspuikon käyttö. Luulin kyllä nämä taidot osaavani, mutta kyllä niissäkin vielä on näemmä oppimista. Esimerkiksi teroituskulmilla voidaan merkittävästi vaikuttaa puukon/veitsen käyttöominaisuuksiin.

    VastaaPoista