maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pääsiäispupu

Näin pääsiäisen pyhinä on hyvää aikaa keskittyä riistaherkkujen valmistamiseen. Pakastimen aarteet kannattaa inventoida, ennen kauden aloitusta kesäkuulla.

Nyt vuorossa on pääsiäispupu, joka saatiin ystävänpäivän jahdissa Halikossa.

Jänistä (metsäjänis, rusakko, citykani)
Lihalientä (riistafondi tai vasikanfondi)
Suola
Pippuri
Kermaa
Sulatejuustoa (yrtti tai valkosipuli)
Sinihomejuustoa (Aura, Saint Agur Blue, Gorgonzola, Cabrales tms.)

Tässä tapauksessa lihaksi valittiin rusakon seläke, muutkin osat kelpaavat hyvin, joskin vaativan hieman pidemmän kypsymisajan. Rusakkoa voi maun mukaan liottaa maidossa puolesta vuorokaudesta vuorokauteen jääkaapissa. Maidon tehtävänä on pehmentää lihan voimakasta aromia, joten tämä jos mikä, on puhtaasti makuasia. Kokonainen seläke ruskistetaan kauttaaltaan voissa hyvin kuumassa padassa tai pannulla. Liha maustetaan suolalla ja pippurilla. Joukkoon kaadetaan lihalientä (astian koon mukaan muutamasta desistä ylöspäin) tuuman verran pohjalle ja pata uuniin.

Uunin lämpötilaksi sopii 220 astetta (tai vähemmän jos liha vaatii pitempää paistoaikaa mureutuakseen). Tällä välin kermasta (2-3 desiä) sulatejuustosta (paketti) ja sinihomejuustosta (150–200 g) keitetään kastike. Odotellessa on hyvä valella lihaa silloin tällöin lihaliemellä. Noin tunnin päästä lisätään juustokastike pataan ja pienennetään uuni 180 asteeseen.

Nyt on sitten hyvää aikaa dekantoida viini, valmistaa salaatti, keittää lisukkeet (riisi/peruna/pasta) ja kattaa pöytä. Kun näistä on selvitty, niin pääsiäispupukin on valmis :) 


Pata otetaan uunista ja lihat erotetaan luista, leikataan sopiviksi annospaloiksi ja laitetaan kastikkeen joukkoon. Tällä kertaa ei kuva tee oikeuttaa ruuan maulle, mutta voit koristella herkun vaikka tuoreilla rosmariinin tai timjamin oksilla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti