tiistai 29. syyskuuta 2020

Metsästysasun valinnastaJahtiasu on aina erilaisten tarpeiden kompromissi. Metsästyskauden aikana olosuhteet vaihtuvat loppukesän lämpimistä auringonpaisteista syksyn viimaisiin sateisiin ja talven lumisiin pakkaspäiviin. Yhdellä asulla ei siis mitenkään voi taklata kaikkia tilanteita. Oikeastaan ainoa ratkaisu on kerrospukeutuminen ja asukokonaisuuden yhteensopiva modulaarisuus. Eli metsästysasuun on kelin mukaan voitava lisätä ja poistaa osia, tarvittaessa myös kesken jahdin.Vedenpitävyys/hengittävyysYleensä ensimmäisenä tulee mieleen vedenpitävyys ja sen kääntöpuolena hengittävyys. Vuosien aikana on tullut kokeilluksi jos jotakin xxxtex-pukua. Omien kokemusteni mukaan kaikki kalvopuvut pitävät kohtuudella vettä, mutta hengittävyyden kanssa on isoja eroja. Kuitenkin parhaatkin niistä hiostavat kovassa menossa jonkin verran, joten rinnalla tarvitaan kalvotonta vaatetusta ja aktiivista tuuletusta.
Myös vaatteen muilla kerroksilla on merkitystä. Kun pintakangas on itsessään hyvin vettähylkivä, hengittää se selvästi paremmin kuin pehmeämpi vettä imevä tekstiili. Vedenpitävä kalvokerros on herkkä vaurioitumaan tikkujen, risujen ja piikkien rei’ityksessä. Vain ehjä kalvo on täysin vedenpitävä. Tästä syystä kalvopukujen ja sadeasujen ompelusten rei’ittämät saumat teipataan vedenpitäväksi. Riittävän vahva pintakangas suojaa kalvopukua pieniltä pistoilta ja repeämisiltä. Monilla on kokemuksia esimerkiksi vuotavista kalvokengistä ja näissä yleensä syyksi esitetään varpaankynsien rikkomaa kalvovuorta.


Asu ei saa vuotaa myöskään vetoketjujen eikä metsästysradion antennin läpiviennin kohdalta.
Aktiivisuus/passiivisuusYleensä tämän vedenpitävyys/hengittävyyskysymyksen vastapari on myös aktiivisuus/passiivisuus. On päivän selvää, että aktiivisesti maastossa kulkeva koiranohjaaja tarvitsee erilaisen vaatetuksen kuin hiljaa reppujakkaralla passissa istuva.


Nopea kuivumaanJos ja kun vaatteet kastuvat, ne tulisi saada nopeasti myös kuivaksi. Monet nykyaikaiset kuorivaatteet hylkivät vettä tehokkaasti. Käytännössä niille riittää kuivatukseksi ravistus ja tuuletus. Lämpövuorellisessa takissa tulisikin olla mielellään irrotettava vuoriosuus kuivumisen nopeuttamiseksi.
LämpimyysNopea kuivuminen edistää myös lämpimyyttä, kuten tuulen ja veden pitävä kalvokin. Untuvavuori tai väliasu olisi monessa mielessä ihanteellinen taukojen ja passissa olon ajaksi. Se on hengittävä luonnonmateriaali. Untuva kuitenkin on parhaimmillaan ainoastaan kuivassa pakkassäässä. Kostealla kelillä untuvan lämmöneristys kärsii ja sen kuivuminen kestää varsin kauan. Synteettiset mikrokuidut, kuten fleece, ovatkin tässä suhteessa parempi lämpökerros ja yleensä myös selvästi edullisempi ratkaisu.Keveys ja istuvuusLiikkuvuuden ja mukavuuden kannalta metsästyspuvun tulee olla päällä huomaamaton, ei paina, purista tai kiristä, vaikka kuinka kurottelisi ympäriinsä. Metsästys on ihmisen parasta aikaa. Sukujuhlissa voi vielä kärvistellä kovat kaulassa huonosti istuvan puvun kanssa, mutta jahtihommissa tulee oltua satoja tunteja vuodessa. Niinpä leikkauksen tulee olla sopiva, eikä vain sinne päin.Kestävyys ja hintaJahtisasu on varmaankin tärkeimpiä hankintoja aktiivimetsästäjälle. Vaikka jahtihommat onnistuvat aivan varmasti myös ylijäämäkaupan halvoissa armeijakuteissa tai Valmetin mainoshaalareissa, voi se niissä olla myös täyttä kärsimystä.


Jos kuitenkin arvostat monikäyttöistä mukavuutta muttet halua tinkiä kestävyydessä, niin laadulla on väistämättä hintansa. Hyvät tai oikeammin parhaat metsästysasut maksavat helposti 500-900€. Näin arvokkaan puvun on syytäkin olla kestävä, ei niitä kuitenkaan pysty vuosittain uusimaan.Toimivat yksityiskohdatYksityiskohdista mieleen tulee ensimmäiseksi riittävä määrä isoja taskuja, koska useimmiten on kaikkea kamaa matkassa, eikä reppu ole aina kätevin ratkaisu. Esimerkiksi selässä olevassa isossa taskussa (riistapussi) kulkee vaikka huomiovärinen liivi aina kätevästi mukana. Huppukin on mukava olla. Ja tietysti kankaan pitää olla kohtuullisen kahisematonta, varsinkin pakkasella.
Vapaa-ajan yleisvaateAinakin itselläni jahtivaatteet ja päivittäin käytetyt arkivaatteet ovat pitkälti yksi ja sama asia. Tai siis metsästysvaatteiden tulee olla ainakin sellaiset, että niillä on mukava kulkea myös kaupassa kuin muissakin arkiaskareissa. Tästä syystä suosin neutraaleja värejä, kuten vihreä ja ruskea.JahtiasukokonaisuusTilanteen ja kelien mukaan laitetaan alle ohut villaa tai teknistä materiaalia oleva kerrasto, jonka tehtävä on hengittää eli pitää iho kuivana. Kylmemmillä ilmoilla toinen taso on eristävä eli lämmittävä kerros. Kolmannen tehtävä on suojata tuulelta ja sateelta, hengittäen kehon omaa kosteutta ulos.

Italialaisen Berettan tämän syksyn mallistosta löytyy kolme mielenkiintoista uutuutta.


Beretta Karhu

Suomalaisen suurriistan, hirven ja karhun, jahtien tarpeet ovat olleet tämän kokonaisuuden suunnittelun lähtökohtina. Samalla Karhusta on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman monikäyttöinen yleisasuste loppusyksyn ja talven kylmemmille keleille.

Päälliskangas on hiljaista ja pehmeäksi harjattua mikrokuitua, joka on käsitelty vettä hylkivällä DWR-pinnoitteella, niinpä pisarat eivät imeydy kankaaseen. Vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex -kalvo on vapaasti ripustettu ulkokankaan ja sisävuoren väliin. Erillinen vuori (housuissa verkkokangas ja takissa perinteinen silkkimäisen liukas), lisää puvun käyttömukavuutta ja monikäyttöisyyttä, sekä suojaa arvokasta kalvoa kulumiselta. Kaikkein suurimmalle rasitukselle joutuvat kohdat, kuten harteilla repun hihnojen alle osuva ja lahkeiden suun sisäosat on peitetty karkeammilla hankausta sietävillä lisävahvikkeilla.

Karhu-asu on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. Näin asuun saadaan lisättyä helposti mukavia lämpökerroksia todella kylmillä ilmoilla ja passissa paikallaan ollessa.

Takki on valittavana myös kirkkaana oranssina Realtree AP® Blaze -kuviolla.Takin yksityiskohdat:

Kaulukseen integroitu huppu
Kauluksessa fleece-vuori
YKK-vetoketjut
Radiotasku, jossa on reikä antennia varten, olkapäässä myös antennilenkki
Käsien lämmittelytaskut
Suuret etutaskut, joissa läpän ylös ripustuksen mahdollisuus
Ilmanvaihtoaukot kainaloissa vetoketjulla
Tarranauhasäätö ranteessa
Tuulenpitävä sisämansetti
Selässä riistapussi
Uuma- ja vyötärönauhan säätömahdollisuus
Irrotettavat tuuletushenkselit "Beretta Hands Free"
Povitasku ja hihatasku


Housujen yksityiskohdat:

Integroitu vyö, joustavalla vyötäröllä
Sivutaskut vetoketjulla ja reisitaskut läpillä
Säädettävä tarranauha polven ja kengän takana
Lahkeissa lumilukot nauhakoukullahttps://estore.beretta.com/en-eu/beretta-karhu-jacket/gu204t1970/

https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-karhu-pants/cu842t1970/

Beretta Ibex NeoShell
Ibex NeoShell -asun suunnittelun lähtökohdaksi on otettu intensiivinen liikkuva metsästys tuulisilla alueilla, kuten avomaastossa ja suurten korkeuserojen tuntureilla, jossa voimakkaita fyysisen aktiivisuuden jaksoja voi seurata myös pitkiä lepoaikoja. NeoShell toimii useimpia kalvomateriaaleja tehokkaammin, eikä vaadi tiettyä lämpötilaeroa tai kosteusprosenttia asun sisä- ja ulkolämpötilan välille alkaakseen hengittää (kuten mm. Gore-Texin ja monen muun valmistajan kalvot). NeoShell päästää vapaammin ilmaa lävitseen, mikä tehostaa kosteuden siirtoa huomattavasti perinteisiin kalvoihin nähden.Huokoisempi mutta vesitiivis Polartec NeoShell -kalvomateriaali on laminoitu asun eri kohdissa erilaisiin pintakankaisiin, jotta on saavutettu optimaalinen hengittävyys, sateenpitävyys (kaikissa kohdissa ei tarvita yhtä suurta tiiviyttä) ja kulutuksen kesto. Asussa on myös vetoketjuilla säädettävät tuuletusaukot kainaloissa ja reisissä. Näin on saatu aikaan yksi markkinoiden parhaiten hengittävistä vedenpitävistä asuista. Takissa ei ole erillistä vuorikangasta, se on ns. kuoritakki.


Kuoritakin idea on pitää käyttäjä kuivana sateelta ja suojata tuulelta. Alle laitetaan tilanteen mukaan kosteutta siirtävää alusvaatetta ja/tai lämmittävää välikerrosta. Monista muista kuorivaatteista poiketen Ibex NeoShell on joustavaa materiaalia eikä tunnu päällä jäykän peltiseltä. Se ei myöskään kahise siinä määrin kuin monet aiemmin kokeilemani kuoritakit. Asu on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. Takin yksityiskohdat:

Kiinteä huppu, “Easy Movement” -muotoilu ja säätönauhat
Vedenpitävä YKK-vetoketjut
Radiotasku antennilenkillä
Suuret taskut edessä
Ilmanvaihtoaukot kainaloissa vetoketjulla
Tarranauhasäätö ranteessa
Tuulenpitävä sisämansetti
Selässä riistapussi
Vyötärönauhan säätömahdollisuus
Irrotettavat tuuletushenkselit "Beretta Hands Free"


Housujen yksityiskohdat:

Vyötärön säätö tarranauhalla
Vyölenkit
Vedenpitävät YKK-vetoketjut
Vetoketjulliset ilmanvaihtoaukot reiden ulkoreunassa
Lahkeissa lumilukot nauhakoukullahttps://estore.beretta.com/en-eu/beretta-ibex-neoshell-jacket/gu194t1966/

https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-ibex-neoshell-pants/cu832t1966/

Trailhead Thermal ProTrailhead Thermal Pro fleece-takki on käytännöllinen asu. Kangas on valmistettu uusimmalla Polartec Themal Pro -tekniikalla, joka antaa aiempaa paremman lämpöeristyksen pienemmällä materiaalimäärällä ja näin myös entistä kevyempänä vaatteena. Kankaan sisäpuolen huokoisuus vangitsee ilmaa ja muodostaa näin kevyen mutta lämpimän eristeen.

Trailhead Thermal Pro -takkia soveltuu kuivalla ilmalla mainiosti päällystakiksi. Siinä on reilun kokoiset lämpimät sivutaskut ja rintatasku, jota voi käyttää myös radiotaskuna. Trailhead Thermal Pro -takki on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. Niinpä se on kiinnitettävissä lämpövuoreksi muihin BIS-yhteensopiviin takkeihin.


Ennen kaikkea Trailhead Thermal Pro on mukavan pehmeä ja lämmin jokapaikan asu, joka sopii monipuolisesti vapaa-aikaan ympäri vuoden. Kangas kuivuu nopeasti, koska keinokuitu ei ime itseensä kosteutta.


https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-trailhead-thermal-pro-jacket/p3441t1967/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti