tiistai 29. maaliskuuta 2016

Miksi Aamulehti valehtelee?
Avoin kirje Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokiselle


Parahin Jouko,

Vain muutama viikko sitten allekirjoitit päätoimittajien kannanoton ”Luotettavan median puolesta”. Kannanotossa lupasitte mm:

Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat… Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.  
Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta.

Kuitenkin tänä aamuna törmään pääkirjoitukseesi, jossa täysin virheellisesti (ja ilmeisen tahallisesti) levitetään väärää tietoa Suomessa olevien aseiden määristä. Vetoat Small arms survey 2007 -selvitykseen ja siihen, että vuonna 2009 suomen asekanta olisi ollut 1,9 miljoona. Väität Suomen edelle tilastossa menneen jokin aika sitten ainoastaan Yhdysvaltain ja Jemenin. Kolmantena listallasi olevan Sveitsin kanssa olisimme lähes tasoissa.


Kaikki tässä väittämässäsi on väärin. 


Vuonna 2009 Suomessa oli noin 1,6 miljoonaa luvallista asetta. Väite siitä, että Suomi poikkeaisi asetiheydeltään eurooppalaisesta muusta tasosta tai olisi peräti aivan huippuluokkaa maailmassa on myös virheellinen. Sisäministeriö huomasikin virheen tuoreeltaan ja oikaisi tutkimuksen tiedot tiedotteellaan jo 29.08.2007. Tiedotteessa mainitaan muun muassa: ”Aseluvanhaltijoiden lukumäärä Suomessa on noin 650 000 eli noin 12 prosentilla suomalaisista on ampuma-ase. Sveitsiläistutkimuksessa käytetyllä laskutavalla saadaan tulokseksi yhteensä noin 32 luvallista ja luvatonta ampuma-asetta sataa asukasta kohden.”

Suomen asemäärä ja –tiheys on siis aivan normaali. Suomen lisäksi muita maita joissa yksityisten hallussa pitämiä aseita on 30 – 35 per 100 henkilöä ovat muun muassa Ranska, Kreikka, Kanada, Ruotsi, Itävalta ja Saksa. Suomi asettuukin tavanomaisten demokraattisten länsimaisten hyvinvointivaltioiden ryhmään, joissa perinteisesti harrastetaan metsästystä tai ammuntaa.

Väitteidesi virheitä korjattiin Aamulehdessäkin jo 1.6.2012 julkaistussa ”Puheenaihe: Suomen aseiden määrä laskettiin väärin ja perätön myytti lähti liikkeelle”. Miksi siis edelleen levität virheellistä tietoa, vai etkö luota enää edes omaan lehteesi?

Kyseisen tutkimuksen luetettavuutta rapauttaa kaiken lisäksi kohteena olleiden maiden isot erot aselainsäädännöissä. Esimerkiksi yksipiipuiset haulikot eivät ole kaikissa Euroopan maissa edes luvanvaraisia, eikä niistä näin ollen ole luotettavia tilastoja. Suomessa sen sijaan haulikoiden lisäksi kaasusumuttimet, valopistoolit ja osin myös ilma-aseet sekä jopa starttipistoolit ovat luvanvaraisina aserekisterissä.


Asenteellinen ja harhaanjohtava


"Aseita on yhä liikaa" -kirjoituksesi oli muiltakin osin kauttaaltaan asenteellinen sekä harhaanjohtava, kaivaten kokonaisuudessaan rehellistä arviointia ja faktapohjalta uudelleen kirjoittamista. Jos tarvitset tässä arvioinnissa ja kirjoitustyössä lisäapua, niin autan mielelläni. Alussa mainitussa päätoimittajien kannanotossa nostatte oman lehtenne valemedian yläpuolelle: ”Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään”.

Tiedätkö Jouko mikä on virheen ja valehtelun ero mediassa? Koska asia tuntuu pahasti sinultakin hämärtyneen, niin autan hiukan. Virheelliset uutiset oikaistaan näkyvästi ja niitä pyydetään lukijoilta anteeksi. Valheista vain vaietaan.
Iltalukemiseksi Joukolle:

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/134

http://aselaki.blogspot.fi/2010/02/suomen-asetiheys-on-tavanomaista.html

http://eralehti.fi/ps-pekkasuuronen/ps-pekka-suuronen/missa-suomen-aseet/

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/160000/Katsauksia_10_Lehti_2016.pdf?sequence=1

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/224
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti