keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Karjalankarhukoira viettää juhlavuottaan

Kuva: Kimmo Kemppainen

Kotimainen suurriistakoira täyttää tänä vuonna 80-v. Omat ensimmäiset muistoni karjalankarhukoirasta juontuvat lapsuuteen. Olin tainnut pelästyä isoa mustavalkoista koiraa. Niinpä vielä aikuisena suhtauduin karhukoiriin varauksellisesti. Enpä voinut enempää olla väärässä. Nyt jo useita vuosia olen päässyt tutustumaan läheltä karjalankarhukoiriin hirven- ja karhunmetsästyksen tiimoilla.


Kuva: Vesa Seppänen

Karhukoira on hyvin rohkea ja sitkeä koira. Lujaa luonnetta ja ennen kaikkea pelotonta päättäväisyyttä tarvitaankin jahdattaessa suurriistaa. Koiran tehtävä on pysäyttää riista paikoilleen haukkumalla ja siirtymällä eläimen eteen, kunnes metsästäjä pääsee paikalle. Karjalankarhukoira voi tarvittaessa pitää riistan aloillaan hyvinkin pitkiä aikoja. Jos haukuttava karkaa, pysäyttää hyvä karhukoira sen uuteen haukkuun pitkänkin seuraamisen jälkeen.


Ahma puussa. Kuva: Kimmo Iivonen

Hyvänä esimerkkinä häikäilemättömästä, mutta dynaamisesta riistatoiminnasta kaverini koira Kalotti Jakke törmäsi karhujahdissa kesken hakulenkin isoon urosahmaan. Muutaman vapaaotteluerän jälkeen ahma näki turvallisemmaksi kiivetä puuhun. Tämä kertoo koiran päättäväisyydestä aika paljon, kun tiedetään ahma pystyvän haaskalta ajamaan tarvittaessa karhunkin pois.


Kuva: Vesa Seppänen

Kuva: Vesa Seppänen

Toisaalta sama Jakke, joka hetkeä aiemmin on haastanut hirvisonnin tai suurpedon, työntää päätään syliin haluten rapsuttelua ja paijausta. Kaikki jahtireissuilla tapaamani karjalankarhukoirat ovat Jaken tavoin olleet silmiinpistävän seurallisia ja ihmisystävällisiä. Tämä kiltteyden ja häikäilemättömän rohkeuden vastakohtaisuus tuokin mieleeni lähinnä Robert Louis Stevensonin kirjoittaman ”Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde” -romaanin.

Laineen Markon Mustikkavuoren kennelin karhukoiria lepäämässä rankan jahtipäivän jälkeen.


Karjalankarhukoiran historia


Rodun alkuperänä pidetään Komin koiraa, jota kutsuttiin myös syrjäänien koiraksi. Kantakoirat ovat kuitenkin lähtöisin Laatokan Karjalasta, Aunuksesta ja Vienasta, joissa niitä käytettiin kaiken riistan metsästykseen. Jalostus aloitettiin 1936, jolloin tavoitteeksi asetettiin vankka, suurriistaa haukkuva koira. Tällöin rodun nimeksi sovittiin karjalankarhukoira. Ensimmäisen karhukoirat rekisteröitiin kennelliiton rekisteriin 70 vuotta sitten, vuonna 1946. Karhukoira rotuna kaikkine ominaisuuksineen onkin osa arvokasta suomalaista kulttuurihistoriaa.

”Se suvun syötti, heimon juotti, esivanhemmat elätti”

Näin laulettiin jo Kalevan kansan ajoilta peräisin olevassa kansanrunossa. Karjalankarhukoiran mustavalkoinen väri, tummien silmien palo ja olemuksen ryhdikkyys vangitsevat erämiehen katseen edelleen.


Kohta päästään tositoimiin :)
Monipuolinen metsästys- ja harrastuskoira


Rotuna karjalankarhukoira on paitsi monipuolinen metsästyskoira niin myös sopeutuva, uskollinen ja rakastava perhekoira, ja se on valmis suojelemaan perhettään. Se on leikkisä ja tulee erittäin hyvin toimeen lasten kanssa. Paksun turkkinsa ansiosta ne pärjäävät talviaikaan hyvin ulkotarhoissa, kunhan vedoton koppi on tarjolla. Karhukoiria pidetään yhä enenevässä määrin myös sisäkoirina ja kiinteästi mukana perheen päivittäisissä askareissa. Vaikka karhukoira on jalostettu suurriistakoiraksi, niin aktiivisena rotuna se käy moniin eri harrastuksiin metsästys- ja haukkukoekauden ulkopuolella jäljestyskokeista agilityyn. Karhukoira tarvitsee monipuolista liikuntaa eikä sitä aktiivisuutensa vuoksi suositella pelkästään seurakoiraksi.

 Karjalankarhukoiran metsästysvaltteja ovat:

  • tarkat aistit, eritoten vainu, sekä jälki- että ilmavainuisuus
  • erinomainen haku
  • erittäin hyvä suuntavaisto
  • yhteistyöhaluisuus metsästäjän kanssa
  • sitkeys riistan pysäyttämisessä ja haukunnassaKuva: Iiris Huuskonen
Rotua arvostetaan myös ulkomailla


Karhukoiria on viety paljon myös ulkomaille ja jalostustyö on aktiivista. Erityisesti Ruotsista löytyy vankka karhukoirapopulaatio ja yhteistyö koira-asioissa on toimivaa. Aktiivista karhukoiraväkeä löytyy myös muista Pohjoismaista sekä erityisesti Baltiasta, Puolasta, Venäjältä, Italiasta, Espanjasta, USA:sta ja Kanadasta. Rodun suosio on vankkumaton ja tulevaisuus näyttää erinomaiselta.
Karjalankarhukoira edustaa suomalaista, pitkää ja arvokasta metsästysperinnettä aidoimmillaan. Suomalainen koirarotu on vaalimisen arvoinen ja ansaitsee juhlavuotensa!


Katso Suomen Pystykorvajärjestön video karhukoirasta:
Lisää karjalankarhukoirasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalankarhukoira

http://www.kennelliitto.fi/koirat/kotimaiset-rodut/karjalankarhukoira

http://www.spj.fi/karjalankarhukoira/

Suomalainen kiväärivalmistaja Sako on lähtenyt kunnioittamaan karhukoiran juhlavuotta upealla suurriistakiväärillä erikoishintaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti