keskiviikko 20. elokuuta 2014

STT:n uutisiin ei voi luottaa


Jo pidempään on ollut selvää, ettei MTV3:n uutisoinnissa ole haluttu tehdä eroa pahantahtoisten mielipiteiden ja totuuteen pyrkivän uutisoinnin välillä. Tänään sitten lopulta selvisi, ettei STT:n uutisiinkaan voi enää luottaa. STT ja MTV3 levittävät täysin kritiikittä metsästyksen vastustajien valheellista propagandaa.

Käydäänpä läpi koko uutinen, joka on provosoivasti otsikoitu: ”Yhä useampi turisti haluaa ampua uhanalaisen eläimen”, kohta kohdalta (punainen teksti):

Eteläiseen Afrikkaan suuntautuva metsästysturismi on yhä suositumpaa, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY.

SEY:n tietojen mukaan eteläisessä Afrikassa käy vuosittain tuhansia länsimaalaisia turisteja, jotka haluavat ampua uhanalaisen eläinlajin edustajan ja ottaa siitä mukaan trofeen eli metsästysmuiston.  

Saman olisi voinut kertoa myös näin (sininen teksti):

Eteläiseen Afrikkaan suuntautuva metsästysturismi on yhä suositumpaa, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY.

STT:n tietojen mukaan eteläisessä Afrikassa käy vuosittain tuhansia länsimaalaisia turisteja, josta on ollut merkittävä apu maan alavireiselle taloudelle. Tällä kestävän kehityksen ehdoilla tapahtuvalla luontomatkailulla on tärkeä osa myös luonnonsuojelullisesti, koska maan talous nojaa edelleenkin liiaksi kaivos, kaasu-, öljy- ja kemianteollisuuteen.

Turisteja varten tuhansia eläimiä pidetään vankeudessa. Tyypillisimmin turisti haluaa ampua leijonan, mutta vangittuina pidetään myös esimerkiksi sarvikuonoja, puhveleita ja tiikereitä. Turistit metsästävät eläimiä aidatuilla alueilla, millä varmistetaan, että metsästysturistin matka onnistuu.  

Metsästys Etelä-Afrikassa on erittäin tarkoin säädeltyä ja valvottua toimintaa. Maan riistakannat voivat nyt paremmin kuin koskaan sitten buurien maahantulon. Monia uhanalaisia tai jo lähes kadonneita lajeja on saatu elvytettyä elinvoimaisiksi metsästäjien toimesta. Aidatut alueet ovat tuhansien hehtaarien kokoisia, joissa tyypillisimmin saalistetaan runsaslukuisia antilooppeja ja pahkasikoja. Alueilla suojeltujen uhanalaisten eläinten suurin uhka on paikallisten rikollisten harjoittama salametsästys, sekä asutuksen ja maatalouden holtiton leviäminen.

SEY huomauttaa, että villien eläinten kasvatus, aitaaminen ja tarhametsästys uhkaavat sekä eläinten hyvinvointia että luonnonvaraisia eläinkantoja. SEY:n mukaan villejä leijonia on Etelä-Afrikassa 2000, kun turistien ammuttaviksi vangittuja on 5000.  

STT huomauttaa, että villien eläinten kasvatus ja aitaaminen ovat pelastaneet mm. leveähuulisarvikuonon (White Rhino) sukupuutolta. Riistaa kasvatetaan ja suojellaan yksityisillä riistatiloilla ekologisesti kestävän metsästyksen tarpeisiin. Nämä kokonaiset eläinpopulaatiot ja geenipankit jäisivät perustamatta ja suojelematta, ellei niitä rahoitettaisi metsästyksestä saaduilla tuloilla.

-Koko teollisuus, jossa eläimiä jalostetaan intensiivisesti ja jossa leijonia ja muita petoeläimiä pidetään suljetuissa tiloissa, jotta jännitystä hakevat turistit voivat ampua niitä, on yksi räikeimpiä kuviteltavissa olevia eläinten hyväksikäytön muotoja, sanoo ympäristönsuojeluun vihkiytynyt toimittaja Ian Michler SEY:n tiedotteessa.  

Michlerin mukaan tavallisten maatilojen muuntaminen riistankasvatus- ja metsästystarhoiksi lisääntyy Etelä-Afrikassa voimakkaasti.   

Etelä-Afrikan riistatiloilla luonnonmukaisissa olosuhteissa vapaana kasvaneesta riistasaaliista hyödynnetään ihmisravinnoksi kaikki siihen soveltuvat osat ja siihen kelpaamattomat osat muilla tavoin lähes 100 prosenttisesti. Riistatiloilla vapaana kasvavat eläimet elävät hyvän ja turvatun elämän ihmisen suojeluksessa ilman hyväksikäyttöä.

Tavallisten maatilojen muuntaminen riistankasvatus- ja metsästystarhoiksi lisääntyy Etelä-Afrikassa voimakkaasti, näin palautuu yhä enemmän ihmisen raivaamia alueita luonnontilaisiksi. 


Journalistin ohjeet on Suomen Journalistiliiton laatima ammatillinen eettinen ohjeistus sanomalehtien, tv-kanavien ja vastaavien viestimien toimittajille. Tässä uutisessa selvästi rikottiin ainakin näitä:

Tietojen hankkiminen ja julkaiseminen


8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.


Toimittajan tulisi tällaista uutista SEY:n tiedotteen pohjalta kirjoittaessaan tajuta, että kyseessä on poliittinen järjestö, joka tuottaa medialle poliittisesti värittynyttä ja tarkoitushakuista tietoa. He ovat tässäkin tapauksessa fundamentalistisesti vastustamassa metsästystä, ja käyttävät toimittajien sekä suuren yleisön tietämättömyyttä Etelä-Afrikan tilanteesta sumeilematta hyväkseen.

Kannattaa lukea, ettei tarvitse luulla:
8 kommenttia:

 1. Loistava postaus. Lopetin MTV3 uutisten lukemisen netistä noin neljä tai viisi vuotta sitten kun harmikseni huomasin uutisoinnin muuttuneen "kääk-juoru seksivau katso kuvat"-linjalle eikä eroa Seiskan ja Ilta-paskojen vastaaviin ollut käytännössä ollenkaan. Typerää levittää metsästyksenvastaista propagandaa kun otetaan huomioon montako metsästäjää ja näiden läheistä metsästysmyönteistä ihmistä Suomessa vaikuttaa.  Suosittelen kaikkia muitakin äänestämään klikkauksillaan eikä palautteestakaan haittaa ole.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus!
  Itsekin olen siirtynyt pääosin Ylen uutisiin, niissä en ole havainnut räikeitä ylilyöntejä.
  Fakta kuitenkin on että valtaosa suomalaisista lukee iltapaskaa yms. ja uskoo pääosan lukemastaan mukisematta.
  Se että metsästäjät jättävät klikkaamatta on laiha lohtu.
  Herääkin kysymys: miksei metsästäjillä ole omaa tahoa joka suoltaa poliittisesti värittynyttä ja puolueellista tekstiä naamioituna toimittajan silmiin "hyväksi ja helpoksi" jutun aiheeksi?
  Hyökkäys on paras puolustus. Johan tässä onkin peruuteltu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, ehdotus on erinomaisen kannatettava ja mielestäni vastuu asian organisoinnista sopisi parhaiten Metsästäjäliitolle ja tiedotushommissa siellä on mielestäni Kai Tikkunen.

  VastaaPoista
 4. Tämä todellakin kuuluu etujärjestölle. Jos järjestössä "ollaan töissä", tulee henkilöt vaihtaa. Nyt vaaditaan lobbaamista ja yleisen mielipiteen muokkausta. Niin voimakasta on pipertäjien hyökkäys meitä vastaan.

  Miten tämä asia saataisiin organisaatiossa ylöspäin?

  VastaaPoista
 5. Ei tässä auta rivijäsenenä kuin laitella viestiä eteenpäin. Itse olen viestitellyt Kai Tikkusen kanssa, joka toimii liitossa tiedottajana. Tosin juuri nyt kesälomalla ja jahtihommissa...


  Laittakaa kaikki muutkin viestiä tuntemillenne vaikuttajille.

  VastaaPoista
 6. Itse olen metsästävä nainen olen käynyt metsällä siitä lähtien kun pystyin istumaan isän selkärepussa. Hankin luvat itselleni heti kun se oli mahdollista. Metsästys on edelleen upea harrastus jossa eläimen tappaminen on minimaalisin osa. Jotkut metsästäjät näkevät metsästyksessä vain ja ainoastaan mahdollisimman suuren määrän kaadettua saalista tai mahdollisimman ison saaliin. On hienoa kun olet päässyt kaatamaan karhun. Itsestäni on hienompaa seistä metsässä vastakkain karhun kanssa ja olla kaatamatta sitä, seurata sen elämää pitkällä ajalla kuten olen tehnyt yhden naaraan kanssa jonka reviirille taloni kuuluu. En siksi voi ymmärtää mitä hienoa on lähteä afrikkaan kaatamaan sarvikuonoa, leijonaa josta ei ole mitään hyötyä itsellesi? Metsästys on ollut alun alkaen eläimen hyötykäyttöä jota afrikassa aidatulla alueella metsästäminen ei todellakaan ole. En siksi voi missään määrin hyväksyä tätä turistimetsästämistä jota suoritetaan vain ja ainoastaan ampumisen ilosta. Otat jutussa huomioon kuinka aitauksella on autettu leveähuulisarvikuonoa, suojelu on sitä auttanut ei turistimetsästys eikä sitä vieläkään ole pelastettu sukupuutolta. Aivan yhtä räikeitä juttu on myös kotimaassa liittyen karhunkaatoon..

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentista, kokemuksesi kuulostavat oikein hienoilta!

  Metsästys on onneksi niin laaja ja rikas harrastus, että voimme valita siitä itsellemme kulloiseenkin elämäntilanteeseemme sopivan tavan. Oma metsästysharrastukseni on jatkuvasti muuttunut ja kehittynyt, sekä kiinnostuksen kohteeni vaihtuneet. Siksi pyrinkin olemaan tuomitsematta muiden tapaa metsästää, kunhan se vain kunnioittaa paikallisia lakeja.

  VastaaPoista