sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Savustuslankut ja niiden käyttö


Savustuslankku on mielenkiintoinen oikotie BBQ-höyrysavustukseen. Toki oikea BBQ Smokeri eli hiilisavustin (vertical water smoker) on tähän paras työkalu, mutta savustuslankut mahdollistavat höyrysavustuksen ja perinteisen savustuksen tavallisella kaasu- tai hiiligrillillä.

Vaihdoin juuri vanhan Landmannini uuteen Barbec Vision 3 S kaasugrilliin ja huomasin savustuslankun kaksi erinomaista lisäominaisuutta. Uusi grilli pysyy savustuslankkua käytettäessä paljon pidempään puhtaana ja tiskiäkin syntyy vähemmän, kun ruoka voidaan tarjoilla suoraan savustuslankun päältä.

Savustuslankun idea on varsin yksinkertainen. Lankku suojaa grillattavaa ruokaa suoralta lämmöltä. Lankun itsensä kuumentuessa se luovuttaa savuaromia ja vesihöyryä, jotka yhdessä lempeästi maustavat ja kypsentävät ruuan.

Uuden grillin ensimmäinen herkku olikin seetrikuhaa savustuslankulla. Juurikin kalan grillaaminen savustuslankulla on paljon helpompaa kuin perinteisesti suoraan ritilällä grillatessa. Jos kala hiukankin ylikypsyy, se usein hajoaa käännettäessä tai tarttuu ritilään pois nostettaessa.
Seetrikuhaa savustuslankulla


Kokonainen perattu ja suomustettu kuha (siika, ahven...)
punasipulia
purjoa
(valkosipulia)
sitruunaa
kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
yrttejä (timjami, basilika…)

Upota savustuslankku kokonaan veteen tunniksi tai pariksi. Viillä kuhan kylkiin molemmin puolin reilut viillot. Voitele kala oliiviöljyllä ja hiero siihen kauttaaltaan suolaa ja pippuria. Esilämmitä märkää lankkua 200-asteisessa uunissa tai grillissä viitisen minuuttia.

Täytä kalan vatsa punasipulilla, purjolla, (valkosipulilla) ja yrteillä, nosta se savustuslankulle sipuliyrttipedille. Laita savustuslankulle vielä kirsikkatomaatteja ja kalan päälle sitruunan siivuja. Lankku asetetaan grillissä polttimesta sivuun, ei siis suoraan liekin päälle, jos halutaan BBQ-grillata. Enemmän savunmakua saadaan, kun savustuslauta laitetaan suoraan liekin päälle, ja lopputulos on lähempänä perinteistä lämminsavustusta.


Anna kalan kypsyä grillissä kannen alla 150-200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoile suoraan lankulta.


SavustuslankutSavustuslankun voi halutessaan käyttää pesun jälkeen vielä uudelleen.

Lankun voi myös murskata ja uusiokäyttää savustuslastuinata tai -puruina. Kuvassa kääntöpuoli.

Tähän mennessä olen ehtinyt testaamaan savustuslankkuina seetripuun (setri) ja pyökin. Seetri sopii arominsa puolesta parhaiten kalalle ja merenherkuille. Pyökki puolestaan on hyvin mietoarominen ja yleiskäyttöinen, soveltuen lähes kaikkeen grillaukseen. Tarkemmin eri puulaatujen savuaromeista löydät: Savustuslastut, purut ja -palat, aromit eri puulaaduilla – kirjoituksesta.Barbec Vision 3 S kaasugrilli


Uuden Barbec Vision 3 S kaasugrillin testinä voisin sanoa, että hinta/laatu –suhde on kyllä kohdillaan. Tämän huomasi heti grilliä toimintakuntoon kasatessa. Ohjeet olivat varsin seikkaperäiset, osat sopivat kohdilleen helposti, ja ne on huolellisesti viimeistelty. Tarvittavat ruuvit on lajiteltu ja pakattu koon mukaan rasioihin ja rakenne on suunniteltu siten, ettei muttereita tarvita kiinnityksissä. Grilli onkin varsin tukeva, joskin hieman painava valmiiksi koottuna.
Yksityiskohdat ovat tarkkaan mietittyjä, esimerkiksi sivukeitin on hyvin tuulisuojattu, ja kansi sekä ohjauspaneeli ovat rosterituplapeltiä. Jokaisella polttimella on oma sytytys. Grillausala 63 x 42 cm on valurautaa, josta puolet valurautaritilää ja puolet umpiparilaa. Parila on fiksusti suunniteltu kaksipuoliseksi, toisella puolella rivoitus ja toinen tasainen. Tämä laajentaa käyttömahdollisuuksia selvästi.  Itse pidänkin puhdasta valurautaa parempana grillausalustana kuin monissa grilleissä olevaa emaloitua valurautaa. Toisenlaisista markkinointiväittämistä huolimatta emalipinnan puhtaana pitäminen on selvästi hankalampaa kuin pelkän valuraudan.


Vanha ja väsynyt siirtyi eläkkeelle!


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu, mistä noita saa?

  VastaaPoista
 2. Grillejä on myynnissä ainakin Prismoissa, mutta taitaa olla muissakin S-ryhmän liikkeissä. Savustuslankut on Tulikulmasta Espoosta.

  VastaaPoista
 3. Voisikohan tuollaisen savustuslankun tehdä itse? Onko se siis vain laudanpätkä?

  VastaaPoista
 4. Toki voi tehdä, kunhan vain löytää sopivaa puuta. Nämä käyttämäni tehdastekoiset lankut ovat hieman alle sentin paksuisia. Jos olisi pärehöylä ;) käytössä, niin sillä sujuisi. Noissa valmiissa on lisäksi jyrsitty molemmille sivuille nestettä varten urat.

  VastaaPoista