torstai 14. kesäkuuta 2012

PETA vetoaa huippukokkeihin hiljaisella huudollaPETAN mielestä kalat tuntevat kipua ja pelkoa, niinpä he kehottavatkin huippukokkeja, sekä Sinua ja minua ryhtymään vegaaneiksi -  ”Please consider the lives of fish and all animals—go vegan today.

Mikäpäs siinä, oikein tunteisiin vetoava video ja kampanja kaikkineen, näin markkinointimiehen näkövinkkelistä katsottuna. He ovat jälleen kerran ilmeisemmin kuitenkin syöneet vääriä sieniä. Ainakaan itselläni ei ole tapana valmistaa ruokia elävistä eläimistä. Niin kalat kuin riista lopetetaan välittömästi ja verestetään ja/tai suolistetaan heti eräksi saatua.  Näin toimitaan eettisesti, mutta ennen kaikkea raaka-aineen laadun ja säilyvyyden takia.

Suosittelen PETAlaisille lämpimästi kunnon liha-aterioita päivittäin. Ihmisen evoluutiossa lihansyönti mahdollisti suurempien aivojen kehittymisen. Nyt näyttäisi yksipuolinen ravinto vievän joidenkin kehitystä tyystin toiseen suuntaan.

.

2 kommenttia:

 1. Useimmat harrastelijakalastajat onneksi tappavat kalansa heti vedestä nostettua, mutta ammattimaisessa kalastuksessa valitettavasti ne kokevat hitaan tukehtumiskuoleman. Kaloilla on perusrakenteeltaan varsin samantapainen hermosto kuin muillakin selkärankaisilla, mukaanlukien me ihmiset, ja ne myös välttelevät oletettavasti kipua tuottavia asioita. Kuinka niin sitten olisi niin naurettava väite että ne tuntevat kipua?  Metsästys ja kalastus ovat mielestäni VÄHITEN JULMIA eläinten hyväksikäytön muotoja, koska riistaeläimet sentään elävät luonnollisessa elinympäristössään ennen kuin ne tapetaan. Moni ryhtyykin kasvissyöjäksi siksi että vastustaa eläinten kohtelua tehomaataloudessa, missä ne elävät kuin sillit suolassa vailla mitään mahdollisuuksia toteuttaa luonnollista käyttäytymistään.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jasmiina kommentistasi, olen pitkälti samaa mieltä kanssasi.

  Tuo kalan tuntema kipu on vaikea ja monimutkainen asia, ainakin näin
  tavallisen kalastajan selvitettäväksi. Osa tutkimuksista tukee ajatusta ja osa
  taas väittää ettei se ole mahdollista. Todennäköisemmin molemmat ovat oikeassa.

  Aivan näin arkihavaintona voin sanoa, ettei kalan kivuntunne voi olla
  samanlainen kuin ihmisellä. Jos ihmisen huuleen (tai muuallekin kehoon)
  laitetaan siimaa ja koukku, aletaan vetää vavalla ja kelalla, niin tuskin
  kukaan rimpuilee vastaa. Uskoisin siinä tapauksessa kivun olevan lähes
  sietämätön. Kalalla vastaavasti, oli koukku kiinni miltei missä tahansa kohtaa, rimpuilu ja vastaan pistäminen on kovaa. Tuskin tekisi näin, jos se aiheuttaisi kovaa lisäkipua.

  Toisaalta, jonkinlainen kivuntunne on elolliselle miltei välttämätöntä.
  Senhän tehtävänä on suojella ja estää joutumasta tilanteisiin, jotka
  vahingoittavat. Muistuttaa siitä mikä on hyväksi ja mikä ei. Luulisi myös
  kivuntunteen olevan epämiellyttävää lajilla kuin lajilla, muutenhan se ei
  todennäköisimmin toimisi kovin tehokkaana tehtävässään.

  Olivat kalan kipuaistimukset sitten millaisia hyvänsä, niin tärkeä eläinsuojelullisesti ja elintarvikehygieenisesti on tappaa ja verestää kala heti saaliiksi saatuaan.

  VastaaPoista