torstai 9. helmikuuta 2012

Japanilainen curry, karē raisu, カレーライス


Kare eli curry on eräs suosituimpia ruokia Japanissa. Sitä tarjoillaan riisin (kare raisu), nuudelien (kare udon) ja leivän (kare-pan) kanssa. Curry tulee alun alkaen Intiasta, josta se englantilaisen keittiön kautta rantautui Japaniin 1960 – luvun lopulla.  

Tämä on hyvää mausteista ruoka, mutta peittää lihan maun alleen. Ei siis yleensä paras valinta riistareseptiksi, sopii kuitenkin paremmin kuin hyvin alkukaudesta kaadetuille peurapukeille, hirvisonneille ja villikarjuille. Kiima-aikaan sukupuolihormoni androsteroni aiheuttaa lihaan ikävän hajun ja pistävän sivumaun. Esimerkiksi sianlihan tehotuottajat estävät kastroinnilla tämän karjuporsaiden makuvirheen.

riistalihaa (hirvi, valkohäntäpeura, villisika)
sipulia
perunaa
porkkana
valkosipulia
inkivääriä
riistalientä
currya
laakerinlehti
suolaa
pippuria
voita
vehnäjauhoja

puuroutuvaa riisiä
vettä


Leikkaa liha (300-500 g) suuhun sopiviksi paloiksi ja mausta suolalla, pippurilla ja currylla. Sekoita lihojen joukkoon myös puolikourallista vehnäjauhoja. Leikkaa pieniksi kuutioiksi pari sipulia ja perunaa, sekä porkkana.

Ruskista sipulit voissa. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi tai pari ja saman verran raastettua inkivääriä ja jatka ruskistamista. Laita joukkoon reilu nokare voita ja lihanpalat. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää vielä voita, perunat, porkkanat ja laakerinlehti. Sekoita ja hauduta hetken aikaa kannen alla. 

Poista kansi ja lisää kuumuutta, pieni kimpale voita ja puolikourallista vehnäjauhoja, koko ajan sekoittaen, kunnes jauhot ruskistuvat. Kaada joukkoon litran verran riistalientä. Keitä sekoittaen välillä vajaan tunnin verran, eli kunnes liha on pehmennyt sopivasti. Maista ja lisää tarvittaessa currya, suolaa ja pippuria.

Valmista lisäkeriisi kastikkeen kypsyessä. Pese puuroutuva riisi huolellisesti kylmässä vedessä ja valuta vesi pois. Lisää keitinvettä noin 10–15% riisinmäärää enemmän (mausta halutessasi suolalla). Laita kattila liedelle, kansi päälle ja anna kiehahtaa hetki. Sekoita nopeasti, ettei riisi pala pohjaan ja käännä lämpö pois päältä. Anna riisin hautua kypsäksi.

Ruokajuomaksi suosittelen jumalpeurojen sakea tai hätätilanteessa kuivaa valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti