perjantai 16. joulukuuta 2011

Riistamauste ja riistan maustaminen


Riistaa maustaessa kannattaa olla varovainen, ettei lihan oma hieno maku peity. Perinteinen ohje on käyttää riistan maustamiseen vain suolaa, mustapippuria, katajanmarjoja ja tuoreita (paikallisia) yrttejä.

Hennot tuoreet yrtit lisätään yleensä vasta juuri ennen ruuan valmistumista, mutta puuvartisia yrttejä (timjami ja rosmariini) sekä kuivattuja yrttejä voi lisätä heti ruuanvalmistuksen alussa, esimerkiksi jo paistovoin joukkoon pannulle.

Maustaessa on syytä välttää monia valmiita mausteseoksia, jotka sisältävät natriumglutamaattia (aromivahvenne), kuten erilaiset aromisuolat. Voit kuitenkin tehdä helposti itse riistan maustamiseen ja marinointiin sopivia sekoituksia huhmareessa tai suoraan myllyssä jauhettavaksi.


Sienisuola

Jauha kuivattuja sieniä (suppilovahvero, tatti) ja karkeaa merisuolaa. Tämä on erittäin monikäyttöinen, mutta yksinkertainen mauste korostamaan metsäistä makua. Tätä perusmakuparia voi viritellä omien mieltymysten mukaan mm. katajanmarjoilla, (valko)sipulirouheella, pippurilla tai kuivatulla sellerillä.


Chilisuola

Jauha kuivattuja punaisia chilejä ja karkeaa merisuolaa. Lisukkeiksi sopivat mm. kuivatut valkosipuli ja paprika.


Yrttisuola

Jauha kuivattuja yrttejä (timjami, persilja, basilika, ruohosipuli, rosmariini…) ja karkeaa merisuolaa.


Herbes de Provence

Tämän klassisen mausteseoksen pohjana ovat yleisimmin timjami, rosmariini, oregano ja kynteli. Tosin versioita on lukuisia ja monet lisäävät/korvaavat salvialla, meiramilla, laventelilla, fenkolin siemenillä ja laakerinlehdillä.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti