tiistai 21. helmikuuta 2012

Ilmainen metsästyskirja äänikirjana: Afrikka-kirja


Hieman edempänä kerron kuinka, saat tämän upean kirjan äänikirjana ladattua täysin ilmaiseksi, ensin kuitenkin muutama rivi itse kirjasta.

Tunnettu suomalainen taidemaalari ja patriootti Akseli Gallen-Kallela perheineen teki useamman klassisen metsästyssafarin vuosina 1909-1911. Näistä seikkailuista julkaistiin postuumisti 1931 Afrikka-kirja, joka sisältää nautittavien metsästyskokemusten lisäksi myös kuvia taitelijan upeista safarilla maalaamistaan kuvista. Kirjaa ja siitä myöhemmin tehtyjä näköispainoksia on edelleen antikvariaateissa saatavana muutaman kympin hintaan.


Kirja on todella upea useammallakin tasolla. Itse tarinat ovat viihdyttäviä ja jännittäviäkin kuvauksia aidoista safareista Itä-Afrikan villissä luonnossa. Nämä safarit ovat aivan jotain muuta, kuin monet nykyiset lähes teolliset metsästysmatkat aidatuille maatiloille nykyajan mukavuuksin.

Kertomukset ovat myös kuvia ajasta, jolloin valkoinen mies oli oikeasti suuri metsästäjä ja mustat villit lapsellisia neekereitä. Kirja sisältää itsestään selvyyksinä asioita, joita nykyään on enää vaikea edes kuvitella todella tapahtuneen. Kaikki tämä jo sata vuotta sitten tapahtunut on myös osa suomalaista metsästyshistoriaa.


Koko kermakakku on koristeltu upein maalauksin, piirroksin ja valokuvin. Otetaanpa tähän pari lainausta sisällöstä avaamaan edellä kertomaani:

Lainaus 1

Olin juuri vetämässä nahkaa hämärän alkaessa, kun äkkiä ilmestyi seurueineen eteeni ylpeän näköinen kikuiju, jolla oli runsaasti koristeita kaulassaan ja korvissaan sekä yllään antiloopin nahasta tehty vajavainen vaatetus. Hän väitti olevansa tämän seudun sulttaani ja vaati minulta veroa kaatamastani otuksesta. Hän meni niin pitkälle hävyttömyydessään, että kävi käsin kiinni saaliiseeni. Kävin heti hänen kurkkuunsa kiinni ja pusersin sen verran, että hän tunsi miehen olevan edessä, ja sanoin hänelle, että olipa hän vaikka koko Afrikan sulttaani, minä olin kaatanut otuksen valkoisen miehen oikeudella ja hänen oli heti lähdettävä tiehensä. Pari läiskäystä kiväärinperällä teki asian hänelle vielä selvemmäksi. En ollut miehelle ollenkaan kiukkuinen, vaan nauroin itsekseni koko juttua.


Lainaus 2

Nyt meillä siis oli sarvikuono piirissämme. Paikalla, jolla seisoimme, oli pientä pensastoa ja pieniä käppyräisiä puita, jotka lähellä maan pintaa olivat hyvin tiheitä. Siellä näin jälleen sarvikuonon, joka oli aivan ruskea maassa ryvettyään. Hiivin tuulen alta sitä kohti. Se oli kuitenkin osaksi puiden peitossa ja oli jo huomannut minut ja valmistautui rynnäkköön. Ammuin kai huolimattomasti, koska otus heti laukauksen jälkeen ryntäsi täyttä laukkaa kiväärinkantajan päälle, joka seisoi vähän matkan päässä vasemmalla puolellani. (Sääntönä on, ettei kiväärinkantaja saa koskaan ampua; vain hengenvaarassa on hänellä oikeus puolustaa itseään kivääriä käyttämällä.)


Ennen kuin minä ennätin laukaista toisen kerran, mies ampui teräsvaippaluodilla saksalaisella armeijakiväärilläni laukauksen eläintä kohti, jolloin tämä teki äkkikäännöksen ja tuli nyt täyttä vauhtia minun kimppuuni. Odotin kunnes otus oli sopivassa asennossa. Se puhkui kuin veturi ja lähestyi yhtä nopeasti. Vain muutaman askeleen päässä laukaisin ja hyppäsin samalla sivulle. Mutta peto kääntyi uudelleen kömpelösti ja syöksyi samaa vauhtia minusta poispäin. Ammuin suoraan takaa luodin sen jälkeen, mistä oli seurauksena, että se heti kompastui ja jäi paikalleen, ja niin oli tämä tanhu päättynyt.

Kuten alussa kerroin, on kirjan äänikirjaversio (lukijana Esko Salervo) vapaasti kuunneltavana ja ladattavana mp3-tiedostoina tästä linkistä YLE Areenasta. Kirja on jaettu 13 eri äänitiedostoon, siis yli kuusi tuntia kuunneltavia tarinoita. Tätä tilaisuutta ei kannata päästää ohi, mitään takuita ei ole siitä, kauanko nämä ovat ilmaiseksi ladattavissa.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti