torstai 23. syyskuuta 2010

Ylikypsää villisianniskaa hapanimeläkastikkeella



Monet ruhonosat vaativat melko pitkää kypsentämistä ja/tai marinointia. Tällaisia lihoja ovat esimerkiksi niska, lapa ja potka. Toki niistä voi tehdä jauhelihaa ja ongelma on sillä ratkaistu, mutta kokolihasta saa paljon herkullisempia aterioita.

Ensimmäiseksi villisianniskaan (voit käyttää myös kaurista, peuraa ja hirveäkin) hierotaan mausteita: timjami, rosmariini, suola ja pippuri. Annetaan maustua yön yli jääkaapissa. Liha paistetaan kannellisessa vuoassa 150 asteisessa uunissa 2-4 tuntia haudutusliemessä, kunnes liha on täysin ylikypsää eli hyvin mureaa.


Haudutusliemi

punaviini
vesi
sipuli
valkosipuli
porkkana
palsternakka
juuriselleri
timjami

Sekoita liemi ja palastele joukkoon vihannekset. Liha paistetaan ja jäähdytettään liemeen upotettuna. Leikkaa kylmästä niskasta sopivan kokoisia paloja ja sekoita kastikkeen joukkoon lämpenemään.


Hapanimeläkastike

sipulia
oliiviöljyä
fariinisokeria
balsamicoa

Kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä. Lisää pannulle yhtä paljon sokeria kuin balsamicoa. Sopiva annos voisi isoa sipulia kohden olla pari ruokalusikallista molempia. Sokerin sulettua kastike on valmis.

Paista lisukkeeksi porkkanasuikaleita miedolla lämmöllä voin ja vaahterasiirapin sekoituksessa ja mausta suolalla.Tarjoa perunoiden tai riisin kanssa.

Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Traminer 1988.
.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa kokeilla myös painekattilaa sitkeämmän lihan mureuttamiseen.

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio, itselläni ei vielä sellaista ole, joten täytynee kirjoittaa asiasta vaikka Joulupukille.

    VastaaPoista